
Tälläkin hetkellä moni pienen kaupungin edunvalvoja pohtii kuumeisesti, miten houkuttelisimme nuoria veronmaksajia, osaajia ja yritysten investointeja juuri meidän kaupunkiimme?
Perinteinen viisaus kuuluu: ensin tarvitsemme työpaikkoja. Mitä tahansa hankkeita, kunhan syntyy työpaikkoja ja nuoret muuttavat niiden perässä, jolloin tulee väestönlisäystä ja verokertymää.
Tämä ajattelutapa toimi aikoinaan kun oli muutettava hiilikaivosten tai viljavan maan perässä, mutta elinkeinorakenteemme pohjautuessa yhä voimakkaammin aineettomaan arvonluontiin asetelma on muuttunut.
Esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaan yli tuhat uutta työpaikkaa ei näkynyt muuttovirtana Uuteenkaupunkiin kaupungin toivomassa laajuudessa. Monille työntekijöistä on mieluisampaa asua Turussa tai Raumalla.
Taloustieteilijä Jesse M. Shapiro on osoittanut, että nykyaikana taloudellinen menestys kohdistuu kaupunkeihin, jotka kykenevät tarjoamaan mahdollisimman miellyttävän ja monipuolisen vapaa-ajan tarjonnan. Taloustieteilijä Gerald A. Carlinon sekä kaupunkitalouden tutkijan Albert Saizin mukaan taloudellisesti parhaiten menestyvät puolestaan ne kaupungit, jotka kiinnittävät erityistä huomiota kauneuteen.
Kun etenkin korkeimman tuottavuuden aloilla parhaat osaajat voivat tehdä työtään mistä käsin vain, heillä on valta valita mahdollisimman kaunis ja elävä asuinkaupunki. Osaajien mukana tulee usko tulevaisuuteen, sijoittajien kiinnostus ja lopulta koko kaupungin taloudellinen menestys.
Miellyttävään kaupunkiin muutetaan vaikka työpaikkaa ei vielä olisi, ihmiset näkevät helpommin jopa ylimääräistä vaivaa ja työllistävät itse itsensä siellä, missä elämä näyttäytyy jännittävänä.
Rovaniemellä kauneutta löytyy esimerkiksi käveltäessä Kirkkolammelta jokirantaa pitkin Arktikumille. Kaupungin etu olisi, että kaikkialla muuallakin kaupungissa käveleminen olisi yhtä miellyttävää.
Uusien kohteiden osalta tulisi järjestää kansainvälisiä arkkitehtikilpailuja ja myös nykyiset kadut ovat muokattavissa kauniimmiksi. Esimerkiksi vähäliikenteiselle Kansankadulle voisi sopia yksi ajokaista, keskelle puurivistö ja toiselle puolelle terasseja, pingispöytiä, koko ajan muuttuvaa valo-, ääni- ja videotaidetta sekä talvisin myös jääveistoksia.
Kauneus ja elävyys ei siis ole vain seurausta vauraudesta, vaan voimme itse luoda Rovaniemelle vaurautta panostamalla kaupunkikuvan kauneuteen ja kaupunkikulttuurin elävyyteen.