pääkirjoitus: Yh­teis­ym­mär­rys­asia­kir­ja avasi Suo­mel­le ja Ruot­sil­le ovet Naton jä­se­nyys­neu­vot­te­lui­hin – Turkki sai ha­lua­man­sa, vaikkei mikään muu­tu­kaan

Ruokahuolto: Suomen vil­ja­va­ras­tot hu­pe­ni­vat his­to­rial­li­sen vä­häi­sik­si

Mainos: Lapin Kansa Digin ke­sä­tar­jous: 17,90 € 3kk, vain tänään.

Kolumni

Ko­lum­ni: Ou­nas­vaa­ran tal­vi­pyö­räi­ly­reit­ti kaipaa muu­ta­maa tonnia – antakaa satoja!

Rovaniemelle on tehty loistava talvipyöräilyelämys naurettavan pienellä rahalla ja talkoohengellä. Mikäli kaupunki panostaisi maastopyöräilypuitteisiin enemmän kuin parin pyörähuollon hinnan, räjähdysmäistä kasvua nauttivasta lajista saataisiin Ounasvaaralle ympärivuotinen vetonaula, kirjoittaja visioi.

Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti Henri Anundi on kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.
Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti Henri Anundi on kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.

Vähälumisen tammikuun aikana olen ulottanut maastopyöräilyharrastukseni Ounasvaaran talvipoluille. Tuttu reitistö näyttäytyy uutena lumisine puineen sydäntalven auringonsäteissä ja pimeässä heiluvan valokeilan loisteessa.

Kaikille avointa, hatunnoston ansaitsevaa talvipyöräilyreittiä ylläpidetään miltei talkoovoimin. Loppiaisen jälkeen ilmestyneessä Uudessa Rovaniemessä paikallinen maastopyöräily-yrittäjä kertoi, että reitin ylläpitokustannukset ovat noin 10 000 euroa vuodessa ja niistä vastaa muutama paikallinen aktiviteettiyritys.

Nyt koronan kurittamat firmat eivät pysty kattamaan kuluja, joten kaupungilta kaivattaisiin tukea muutama tonni. Vertailuksi: huhtikuussa 2019 Rovaniemen kaupungin liikuntakoordinaattori kertoi Lapin Kansalle, että kevään aikana hiihtolatujen huolto maksoi toistasataa tuhatta euroa.

Ei kaupunki talvipyöräilyreittiä nollille jätä: sille myönnettiin 300 euron liikuntapaikka-avustus, jolla yrittäjän mukaan maksaa reittiä lanaavan moottorikelkan polttoaineet. Kelkan lainaa talveksi paikallinen ohjelmapalveluyritys.

Maastopyöräily on huimaa vauhtia kasvava laji, jonka potentiaalissa Rovaniemellä ja Ounasvaaralla on vasta raapaistu pintaa. Monipuolista ajettavaa löytyy yllin kyllin, vaikka reittien tekeminen ja ylläpito ovat lapsenkengissään.

Hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella Rovaniemellä olisi unelmatilaisuus lunastaa asema pyöräilykansan pakollisena pysäkkinä matkalla Lapin tunturireiteille ja Pohjois-Norjan vuoristopoluille.

Rovaniemi olisi täydellinen yhden päivän ajokokemus sekä täydennys- ja huoltopaikka kaikkine palveluineen. Mainetta niittänyt ravintolatarjontamme saisi uusia maistelijoita pöytiinsä, majoitusliikkeet yöpyjiä ja matkailun ympärivuotisuus tuulta purjeisiinsa. Win-win-win-tilanne.

"Oma huoleni pyöräilyn kuluttavuudesta Ounasvaaralla loppui kuin seinään, kun ensi kertaa tutustuin uuteen kävelyreittiin – olisin voinut ajaa sen Passatillani!"

Ei kaikkien mielestä. Ulkoilureittien paha poika maastopyöräily kuluttaa luontoa ja jyrää muut ulkoilijat. Oma huoleni pyöräilyn kuluttavuudesta Ounasvaaralla loppui kuin seinään, kun ensi kertaa tutustuin uuteen kävelyreittiin – olisin voinut ajaa sen Passatillani!

Mikäli Ounasvaaraa ja sen vetovoimaa halutaan kehittää vastuullisesti ja kaikki ulkoilijat huomioiden, brändinsä uusinut Rovaniemi voisi poimia maastopyöräilystä kypsän hedelmän nostamalla reittipanostukset nappikaupasta suoraan kuusinumeroisiin lukemiin.

Ympärivuotisella lajilla on ympärivuotiset kulut – ja ympäri vuoden se tuottaa taloudellista, kansanterveydellistä ja imagollista hyötyä.