Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Pääkirjoitus

KOK päästää hyök­käys­so­taa käyvän Venäjän ur­hei­li­jat ke­sä­olym­pia­lai­siin tietyin ehdoin – päätös on pöy­ris­tyt­tä­vä, mutta lin­jas­sa kor­rup­toi­tu­neen jär­jes­tön edus­ta­mien arvojen kanssa

Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) on tullut tunnetuksi paitsi korruptiostaan myös tekopyhyydestään. Tältä pohjalta sen päätös päästää venäläis- ja valkovenäläisurheilijat ensi kesän olympialaisiin Pariisiin on looginen jatke jo kauan sitten valitulle linjalle.

KOK luopuu osaltaan pakotteista, joilla julmaa hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvä Venäjä ja sen käskyläinen Valko-Venäjä on suljettu ulos olympialiikkeen toiminnasta. Vaikka venäläisurheilijoiden urheilemiseen liittyy tiukoiksi väitettyjä ehtoja, viesti Kremlin ja sen yksinvaltiaan Vladimir Putinin suuntaan on selvä – sota on sinänsä ikävä juttu, mutta urheileva maailma on valmis katsomaan tappamista sormien läpi, koska urheileminen ilman Venäjää ei ole kivaa.

Putin on muistuttanut länttä toistuvasti siitä, ettei urheilua ja politiikkaa saa sotkea missään tilanteessa toisiinsa. Kyse on bluffista, sillä hän on itse käyttänyt urheilua politiikan välineenä koko valtakautensa ajan. Venäjällä ja sen edeltäjässä Neuvostoliitossa politiikka ja urheilu ovat olleet aina tiiviisti kytköksissä toisiinsa. Urheilumenestyksellä on haluttu osoittaa muulle maailmalle Venäjän ja sen johtajan ylivertaisuus. Nyt KOK näyttää nielleen kömpelön harhautuksen harhoineen kaikkineen.

Lähes kaksi vuotta sitten alkanut sota Ukrainassa jatkuu, eikä sotimiselle näy loppua. Ukrainan syksyllä käynnistämä vastahyökkäys ei ole tuottanut toivottuja tuloksia. Poliittinen paine kasvaa sekä Ukrainassa että sen liittolaisten keskuudessa. Suurin tukija USA panttaa uusinta tukipakettiaan, eikä kakkostukija EU:kaan ole enää yksimielisesti sotilaallisen tuen jatkamisen takana.

Länsi on perustelut tukeaan tähän asti sillä, että Ukraina taistelee aggressiivisen ja arvaamattoman Venäjän laajenemishaluja vastaan kaikkien muiden puolesta. Vaikuttaa siltä, ettei tästä olla enää yhtä varmoja. Ilmassa on "sotaväsymystä", vaikkei sellaiseen pitäisi olla lännessä mitään syytä – käydäänhän sotaa yhä vain Ukrainan alueella.

KOK on liittynyt päätöksellään Venäjä-myönteisen Unkarin rintamaan. Urheilujärjestö pyrkii rikkomaan osaltaan lännen yhtenäisyyttä ja normalisoimaan maailman silmissä tilannetta, missä Putinin armeija yrittää pyyhkiä Ukrainan kartalta siviiliuhreja kaihtamatta.

Venäjän tapa toimia on tullut tutuksi Suomelle vuosisatojen varrelta. Tiedämme kokemuksesta, että idän diktaattorit kunnioittavat vain voimaa. Jos niille antaa pikkusormen, ne vievät koko käden. Juuri siksi Suomi liittyi Natoon heti, kun Putin alkoi varmistaa Venäjän etupiirin pysyvyyttä valtaussodallaan.

Olympialiike on valmis katsomaan Venäjän hyökkäyssotaa sormien läpi.
Olympialiike on valmis katsomaan Venäjän hyökkäyssotaa sormien läpi.
Kuva: Jussi Leinonen

KOK:n päätös haastaa paitsi lännen myös Suomen. Päätöksen hyväksyminen ja siihen sopeutuminen – kilpaileminen venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden rinnalla – tarkoittaisi selän kääntämistä Ukrainalle ja sen kärsimyksille.

Venäläisurheilijoiden paluu olympialaisiin tai muihinkaan kansainvälisiin urheilutapahtumiin olisi sulka Putinin hattuun ja osoitus siitä, että brutaali hyökkäyssota hyväksytään tietyin ehdoin maailmalla. Tähän ei tule missään tapauksessa suostua.

Pallo on Suomen olympiakomitealla. Sen on alettava koota välittömästi yhteistä rintamaa KOK:n päätöstä vastaan. On laitettava kova kovaa vastaan. Jos venäläiset tulevat Pariisiin, me emme tule.

P.S.

KOK on perustellut Venäjä-päätöstään sillä, että järjestö haluaa kunnioittaa kaikkien urheilijoiden oikeutta tulla kohdelluksi ilman syrjintää. Kyseinen periaate on kirjattu olympialiikkeen perusasiakirjaan. KOK:n logiikan mukaan urheilijoita ei voi estää osallistumasta kisoihin heidän passinsa perusteella. Periaate kuulostaa lähinnä huonolta pilalta tilanteessa, missä Venäjän käynnistämässä sodassa on kuollut jopa satoja ukrainalaisurheilijoita.