Kes­ki­vii­kon uu­tis­koos­te: Lapissa aloi­tet­tiin va­rus­so­ti­lai­den ko­ro­na­tes­taus, Tornion Näät­saa­ren ko­ro­na­epäi­ly osoit­tau­tui ai­heet­to­mak­si, Lap­pi­lai­set hakivat jou­kol­la nuuskaa ennen rajojen sul­keu­tu­mis­ta, Ro­va­nie­mi miettii lo­mau­tuk­sia, Lapin jouk­ko­lii­ken­tee­seen muu­tok­sia, Suo­mes­sa 359 var­mis­tet­tua tar­tun­taa.

21.15 Lapin kunnat pohtivat kokousten järjestämismahdollisuuksiaan

Osa kunnista siirtää kokouksiaan, osa etsii väljempiä tiloja.

Kemissä suunnitellaan kokouksen siirtoa lumilinnaan, jossa olisi väljempää. Rovaniemellä aiotaan kokoontua normaalisti keltakankaan tiloissa. Puheenjohtajat toivovat napakoita kokouksia.

20.25 Eduskunta päätti, että valmiuslain käyttöönottoasetukset saavat jäädä voimaan perustuslakivaliokunnan mietinnön mukaisesti

Perustuslakivaliokunta ei kuitenkaan hyväksynyt ensimmäisen käyttöönottoasetuksen kohtaa, joka koskee terveydenhuollon henkilökunnan työvelvoitetta koko valtakunnan alueella.


19.30 Italia kertoo, että 475 ihmistä on kuollut koronavirukseen päivän aikana

Tämä on korkein virallinen luku missään maassa päivässä. Yhteensä kuolleita on Italiassa jo liki 3 000.

Virustartunnan on saanut maassa yli 35 000 ihmistä.

Ranska ilmoittaa, että heillä on kuollut päivän aikanan 89 ihmistä koronavirukseen päivän aikana. Yhteensä Ranskassa on kuollut koronavirukseen tähän mennessä 264 ihmistä.19.00 Suomalaiset ryntäsivät keskiviikkona Ruotsin puolelle hakemaan nuuskaa

– Meidän asiakkaista yhdeksän kymmenestä on Suomesta. Tuntuu oikeastaan aivan uskomattomalta miettiä miltä tulevat viikot näyttävät, toteaa Gottebiten karkki- ja nuuskakauppaa pyörittävä  Johan Westring.

Rajat sulkeutuvat torstain vastaisena yönä tarpeettomalta henkilöliikenteeltä.


17.00 Lapin sairaanhoitopiiri kertoo aloittaneensa varussotilaiden koronatestaukset

Sairaanhoitopiiri sopi asiasta Puolustusvoimien ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Tarkoituksena on saada lisätietoa siitä, koska epidemia alkaa. Koronatestejä tehdään hengitystieinfektioihin sairastuneille.

Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan epidemian voidaan sanoa alkaneen, kun varuskunnasta alkaa löytyä koronavirusinfektioita.

– Tiedämme ennestään Italiasta ja Kiinasta, että kun terveissä henkilöissä havaitaan tartunta, menee noin 7–10 vuorokautta että epidemia alkaa näkyä sairaalassa.

Lapissa on koornan suhteen vielä rauhallista. Epidemian alkamiseen voi mennä viikkoja.

– Nyt tehdyt rajaamistoimet ovat merkittäviä ja tulevat hidastamaan epidemian alkamista ja vaimentamaan sen voimakkuutta, Broas sanoo.

16.00 Tornion Näätsaaren koronavirusepäily osoittautui turhaksi

Torniossa Näätsaaren alakoulun viime torstaina sulkenut koronaepäily ei ollut tartunta.

Tornion kouluviranomaiset sulkivat koulun varotoimena, kun tuli tietoon, että yhdellä koulun henkilökunnasta epäiltiin koronavirusta.

Ruotsin puolella tehdyt koronatestit osoittivat, että Näätsaaren koulun henkilökuntaan kuuluvaa koskeva epäily oli aiheeton. Näätsaaren koulu on ollut viime viikosta saakka suljettuna.

Desinfiointia Italiassa.
Desinfiointia Italiassa.
Kuva: NICOLA FOSSELLA

14.45: Kuolleet ikäryhmittäin Italiassa ja Kiinassa

15.24: Euroviisut perutaan koronavirusvaaran vuoksi

Euroviisuja ei järjestetä tänä vuonna koronavirusvaaran takia, Euroopan yleisradioliitto EBU ilmoittaa Twitterissä.

