Ennen vaaleja kokoomus lupasi, että opiskelijoiden toimeentulo on turvattava. Silti lausunnoilla oleva asumistukiesitys vie keskimäärin 76 euroa kuukaudessa opiskelijoiden tuloista. Se on merkittävä summa ja sillä opiskelija ostaisi esimerkiksi kuukaudessa arkisin opiskelijalounaat. Taloudellinen ahdinko lisää opiskelijoiden mielenterveysongelmia entisestään.
Eikä siinä kaikki. Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja asumistuesta annettuun lakiin. Aikaa on annettu alle kaksi viikkoa, kun lain mukaan lausuntoaikaa pitäisi olla vähintään kuusi viikkoa. Ilmeisesti lausuntopyyntöä ei ole ainakaan kaikille opiskelijajärjestöille välitetty, vaikka opiskelijat on suurin yleisen asumistuen saajaryhmä. Miten tässä ajassa ehtii kuulla asiantuntijoita tai kansalaisia?
Toteutuessaan leikkaus olisi inhimillinen ja taloudellinen katastrofi. Se sotkisi muun muassa pääkaupunkiseudun työmarkkinat, sillä jopa kolmasosa työssä käyvistä asumistuen saajista menettäisi tuen kokonaan.
Valtava määrä ihmisiä työnnetään toimeentulotuen varaan. Kelan arvion mukaan toimeentulotuen saajien määrä lisääntyy muutoksen myötä noin 15 000 kotitaloudella. Menot siis kääntyvät jyrkkään nousuun, vaikka hallitusohjelma mukaan toimeentulotuen saajien määrä piti puolittaa.
Asumistukileikkauksella etenkin yksinhuoltajien työssäkäynnistä tehdään kannattamatonta, ja osa-aikatyön kannusteita heikennetään rajusti. Niin sanottu uudistus on ideologinen leikkaus, joka ei esimerkiksi edistä työllisyyttä. Tätä on, kun hallitus syrjäyttää ja aiheuttaa ylisukupolvisia ongelmia.
Kirjoittaja on Rovaniemen kaupunginvaltuutettu (vihr.) ja kaupunginhallituksen jäsen.
Oikaisu 14.9. klo 17.00: Mielipidekirjoituksessa luki aiemmin virheellisesti, että aikaa lausuntojen antamiseen olisi annettu alle viikko. Tosiasiassa siinä olisi pitänyt lukea, että aikaa oli annettu alle kaksi viikkoa.