Ko­koo­muk­sen Orpo esit­tää, että hal­li­tus­tun­nus­te­li­ja olisi sdp:n pää­mi­nis­te­ri­eh­do­kas

Orposta olisi erikoista, että eronpyyntönsä jättänyt sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne toimisi tunnustelijana.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei ole hyvä valinta hallitustunnustelijaksi.
Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei ole hyvä valinta hallitustunnustelijaksi.
Kuva: Timo Marttila

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esittää, että hallitustunnustelija nimettäisiin vasta sen jälkeen, kun sosiaalidemokraatit on pääministeriehdokkaansa nimennyt. Sdp:n puoluevaltuusto tekee esityksen pääministeristä sunnuntai-iltana. Sdp esittää hallitustunnustelijaksi eronpyyntönsä jättänyttä sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä.

– Olemme hetki sitten tehneet välikysymyksen ja syynä oli epäluottamus. Ei ole tapahtunut mitään sellaista, mikä olisi luottamuksen palauttanut. On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tässä tilanteessa tunnustelijana, Orpo sanoo.

Orposta olisi parempi odottaa muutama päivä ja saada sdp:n nimi pääministeriehdokkaaksi ja sen jälkeen aloittaa tunnustelukierros.

– Hallituksen muodostamiseen liittyy olennaisena osana se, että muodostuu luottamus hallituksen ja eduskunnan välillä ja nyt luottamus on pahasti kuralla. Olisi tulevan pääministerin kannalta olennaista, että hän on alusta asti se, joka lähtee yrittämään hallitusta, Orpo sanoi, kun hän meni puolueiden puheenjohtajien ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien kokoukseen eduskunnassa.