Viime vuonna kisan voitti hollantilainen Duncan Laurence.
Viime vuonna kisan voitti hollantilainen Duncan Laurence.
Kuva: JULIEN DE ROSA JULIEN DE ROSA

Kilpailu oli määrä järjestää tänä vuonna Rotterdamissa Hollannissa vajaan kahden kuukauden kuluttua. EBU:n mukaan osallistujamaiden sekä Hollannin viranomaisten rajoitukset ovat johtaneet siihen, että EBU:n on pakko perua kisa.

Suomen edustajaksi kilpailuun valittiin taannoin Aksel Kankaanranta.

14.21 Kysely: Suomalaiset ajattelevat muiden ylireagoivan koronavirusuhkaan

Kun itse ostaa kaapit täyteen vessapaperia, kuivaelintarvikkeita ja käsidesiä, kyse on normaalista ja asiaan kuuluvasta varautumisesta.

Kun naapuri tai tuttava toimii samalla tavalla, kyse on ylimenevästä hamstrauksesta, joka herättää huvittuneisuutta ja kerää sadoittain somessa kiertäviä vitsikkäitä kuvia eli meemejä.

Lännen Median Taloustutkimukselta tilaama kyselytutkimus kertoo joka toisen suomalaisen ajattelevan, että muut kansalaiset ovat ylireagoineet koronaviruksen synnyttämään uhkaan.

14.13 THL:n uusin tilannepäivitys: Suomessa 359 varmistettua tartuntaa

13.51 Rovaniemi väläyttelee lomautusten mahdollisuutta, kaupungin joukkoliikenne toimii toistaiseksi

Rovaniemen poikkeusolojen johtoryhmä tiedotti keskiviikkona, että osassa kaupungin organisaatiota työnteko estyy koronapandemian vuoksi.

Työnantaja järjestää työnteosta estyneille ensisijaisesti mahdollisuuksien mukaan korvaavaa työtä. Henkilöstön lomautusta voidaan kuitenkin joutua valmistelemaan.

Yleisöä pyydetään seuraamaan valtuuston 23.3. kokousta verkkostriimauksen kautta.

Kaupunki perustaa erillisen johtokeskuksen, joka koordinoi eri toimialojen yhteistyötä tilannekuvan luomiseksi ja ylläpitämiseksi. Johtokeskus seuraa myös koronaviruksen mahdollista leviämistä.

Johtoryhmä linjasi, että Rovaniemen kaupungin joukkoliikenne Linkkari toimii toistaiseksi normaalisti, tilannetta seurataan ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan. Kaupungin nyt tyhjillään olevien tilojen huolto- ja korjaustoimia pyritään ajoittamaan keväälle kesän sijaan.

Työntekijöiden etätyöhön laaditaan tarkemmat ohjeistukset.


13. 47 Perustuslakivaliokunta hyväksyi valmiuslain käyttöönottoasetukset lähes kokonaan

Perustuslakivaliokunta hyväksyi mietinnössään valmiuslain ensimmäisen käyttöönottoasetuksen lähes kokonaisuudessaan. Valiokunta ei hyväksynyt kokonaisuudessaan kohtaa, joka koskee työvelvoitetta.

Toinen käyttöönottoasetus, joka koskee lääkemyynnin rajoittamista, katsottiin voitavan ottaa käyttöön kiireellisenä.

Eduskunta käsittelee tänään valmiuslain käyttöönottoasetuksia perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Valmiuslailla kansalaisten vapauksia ja yhteiskunnan toimintoja rajoitetaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

13.17 Venäjän koronalukuja epäillään

Venäjän virallista koronavirustietoa epäillään yhä laajemmin salailluksi ja vääristellyksi. Politiikantutkija ja historian tohtori Valeri Solovei esitti Moskovan kaiku -radioaseman haastattelussa arvion, että koronaan liittyviä kuolemantapauksia olisi Venäjällä todettu vähintään 1600 kappaletta.

Havaitsemattomia tapauksia hänen mukaansa voi olla moninkertainen määrä

12.01 Miksi Italia erottuu niin selkeästi?

Kun katsoo koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen kuolleiden ihmisten lukuja, yksi maa erottuu joukosta: Italia.

