Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Kir­ja-ar­vio: An­na­ma­ri Mart­ti­sen kah­den­nes­sa­tois­ta ro­maa­nis­sa lap­set­to­muu­den kipu erottaa

Lappeenrantalainen Annamari Marttinen (s. 1960) tuntuu valitsevan jokaiseen romaaniinsa erityisen kipeän teeman ja kuljettavan sitä odottamattomia polkuja pitkin.

Vaikka Marttisen naispäähenkilöt tuntuvat tutuilta ja samastuttavilta, he silti usein tekevät tai ajautuvat tekemään kutkuttavan epätavanomaisia ratkaisuja elämänsä käännekohdissa.

Annamari Marttinen opettaa kirjoittamisen ohella suomea turvapaikanhakijoille vastaanottokeskuksessa ja maahanmuuttajille kansalaisopistossa.
Annamari Marttinen opettaa kirjoittamisen ohella suomea turvapaikanhakijoille vastaanottokeskuksessa ja maahanmuuttajille kansalaisopistossa.
Kuva: Jarno Saarimies

Marttisen romaanien hahmot ovat löytäneet sisäiset voimavaransa äidiksi tulemisen jälkeen ja myötä, roolien vaihduttua äidin ja tyttären suhteessa, perheiden sorruttua, sekavien uskomushoitojen sekamelskassa, parisuhdekriisien, transvestiittisen identiteettikriisin ja velkahelvetin jälkeen. Romaanitusinan päättää lapsettomuushoitojen jälkeen kuolioon ajautuneen parisuhteen dekkarimaisia piirteitä kehräävä tarina.

Koskaan ei voi olla varma, ketä onni suosii kaupan kassajonossa tai lapsiluvussa.

Kassajonossakin nelikymppisen Senja Korpelan edelle suuren äidinmaidonvastikepakkauksen kanssa ennättää aivan tavallinen nainen, joka on ”saanut lapsen tai lapsia täysin itsestäänselvästi tai vahingossa”.

Tyylikästä naistenvaateputiikkia pitävän Senjan kohdussa sen sijaan ei parisuhdetta raastavasta yrittämisestä ja pariskunnan korviaan myöten velkaannuttavista lapsettomuushoidoista huolimatta idä mikään.

Seksi loppuu, mies muuttaa aluksi vierashuoneeseen ja lopulta kokonaan pois lapsiperheen tarpeisiin hankitusta rivitalokolmiosta.

Rakkaus ei lopu, mutta Senjan ja Samin voimat ehtyvät. ”Kaikki paitsi Senjan vatsa paisui hallitsemattomaksi. Tarvittiin pankkilaina lainan päälle ja vakuus vakuuden päälle koska hoito hoidon päälle, menetelmä menetelmän päälle.”

Tähän saakka juoni voisi käydä dokumentista, sillä näitä traagisia vertaiskokemuksia löytyy varmasti paljon. Marttinen kuitenkin lisää kierroksia jopa jännärimäisillä käänteillä, joiden avulla hän pääsee samalla entistä moniulotteisemmin pyörittelemään teemaansa.

Elävässä elämässä tosin saattaisi myös helposti sattua, että Sami äkkiä äkkäisi itseään aika monta vuotta nuoremman Nooran paikallisen hotellin vastaanottotiskiltä. Voisi myös käydä niin, että Noora huomaisi piankin olevansa raskaana.

Marttisen romaanissa molemmat naiset saavat elämän, jota eivät odottaneet. Noora ei tiedä Senjaa Samin entiseksi piipahtaessaan hänen putiikissaan, mutta Senjan maailma suistuu raiteiltaan viimeistään Nooran ja Samin raskausuutisen myötä.

Naiset rakentavat arkaa ystävyyttä, mutta kiertävät samalla kuumaa puuroa nimeltä Sami, joka ei ole saanut kakistettua entisen puolisonsa nimeä uudelle.

Kiehtovalla tavalla Marttinen kietoo salaisuuksien verkkoon myös kolmen päähenkilön vanhemmat, jotka ovat investoineet tunteita ja odotuksia uuteen sukupolveen.

Senjan, Nooran ja Samin näkökulmat vuorottelevat Marttisen hienovireisessä, henkilövetoisessa kolmiodraamassa. Sankareita tai roistoja siitä on turha etsiä, mutta toivonkipinöitä ihan hyvästä – vaikkakin odottamattomasta – elämästä kuitenkin.

Poiminta

Romaani

Annamari Marttinen: Elämä jota en odottanut. Tammi 2023.

Kriitikko kiteyttää

-

Plussat

Raikas ja jännittävä juonenkuljetus.

Uskottavat ja empatiaa herättävät henkilöt.

Moniulotteinen teeman käsittely.

Miinukset

Ylipositiivisuus?