Uimarannat: Vi­ral­li­nen ui­ma­kau­si alkoi Lapissa lauan­tai­na – yleis­ten ui­ma­ran­to­jen kuntoa ja veden laatua val­vo­taan

Mitä ja kenen pitää pyytää an­teek­si

Kolumni

Ko­lum­ni: Aar­tei­ta ros­ka­la­val­la – ris­paan­tu­nei­ta kir­jo­ja­kin puo­lus­te­taan, mutta kuka puo­lus­tai­si kult­tuu­rin te­ki­jöi­tä?

Jaakko Laitinen on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti ja rovaniemeläinen vapaa taiteilija.
Jaakko Laitinen on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti ja rovaniemeläinen vapaa taiteilija.
Kuva: Jussi Leinonen

Yksi harmittavimpia asioita Rovaniemen kaupunginkirjastolla työskennellessäni oli kulkea kirjaston kellarin varastossa ja tajuta, etten tulisi elämäni aikana mitenkään mahdollisesti ehtimään lukea kaikkea kiinnostavaa kirjallisuutta, mitä sinne oli hankittu minun ja kanssakansalaisten luettavaksi.

Toisaalta yritin ajatella asiaa niinkin päin, ettei minulta mielenkiintoinen luettava ainakaan elinaikanani taitaisi loppua. Kirjaston olemassa olevien valikoimien lisäksi uutta kirjallisuutta syntyy koko ajan, ja käsittääkseni koronakriisinkin myötä kustantajat ovat tuskailleet lähinnä heille lähetetyn käsikirjoituspaljouden paineessa, pyytäen ihmisiä ennemmin lukemaan jo olevaa kuin kirjoittamaan uutta kirjallisuutta.

Yhtä lailla ristiriitaisin tuntein tutkailin somesyötettäni, kun havaitsin Lapin pääkaupunkilaisten paheksuvan valokuvaa kirjastomme takaa löytyneestä kirjatäytteisestä poistolavasta.

Toisaalta oli ilahduttavaa nähdä ihmisten aito ärtymys kulttuurituotteiden puolesta sekä luovat kierrätysideat ja uudet käyttötarkoitukset. Toisaalta hämmästelen tietäen, mitä aarteita kirjaston kellarit olisivat pullollaan ja ilmaiseksi tarjolla kaikille.

Monet inhimillisen luovuuden huikaisevat saavutukset saavat siellä kerätä pölyä ilman, että ketään kiinnostaa, muuttuen yhtäkkiä suunnattomiksi aarteiksi, kun niistä huonokuntoisimpia ollaan kippaamassa pois alati kasvavien kokoelmien tieltä.

Jos osaisimme arvostaa näitä aarteita jo aiemmin ja kirjat olisivat vielä nykyistäkin ahkerammin lainassa, varastojen hyllyillä olisi väljempää eikä vanhoja kirjoja tarvitsisi viskata menemään.

Haastankin kaikkia kirjallisuuden rakastajia kuopaisemaan inhimillistä sivistystä pintaa syvemmältä ja varailemaan kirjastojen kellarien aarteita sen lisäksi, että asetumme hittikirjojen monikymmenpäisen varausjonon jatkoksi.

Mukava on ajan hengessä lukea kaikkien keskustelema hittiteos ja päästä lausumaan oma lahjomaton mielipide, mutta yhtä lailla hienoa on kaivaa unohdettuja ajatuksia arkistojen kätköistä ja tuoda kanssakeskustelijoiden tietoon kätkettyä viisautta tai hupia. Suosituksia löytyy vaikka kirjastomme osaavalta henkilökunnalta.

"Ehkä rispaantuneiden niteiden sijaan olisi syytä puolustaa kulttuurin tekijöitä, jotka tutkitusti ovat lentoliikenteen jälkeen alana antaneet kovimman uhrin taistelussa koronaa vastaan."

Ehkä rispaantuneiden niteiden sijaan olisi syytä puolustaa kulttuurin tekijöitä, jotka tutkitusti ovat lentoliikenteen jälkeen alana antaneet kovimman uhrin taistelussa koronaa vastaan.

He ovat kiltisti noudattaneet ankaria tapahtumarajoituksia muiden alojen saadessa samaan aikaan järjestää taiteettomia tapahtumia ja heiltä nyt jälleen ollaan leikkaamassa samalla, kun koko muu Eurooppaa ja jo Yhdysvallatkin elvyttää.