Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ko­lo­nia­lis­ti­sen val­ta­pe­lin lo­put­ta­va

Hallitus aikoo antaa esityksensä saamelaiskäräjälaista torstaina. Keskusta on yrittänyt käydä asiasta hidasta viivytystaistelua, sillä lakimuutos ei palvele puolueen omistushalukkuutta Saamenmaan maankäytön suhteen. Viimeisimpänä kompromissina se esitti parlamentaarista työryhmää, joka siirtäisi uudistuksen taas seuraavalle hallituskaudelle.

Saamelaiskäräjälain uudistuksen tarpeista on annettu vuosien aikana useita selvityksiä ja lain uudistamisen suhteen on tehty jo kompromissiratkaisu. Keskustan osalta kyse ei ole enää vähemmistöjen puolustamisesta, vaan ainoastaan oman edun tavoittelusta.

Saamelaiskäräjät on saamelaisten virallinen edustuselin Suomessa ja sen tehtävänä on toteuttaa saamelaista kulttuuri-itsehallintoa kotiseutualueella sekä turvata saamelaisen alkuperäiskansakulttuurin säilyminen ja kehittyminen. Nykyinen laki on tuonut päätöksentekoon muita kuin saamelaisia ja se rikkoo siten YK:n julistusta alkuperäiskansojen oikeuksista. Vaadimme, että lakiuudistus tullaan hyväksymään eduskunnassa, ja että Suomi kantaa vastuunsa saamelaisten ihmisoikeuksien toteutumisesta.

Hallituksen lisäksi nyt on aika siirtää katse myös oppositioon.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.