Kolumni

Kohti kun­ta­vaa­le­ja: Arjen ym­mär­ryk­sel­lä lähelle ihmistä

Terhi Heikkilä on Rovaniemen sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja.
Terhi Heikkilä on Rovaniemen sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja.
Kuva: Jouni Porsanger

Luonto on nyt kauneimmillaan. Hanget hohtavat valkoisina ja valon määrä lisääntyy päivä päivältä. Aurinko hymyilee tällä hetkellä Rovaniemelle! Rallit tuovat näkyvyyttä maailmanlaajuisesti ja valtion myöntämät runsaat koronakorvaukset käänsivät talouden plussalle.

Tämän kevään kuntavaaleissa rovaniemeläisillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, ketkä ovat päättämässä kaupunkimme asioista. Tuleviksi päättäjiksi toivottavasti valitaan sellaisia henkilöitä, jotka tiedetään yhteistyökykyisiksi ja laaja-alaisesti ajatteleviksi ja asioihin perehtyviksi.

Valtuustossa, lautakunnissa ja jaostoissa päätetään meille jokaiselle tärkeistä asioista, isoista ja pienistä. Tarvitaan siis laaja-alaista arjen ymmärrystä, näkemystä ja kokemusta.

"Valtionapujen kohdentaminen nimenomaan koronan vaikutusten minimoimiseksi on varmistettava."

Erityisen haasteen tulevalle valtuustokaudelle aiheuttavat koronan jälkimainingit. Monet turvallisiksi koetut asiat ovat kokeneet kolauksen aiheuttaen pelkoa, epävarmuutta ja yksinäisyyttä. Niin perheet, ikäihmiset kuin yrittäjätkin ovat saaneet omat iskunsa koronasta. Näihin on tulevien päättäjien löydettävä yhteistyössä ratkaisuja.

Valtionapujen kohdentaminen nimenomaan koronan vaikutusten minimoimiseksi on varmistettava. On tehtävä toimenpiteitä, jotka ovat lähellä ihmistä ja ovat vaikuttavia.

Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa on avustavaa henkilökuntaa lisättävä, jotta palveluiden laatu voidaan turvata. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin on tehtävä satsauksia ja erityisryhmien palveluiden ostopalveluiden suhde omaan toimintaan on rajattava hallittavissa olevalle tasolle.

Liikunta- ja harrastustoiminnan sekä kulttuurin merkitys osana hyvinvointia on suuri. Satsaus näihin on kuin rahan laittamista pankkiin. Päätöksiä tehtäessä on tulevaisuudessa huomioitava yhä enemmän ilmasto- ja ympäristövaikutukset.

Tällä valtuustokaudella sd-ryhmämme on yhdessä saanut aikaan hyviä ja vaikuttavia asioita. Esimerkiksi Aikuisten Osaamon toiminta sai meiltä lähtölaukauksen. Lisäksi saimme tämän vuoden talousarvioon lisättyä rahaa tukiperhetoiminnan toimintaedellytysten parantamiseen. Nämä asiat ovat lähteneet ryhmämme yhteisten arvojen ja keskustelujen pohjalta.

Ryhmänä emme ehkä ole se mediassa näkyvin ja kuuluvin, mutta olemme hyvähenkinen ja aikaansaannoksiakin meiltä kyllä löytyy. Olemme vastuuntuntoisia, yhteistyökykyisiä ja ratkaisuhakuisia.

Lopuksi toivomus. Sinä kuntalainen, pysähdy arjen keskellä hetkeksi miettimään. Mikä sinulle on tärkeää? Ja kuka olisi se sopiva kuntavaaliehdokas, joka on äänesi arvoinen! Ja anna hänelle äänesi.

Uusi Rovaniemi -lehden Kohti kuntavaaleja -palstalla kirjoittavat vuorotellen eri puolueiden rovaniemeläiset edustajat.