Keskiviikkoaamuun mennessä siellä oli varmistettu yli 31 000 koronavirustapausta. Tiistaina uusia todettiin noin 3 000.

Viruksen aiheuttamaan tautiin on tähän mennessä kuollut saman verran ihmisiä, lähes 3 000.

Kuolleita on enemmän vain Kiinassa, reilut 3 200, mutta Italia menee näinä päivinä ohi. Viime päivinä maassa on kuollut 300–400 ihmistä päivittäin.

Kiinassa tartuntoja on todettu yli 80 000, joten Italiassa virus vaikuttaa olevan monin verroin tuhoisampi. Mutta miksi?

Lue lisää:

Väestö on iäkästä ja perheet ovat tii­vii­tä – ter­vey­den­huol­lon virheet eivät ole ainut syy siihen, miksi Italia on Eu­roo­pan pahin ko­ro­na-alue

11.59 Korkeakoulujen pääsykokeet pyritään järjestämään normaalisti

Korkeakoulujen tämän kevään pääsykokeet pyritään järjestämän suunnitelmien mukaan. Opetushallitus tiedotti asiasta keskiviikkona.

Tämänhetkisen tiedon mukaan kevään 2020 ylioppilaskirjoitusten tulokset valmistuvat viimeistään 12. toukokuuta, minkä jälkeen tehdään todistusvalinnat. Suoraan todistuksella sisään jatko-opintoihin pääsevät saavat suunnitellun aikataulun mukaan tiedon toukokuun 27. päivään mennessä.

11.30 Yhdysvalloissa hallitus lähettää kansalaisille tuhannen dollarin sekkejä

Yhdysvalloissa hallitus lähettää kansalaisille rahaa koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin torjumiseksi. Yli tuhannen dollarin (noin 910 euroa) sekit ovat osa suurempaa, noin tuhannen miljardin dollarin suuruista elvytyspakettia, kertoi Reuters.

– Amerikkalaiset tarvitsevat nyt käteistä, valtiovarainministeri Steven Mnuchin sanoi tiistaina.

Mnuchin lupasi sekkien olevan perillä kahden viikon sisällä. Hän varoitti senaattoreita, että jos elvytystoimet epäonnistuvat, joka viides yhdysvaltalainen voi jäädä työttömäksi.

11.06 EU:n von der Leyen: Koronaviruksen uhkaa aliarvioitiin aluksi

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen myöntää poliitikkojen aluksi aliarvoineen koronaviruksen muodostaman vaaran.

Saksalaisen Bild-lehden haastattelussa hän arvioi, että nyt kaikki jo ymmärtävät vielä pari viikkoa sitten aivan äärimmäisiltä tuntuneiden toimien tarpeellisuuden.

10.51 Lapin jouk­ko­lii­ken­tee­seen muutoksia

Lapin ely-keskuksen hankkima kuntien välinen joukkoliikenne pyritään ajamaan toistaiseksi normaalisti.

Koululaisliikenteessä toimivia vuoroja lakkaa koulujen sulkemisen myötä. Myös lentokenttäkuljetukset lakkaavat, kun lentoja perutaan

10.44 Valtioneuvosto kokosi tietopaketin yrityksille

10.40 THL teetti mallinnuksen kontaktien rajoittamisen vaikutuksista

10.20 Met­sä­hal­li­tus sulkee varaus- ja vuok­ra­tu­vat, va­rauk­set pe­ru­taan eikä uusia oteta vastaan

Metsähallituksen luontopalvelut sulkee retkikohteiden varaus- ja vuokratuvat toukokuun loppuun saakka.

Maastossa olevat retkeilijät, jotka ovat liikkeellä tuvan avaimen kanssa, saavat käyttää tupaa varauksensa ajan turvallisuutensa takia.

Peruutukset tulevat voimaan 21. maaliskuuta

10.00 "Emme tiedä vielä tark­kaan, kuinka virus käyt­täy­tyy täällä Suo­mes­sa"

– Esimerkiksi influenssaviruksen kanssa on niin, että saman kauden aikana esiintyvään virusmuunnokseen ei voi sairastua kahdesti. Virus muuntautuu taas hieman seuraavalle kaudelle, jolloin voi sairastua taas uudelleen kausi-influenssaan.

Emme tällä hetkellä vielä tiedä, miten uusi koronavirus käyttäytyy, ja jääkö se kausittaisena kiertämään.

