tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kes­kus­ta osaa ta­kin­kään­nön

Kirjoittaja nostaa hattuaan Paavo Väyryselle.
Kirjoittaja nostaa hattuaan Paavo Väyryselle.
Kuva: Anssi Jokiranta

Keskustan vahvin ja kokenein poliitikko, valtiomies Paavo Väyrynen kerää presidenttiehdokkaaksi pääsyä varten kannattajakortteja. On huomioitavaa, ettei puolueella ole ainuttakaan näin kokenutta poliitikkoa tarjolla ja silti omat ryhmät "potkivat häntä päähän".

Keskusta hylkäsi Väyrysen presidenttipelistä, mutta kokemuksen tuomalla taidolla Paavo jatkanee pelissä. Kysymys onkin siitä, mitä taustaryhmät tekevät ja millä painolla. Mikko Lampelan mukana olo on ollut Paavolle tärkeää. Lampela toimi Pohjanrannassa 14 vuotta toimitusjohtajana. Asetetut tavoitteet kannattajakorttien keräämisestä eivät vielä anna hyvää kuvaa siitä, saadaanko kaikki kortit kerättyä.

Keskustan hajaannus on myös oppositiossa hämmentävää. Saarikko ei lähtenyt sdp:n välikysymykseen nuorten tilanteen heikentämisestä. Keskustan poliittinen linja ei ole opposition mukaista. Tätä ennustinkin, että keskusta myötäilee salissa hallituksen linjaa ja näin siinä on jo käynyt – hallituspolitiikkaa oppositiossa.

Väyrynen on ainakin opettanut takinkäännön. Sitä on helppo tehdä. Aina kun seuraava talon kulma tulee eteen, vilinä käy ja lutikat lentelevät mihin sattuu. Oppositiopolitiikkaa keskusta ei ole koskaan oppinut. Puolue on aina eri mieltä, oli hallituksessa tai salissa mitä tai sitä mieltä. Omista eduista ei olla koskaan valmiita luopumaan.

Keskustalla on hermopisteitä muuallakin kuin jalkapohjassa. Niitä kun painelee, alkaa äänekäs ääni, mille ei ole politiikassa kuitenkaan merkitystä. Käsien heiluttelu ehkä auttaa merellä, jos on hädässä.

Väyrysen pisteet on paineltu jo niin monta kertaa, että hän osaa olla hiljaa ja tyyni. Paavo ei luovuta, vaikka takki kääntyileekin. Sehän johtuu vain Kemin kovasta merituulesta. Hatunnosto Väyryselle.