Kohun kes­kel­lä olleen kes­kus­tan puo­lue­val­tuus­to ko­kous­taa tänään – katso Kul­mu­nin puhe suorana tästä

Kulmuni pitää kokouksen aluksi poliittisen puheen.

Helsinki

Keskustan puoluevaltuusto pitää tänään etäkokouksen puoluetoimistollaan Helsingin Apollonkadulla. Kokous alkaa keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin poliittisella puheella.

Keskusta on viime aikoina ollut oikeassa pyörremyrskyssä, kun Kulmuni erosi viime viikolla valtiovarainministerin paikaltaan viestintäkoulutuskohun takia. Hän tilalleen tuli eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.

Kulmuni kuitenkin ilmoitti jatkavansa puolueen puheenjohtajana ja olevansa myös käytettävissä keskustan puheenjohtajaksi alkusyksyn puoluekokouksen jälkeen. Ylen tuoreimman gallupin mukaan enemmistö keskustavaikuttajista toivoo, että Kulmuni haastettaisiin. Useimpien mielestä paras haastaja olisi kansanedustaja Annika Saarikko.

Vastaehdokkaan Kulmunille halusi 60 prosenttia Ylen kyselyyn vastanneista.

Vielä helmikuussa vain 24 prosenttia keskustavaikuttajista kaipasi Kulmunille vastaehdokasta. 64 prosenttia torjui ajatuksen.

Ylen kysely lähetettiin kaikille keskustan eduskuntaryhmän, puoluevaltuuston ja puoluehallituksen jäsenille, joita on yhteensä 187. Vastauksensa antoi 88 keskustavaikuttajaa eli vastausprosentti on 47.

Myöskään keskustan kannatus ei ole ollut huimaa. Ylen 4. kesäkuuta julkaiseman mielipidemittauksen mukaan keskustan kannatus oli 10,7 prosenttia.

Ylen kysely tehtiin 11. toukokuuta ja 2. kesäkuuta välisenä aikana, ja siihen vastasi reilut 2 400 ihmistä.

Puoluevaltuusto käyttää keskustassa puoluekokousten välillä ylintä päätösvaltaa. Puoluevaltuustoon kuuluu 135 jäsentä.