Johtaminen: Pyykkö vai Ran­ta­pel­ko­nen – So­dan­ky­län kun­nan­joh­ta­ja va­li­taan illalla

Kolumni: Sai­raa­lan­nie­mi alkaa näyttää hyvältä – iloit­sen, jos nyt tyh­jil­lään ole­val­le alueel­le saadaan ihmisiä ja elämää

Mainos: Lapin Kansa Digin ke­sä­tar­jous: 17,90 € 3kk, vain tänään.

Kir­jai­li­ja Jaakko Syrjä on kuollut

Kirjailija Jaakko Syrjä on kuollut. Hän kuoli viime yönä ylöjärveläisessä hoitokodissa 96-vuotiaana, kertoo Syrjän poika Martti Syrjä STT:lle.

Syrjä oli syntynyt 7. maaliskuuta Pälkäneellä vuonna 1926. Martti Syrjä kertoo isänsä sairastuneen runsas viikko ennen kuolemaansa koronaan.

Syrjän puoliso, kirjailija Kirsi Kunnas kuoli viime marraskuussa niin ikään 96-vuotiaana.

Syrjä julkaisi neljä teosta, joista viimeisenä elämäkerrallisen teoksen ystävästään Väinö Linnasta vuonna 2004. Vuonna 1988 ilmestynyt romaani Kertomuksia radan varresta oli tuolloin myös Finlandia-palkintoehdokkaana.

Syrjä teki suuren osan työstään kirjallisuuden alalla ulospäin melko näkymättömässä roolissa, kustannusvirkailijana ja epävirallisena ateljeekriitikkona.

– Kustannustyöstä halusin eroonkin, mutta aina minut on saatu vedettyä mukaan lukijaksi. Lukijan edustaja, sitähän kustannusvirkailija on – tulevien lukijoiden ennakkoedustaja, Syrjä kertoi 80-vuotishaastattelussa STT:lle vuonna 2006.

Laaja lukijantyö oli Päätalon Iijoki-sarja. Sen editoijaksi tarvittiin luotettu henkilö, joka myös ymmärtää romaanien kuvaamaa elämänpiiriä.

– Sittenhän on myös kirjailijoita, joiden tekstiä ei pidä muuttaa yhtään. Sellaisia ovat usein novellistit, novelli on tekstinä valmiimpi kuin romaani Syrjä luonnehti.

Syrjä toimi Suomen kirjailijaliiton puheenjohtajana vuodet 1975–1980.