9.53 Valtioneuvoston info tänään kello 12.30

Pääministeri Sanna Marin, opetusministeri Li Andersson ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen järjestävät infotilaisuuden 12.30 , aiheena varhaiskasvatus, koulutus, kulttuuri ja liikunta. Pääministeri Marin avaa lyhyesti myös EU:n tilannetta.

Voit katsoa infotilaisuuden suorana kello 12.30 tästä.

9.19. Suomen Pankki: Suomen talous voi supistua jopa neljä prosenttia koronan takia

Suomen bruttokansantuote supistuu kuluvana vuonna 1,5–4 prosenttia koronaviruspandemian sekä heikentyneen suhdanteen vuoksi, arvioi Suomen Pankki talousennusteessaan.

Suomen Pankin mukaan Suomen vientikysynnän jyrkkä heikkeneminen painaa talouskasvun tänä vuonna selvästi miinukselle. Jos myös kotitalouksien kulutus vähenee olennaisesti ja tuotantoketjut katkeilevat kotimaassa pandemian seurauksena, taantuma voi syventyä entisestään, ennusteessa arvioidaan.

9.04: Eduskunta käsittelee tänään valmiuslain käyttöönottoasetuksia

Eduskunta käsittelee tänään valmiuslain käyttöönottoasetuksia perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta.

Valmiuslailla kansalaisten vapauksia ja yhteiskunnan toimintoja rajoitetaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Perustuslakivaliokunta jatkoi mietintönsä hiomista puolille öin ja mietinnön tekemistä jatketaan aamulla yhdeksältä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) arvioi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, että valiokunta saa mietinnön hyväksyttyä keskiviikkona.

Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan kuulemien asiantuntijoiden näkemykset olivat yhdensuuntaisia.

Kaikki eduskuntaryhmät antoivat tiistaina eduskunnan lähetekeskustelussa tukensa valmiuslain aktivoinnille.

8.34: Kiinassa kirjattiin vain yksi uusi kotimainen koronatartunta keskiviikkona

Koronaviruksen lähtömaassa Kiinassa kirjattiin keskiviikkona vain yksi uusi kotimainen koronatartuntatapaus, kuten tiistainakin.

Tartunta rekisteröitiin Hubein maakunnan pääkaupungissa Wuhanissa, mistä viruksen katsotaan lähteneen liikkeelle joulukuussa.

Tämän lisäksi Kiinaan ulkomailta saapuneiden keskuudesta tartuntatapauksia löytyi keskiviikkona yli kymmenen.

Hubein maakunnassa uusien koronavirustartuntojen määrät ovat olleet yksinumeroisia kuluneen seitsemän päivän aikana. Pahimpaan aikaan helmikuun alussa uusia tartuntoja kirjattiin useita tuhansia päivässä.

Keskiviikkona virukseen kuolleita kirjattiin Kiinassa 11. Kuolleiden kokonaismäärä on yli 3 200, ja tartunnan saaneita Manner-Kiinassa on yhteensä lähes 81 000.

8.12: Tuhkolmassa lähes yhdeksän kymmenestä hotellihuoneesta tyhjillään

Matkailua tyrehdyttävä koronaviruspandemia runtelee majoitusalaa. Esimerkiksi Ruotsissa Tukholman hotellihuoneista lähes yhdeksän kymmenestä oli tyhjillään maanantaina.

Asiasta kertoi Ruotsin matkailualan edunvalvoja Visita. Vastaavana ajankohtana viime vuonna Tukholmassa hotellien käyttöaste oli 74 prosenttia. Nyt luku on 13.

8.10: Hallituspuolueiden kannatus nousussa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen muodostavien puolueiden yhteenlaskettu kannatus on kasvanut, selviää Helsingin Sanomien kannatusmittauksesta. Puolueet nauttivat nyt 53,9 prosentin luottamusta, kun kuukausi sitten kannatus oli alle 53 prosentin.

Pääministeripuolue SDP on nyt kyselyn mukaan maan toiseksi suosituin 17,1 prosentin kannatuksella.

Kyselyn mukaan perussuomalaiset on yhä maan suosituin puolue 21,6 prosentin kannatuksella. Sen suosio on tippunut 0,8 prosenttiyksikköä. Oppositiopuolue kokoomus on kolmanneksi suosituin puolue.

Kysely toteutettiin 15. helmikuuta ja 13. maaliskuuta välisenä aikana eli ennen kun hallitus kertoi laajoista poikkeustoimistaan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.