Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Koh­taa­mis­paik­ka­toi­min­ta kan­nat­te­lee per­hei­tä

Yksilön hyvinvoinnin perusta rakentuu lapsuudessa ja nuoruudessa, mikä näkyy muun muassa hänen opiskelu- ja työkyvyssä. Panostamalla lasten ja perheiden hyvinvointiin luomme pohjaa kestävälle taloudelle ja työllisyysasteelle sekä terveydellisten ja sosiaalisten ongelmien ehkäisemiselle.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto koordinoi ja ylläpitää perheille suunnattuja ammatillisesti ohjattuja kohtaamispaikkoja ja vapaaehtoisvetoisia perhekahviloita. Ne tarjoavat kynnyksettömän paikan saada tietoa lapsiperheiden palveluista.

Lapissa MLL:n paikallisyhdistyksen vapaaehtoiset pitivät viime vuonna 22 perhekahvilaa, joissa oli yhteensä 4 532 käyntiä. Rovaniemen kohtaamispaikassa käyntejä oli vuoden 2022 aikana 5 659.

Perheiden keskinäinen vertaistuki ja kohtaamispaikan toiminta tuovat arkeen rytmiä ja sisältöä. Ne kantavat eteenpäin haastavissa elämäntilanteissa. Useissa pulmatilanteissa toisten vanhempien tarjoama tuki riittää, eikä ammattiapuun ole tarvetta turvautua.

Harrastuskustannusten kasvu on lisännyt eriarvoisuutta. Avoimen kohtaamispaikan toimintaan osallistuminen on maksutonta. Se vahvistaa yhteisöllisyyden ja osallisuuden tunnetta, ehkäisee syrjäytymistä ja tukee mielenterveyttä sekä kaventaa yhteiskuntaeroja. Perheet kertovat kohtaamispaikassa käymisen vahvistavan arjessa jaksamista ja vanhemmuutta.

Lasten ja nuorten hyvinvointiin voidaan vaikuttaa tukemalla perheitä kynnyksettömästi ja oikea-aikaisesti. Monipuolinen kohtaamispaikkatoimintamme eri puolilla Suomea vahvistaa perheiden hyvinvointia ja ehkäisee arjen ongelmien kasaantumista.

Hyvällä yhteiskuntapolitiikalla vaikutetaan lasten ja perheiden oloihin ja sitä kautta meidän kaikkien tulevaisuuteen. Tässä hetkessä on tärkeää panostaa laadukkaaseen kohtaamispaikkatoimintaan, joka toteutuakseen vaatii riittäviä resursseja.

Kirjoittaja on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lapin piirin koulutuspäällikkö.