Kolumni

Kohti kun­ta­vaa­le­ja: Emme ole vain toi­sin­ajat­te­li­joi­ta vaan myös toi­sin­te­ki­jöi­tä

Miikka Keränen on vihreiden kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas.
Miikka Keränen on vihreiden kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas.
Kuva: Jenni Rautavaara

Maailmanlopun saarnaajan rooli tulee vihreälle lähes luonnostaan. Ilmastokriisi, luonnon monimuotoisuuden tuhoutuminen, eriarvoisuuden kasvu, ihmisoikeuksien polkeminen, äärioikeiston nousu ja kansanvallan näivettyminen ovat vasta alku ongelmien pitkälle luettelolle, josta itsekin puhun mielelläni. Ja nyt listaan pitää lisätä vielä koronapandemia.

Kysymys kuuluukin: Kuinka näiden ja monien muiden uhkien edessä jaksaa pysyä toiveikkaana? Minulle ratkaisevaa on se, että luotan ihmisiin.

Luotto ihmisyyteen on luottoa moniin asioihin. Ihmiset ovat historiansa aikana osoittaneet kykenevänsä luovuuteen, myötätuntoon ja lähimmäisenrakkauteen. Luotto ihmisyyteen on luottoa tulevaisuuteen.

Luotto ihmisyyteen linkittyy myös näiden uhkien ratkaisemiseen. Ilmastovastuullinen Rovaniemi liikkuu päästöttömästi ja käyttää puhdasta energiaa. Työtä ja toimeentuloa saadaan kiertotaloudesta ja monipuolisesta kulttuurikentästä matkailua, palveluita ja uudenlaista teollisuutta unohtamatta.

Paikasta riippumaton työ tuo uutta eloa kyliin. Koulutus ja tutkimus pitävät kaupungin innovatiivisena. Kaupunki on viihtyisä ja asukkaat osallistuvat päätöksentekoon aktiivisesti. Ketään ei syrjitä ja lähiluonnosta pidetään huolta.

Kuntavaaleissa ei ratkaista kaupunkimme suuntaa vain tulevaksi neljäksi vuodeksi, vaan seuraaviksi vuosikymmeniksi. Tulevan valtuuston on muun muassa tehtävä kaupungista aidosti hiilineutraali kautensa loppuun mennessä. Se vaatii päättäjiltä sitoutumista tieteeseen ja rohkeutta tehdä päätöksiä tulevien sukupolvien etu edellä. Enää ei ole aikaa faktojen välttelyyn tai katteettomiin juhlapuheisiin.

"Vaikka olemme nyt olleet pieni valtuustoryhmä, olemme pitäneet huolen, että edes joku puhuu myös lasten, luonnon ja yhdenvertaisuuden puolesta."

Aina ihmisyyteen luottaminen ei ole helppoa. Olen julkihomona joutunut itsekin esimerkiksi vihapuheen ja uhkailujen kohteeksi. Mutta muutamien pahuus ei saa varjostaa sitä, että enemmistö on silti vielä oikeudenmukaisuuden puolella. Politiikka ja yhteinen päätöksenteko on oltava aidosti avoinna meille kaikille.

On aika omaksua uudenlainen ihmiskuva päätöksenteon pohjaksi. On uuden realismin aika. Meillä on vielä toivoa ja mahdollisuuksia, mutta se vaatii ennakkoluulottomia päätöksentekijöitä. Meidän on voitava kuvitella, miten mahdottomasta tehdään arkista.

Vihreät eivät ole vain toisinajattelijoita, vaan me olemme myös toisintekijöitä. Vaikka olemme nyt olleet pieni valtuustoryhmä, olemme pitäneet huolen, että edes joku puhuu myös lasten, luonnon ja yhdenvertaisuuden puolesta. Olemme tehneet esityksiä ja aloitteita, vaikka emme olisi saaneet niille aina tukea.

Vihreillä on valtavasti potentiaalia. Viime eduskuntavaaleissa saimme hienon tuloksen ja vastaavalla äänimäärällä kuntavaaleissa voisimme todella korjata Rovaniemen suuntaa. Reilu muutos kohti vihreää Rovaniemeä on mahdollinen!

Uusi Rovaniemi -lehden Kohti kuntavaaleja -palstalla kirjoittavat vuorotellen eri puolueiden rovaniemeläiset edustajat.