pääkirjoitus: Po­la­ri­can ri­kos­epäi­ly kertoo mar­ja­lain toi­mi­vuu­den lisäksi siitä, ettei mar­ja­bis­nek­ses­sä hy­väk­sy­tä enää edes har­maal­la vyö­hyk­keel­lä ope­roin­tia

kolumni: Puo­lus­tai­si­ko­han pu­ti­nis­ti maa­tam­me?

Lapin kansan hirvilaskuri: Ter­vo­las­sa runsas vii­den­nes luvista on jo käy­tet­ty, isot sonnit jä­tet­tiin al­ku­kau­des­ta rau­haan: "Meillä oli naa­pu­ri­so­pi­mus"

Kesko on­nis­tui te­ke­mään vahvaa tulosta monella rin­ta­mal­la – vii­mei­nen nel­jän­nes kaik­kien aikojen paras sar­jas­saan

Keskon pääjohtaja Mikko Helander nostaa vastuullisuuden tärkeään rooliin kauppaketjujen menestymisessä.
Keskon pääjohtaja Mikko Helander nostaa vastuullisuuden tärkeään rooliin kauppaketjujen menestymisessä.
Kuva: Silja Viitala

Keskon pääjohtajalla Mikko Helanderilla oli aihetta hymyyn, kun hän keskiviikkona esitteli kauppaketjun viime vuoden tulosta.

Keskon liikevaihto nousi viime vuonna 10 720 miljoonaan euroon ja liikevoitto 462 miljoonaan.

Hallituksen osinkoehdotus yhtiökokoukselle on 2,52 euroa osakkeelta. Se ehdotetaan maksettavaksi kahdessa erässä.

– Keskon vuosi 2019 oli erittäin vahva. Liikevaihtomme kasvoi edelleen ja vertailukelpoinen liikevoitto oli ennätykselliset parani 33 miljoonaa euroa vuodesta 2018. Vuoden 2019 viimeinen vuosineljännes oli kaikkien aikojen paras vuosineljännes, kun liikevoitto parani 15 miljoonaa euroa ja oli 130 miljoonaa euroa, Helander toteaa tiedotteessa.

Helanderin mukaan menestys perustuu yhtiön vuonna 2015 laadittuun strategiaan ja sen onnistuneeseen toteutukseen.

– Onnistumisestamme kertoo myös se, että luottamus K:hon on viime vuosina parantunut merkittävästi.

Kauppakohtaisuus kannattaa

Viime vuoden loppu oli Keskolle positiivinen niin päivittäistavarakaupassa, ruuan verkkokaupassa, rakentamisen ja talotekniikan myynnissä kuin autokaupassakin.

Päivittäistavarakaupasta Helander nostaa esille kauppakohtaisen erikoistumisen.

– Strategiamme ytimessä ovat ketjukonseptien päälle rakennettavat kauppakohtaiset liikeideat. On ollut ilo seurata myynnin kasvua niissä K-kaupoissa, joissa kauppakohtainen liikeidea on näkynyt asiakkaille entistä parempina valikoimina ja palveluina. Näen edelleen merkittävää potentiaalia myynnin ja tuloksen kasvattamiseen tukemalla ja kannustamalla K-kauppiaita kauppakohtaisten liikeideoiden toteuttamisessa koko 1 200 K-ruokakaupan verkostossa.

Rakentamisessa muihin Pohjoismaihin

Rakentamisessa ja talotekniikassa K-Raudalla on yli 42 prosentin markkinaosuus Suomessa.

Uutta pontta haetaan myös länsinaapureistamme.

– Ruotsissa toteutimme tärkeän ammattirakentajiin keskittyvän yritysoston. Fresksin hankinnan toteutus ja ostettujen liiketoimintojen integrointi ovat onnistuneet hyvin. Tämä antaa meille hyvät lähtökohdat kasvattaa liiketoimintaa Ruotsissa sekä parantaa edelleen kannattavuutta. Tämän lisäksi jatkamme toimenpiteitä K-Raudan kannattavuuden parantamiseksi Ruotsissa. Norjassa olemme strategiamme mukaisesti vahvistaneet Byggmakker-ketjun oman vähittäiskaupan osuutta ja jatkamme näiden yritysostojen integrointia alkaneena vuonna.

Autokaupan tilanne parani Helanderin mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä, kun sekä autojen kysyntä että saatavuus paranivat. Tilanne ei ole kuitenkaan vielä täysin normalisoitunut.