Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 5. päivän luukku tästä

Kuvatarina: Lapset har­ras­ta­vat enemmän lii­kun­taa kuin ai­kui­set – ky­syim­me heiltä, mitä neuvoja ai­kui­sil­le olisi

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ko­lo­nia­lis­ti­sen val­ta­pe­lin lo­put­ta­va

Hallitus aikoo antaa esityksensä saamelaiskäräjälaista torstaina. Keskusta on yrittänyt käydä asiasta hidasta viivytystaistelua, sillä lakimuutos ei palvele puolueen omistushalukkuutta Saamenmaan maankäytön suhteen. Viimeisimpänä kompromissina se esitti parlamentaarista työryhmää, joka siirtäisi uudistuksen taas seuraavalle hallituskaudelle.

Saamelaiskäräjälain uudistuksen tarpeista on annettu vuosien aikana useita selvityksiä ja lain uudistamisen suhteen on tehty jo kompromissiratkaisu. Keskustan osalta kyse ei ole enää vähemmistöjen puolustamisesta, vaan ainoastaan oman edun tavoittelusta.

Saamelaiskäräjät on saamelaisten virallinen edustuselin Suomessa ja sen tehtävänä on toteuttaa saamelaista kulttuuri-itsehallintoa kotiseutualueella sekä turvata saamelaisen alkuperäiskansakulttuurin säilyminen ja kehittyminen. Nykyinen laki on tuonut päätöksentekoon muita kuin saamelaisia ja se rikkoo siten YK:n julistusta alkuperäiskansojen oikeuksista. Vaadimme, että lakiuudistus tullaan hyväksymään eduskunnassa, ja että Suomi kantaa vastuunsa saamelaisten ihmisoikeuksien toteutumisesta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.