Saamelaiskäräjävaalit: Ään­ten­las­ken­ta on alkanut – en­sim­mäi­set epä­vi­ral­li­set tu­lok­set il­moi­te­taan tiis­tai­aa­mu­na

Tietomurto: Satojen Lapin hy­vin­voin­ti­alueen asiak­kai­den tietoja on saat­ta­nut joutua vääriin käsiin – koskee in­kon­ti­nens­si- ja dia­be­tes­tuot­tei­den ko­tiin­kul­je­tus­pal­ve­lun asiak­kai­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Kirk­ko­nie­men muu­tok­sen vuodet – kunta oli nor­ja­lais­ten mal­li­esi­merk­ki hyvistä naa­pu­ri­suh­teis­ta, kunnes yhdessä yössä kaikki muuttui

-
Kuva: Nina Susi

Norjan pohjoiskolkassa, Ruijan itänurkassa on Kirkkoniemi, joka on kokoaan paljon kansainvälisempi kaupunki.

Etelä-Varangin kunnan keskustaajaman väkiluku on laskenut kolmen tuhannen pintaan. Väkeä on ollut enemmän, mutta koronavuodet ja Ukrainan sota rajoituksineen on vähentänyt väkeä.

Kirkkoniemen asukkaista noin 10 prosenttia on venäläisiä tai venäläistaustaisia.

Kirkkoniemi oli norjalaisten malliesimerkki hyvistä naapurisuhteista. Etelä-Varangin naapuruksilla oli raja-alueen viisumivapaa kulkuoikeus. Norjalaiset saivat käydä kaupoilla Venäjän rajakaupoissa ja vastaavasti Kirkkoniemen kaupoissa kävi venäläisiä.

Maailma muuttui 24. helmikuuta 2022 myös norjalaisille.

Barents Observerin päätoimittaja Thomas Nilsen sanoo norjalaisten olleen jopa naivin sinisilmäisiä venäläisten suhteen.

Naapurin kanssa on haluttu olla hyvissä väleissä. Verkkolehden uutisia on pidetty liian kriittisinä, kun niissä on kerrottu kaunistelematta pohjoisen alueen tilanteesta.

Uuden maailmantilanteen hyväksyminen on kesken.

Nilsenin mukaan Kirkkoniemessä on eletty viimeisen reilun vuoden "Tukholman syndroomaa". Ei ole uskottu todeksi mitä naapurissa tapahtuu. Kuvitellaan asioiden voivan palata sodan päätyttyä ennalleen.

Kirkkoniemessä ei haluttu katkaista yhteyksiä venäläisiin, vaikka tieto sodasta tyrmistyttikin ihmisiä. Ystävyyskaupunkisuhteen katkaisemista esittänyt valtuustoesitys sai tuoreeltaan vain yhden äänen. Sittemmin ystävyyssuhde on purettu.

Kirkkoniemi elää Nilsenin mukaan mahdollisimman tavallista arkea. Työttömyys ei ole kasvanut, vaan työpaikkoihin on saatu rekrytoitua väkeä.

Norjan hallituksen ministereitä ovat pohjoisen kolkan asiat kiinnostaneet tavallista enemmän. Hallituksen ministereistä pääosa on ehtinyt ihmettelemään sodan aiheuttamia vaikeuksia pohjoiselle raja-alueelle. Kunnan suurin yksittäinen työllistäjä, korjaustelakka Kimek etsii uusia asiakkaita korvaamaan pannassa olevat venäläiset kalastusalukset. Poikkeuslupaa venäläisten aluksien korjaamiselle ei ole saatu.

Toisen maailmansodan jälkeen täysin uudelleen rakennettu kaupunki on turistien suosiossa. Kaupunkiin tulee ympäri maailmaa matkailijoita, jotka haluavat kokea pohjoisen.

Venäjää kaupungin kaduilla ei kuulu aiempaan tapaan, mutta toki ravintoloissa on edelleen venäjäntaitoista väkeä töissä.

Yksinäisenä protestina huoltamon pihalla on kirjattu sinikeltaisen auton kylkeen Stop war. Viesti on suunnattu venäläisille, jotka ovat linnoittautuneet Kirkkoniemen keskustan konsulaattiin. Kirkkoniemessä on konsulaatissa vielä venäläisiä diplomaatteja, mutta kaupungilla he eivät liiku aiempaan tapaan.

Kirjoittaja on toimittaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.