Kes­ki­vii­kon uu­tis­koos­te: Koulut avataan 14. tou­ko­kuu­ta alkaen, No­va­te­kin ra­ken­nus­työ­maas­ta tullut tau­ti­pe­sä­ke, lapsia ei ole jou­tu­nut koronan takia sai­raa­la­hoi­toon, ko­ro­naan kuollut Suo­mes­sa 206 ih­mis­tä, hoi­va­ko­ti jär­jes­ti asiak­kail­leen mah­dol­li­suu­den tavata lä­hei­siään

-

20.34: Koulut avataan 14. toukokuuta alkaen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi keskiviikkoiltana, että koulut avataan Suomessa 14. toukokuuta, kun nykyinen rajoitus päättyy.

Aiheesta lisää.

20.00: Hallitus kertoo koulujen avaamisaikataulusta

Hallitus on neuvotellut tänään keskiviikkona 29. huhtikuuta rajoituksista opetusjärjestelyissä koronaepidemian aikana. Hallituksen tiedotustilaisuus järjestetään valtioneuvoston linnassa noin kello 20.

Voit seurata tiedotustilaisuutta suorana täältä.

18.44: Novatekin rakennusmaalla Kuolassa 900 todettua virustartuntaa

No­va­te­kin ra­ken­nus­työ­maa on Kuolan pahin ko­ro­na­pe­sä­ke. Rakennustyömaalla on todettu yli 900 virustartuntaa, mutta työmaata ei ole suljettu. Työmaalla työskentelee 11 000 henkilöä. Aiheesta lisää.

18.40: Lapsia ei ole joutunut koronan takia sairaalahoitoon

Hallitus aloitti maratonneuvottelut peruskoulujen avaamisesta. Lännen Median tietojen mukaan hallituksen lähtökohta keskiviikkoillan maratonkeskusteluille on, että peruskouluja avattaisiin asteittain vielä kevään aikana.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi keskiviikkona laitoksen lasten infektiolääkäri Otto Helveen kirjoituksen, jonka mukaan lapsilla todetut koronavirustartunnat ovat olleet hyvin lieväoireisia.

– Suomessa tilanne on hyvin samankaltainen. Tähän mennessä yksikään lapsi ei ole tarvinnut vakavien oireiden takia sairaalahoitoa Suomessa, Helve kertoo.

Aiheesta lisää.

18.36: Valtio saa hyö­dyn­tää te­le­ope­raat­to­rin pai­kan­nus­tie­to­ja ih­mis­vir­to­jen liik­ku­mi­ses­ta

Oikeuskanslerin mukaan valtio voi käyttää teleoperaattori Telian paikannustietoja ihmisvirtojen liikkumisesta koronaepidemian aikana. Oikeuskanslerin mukaan palvelu ei vaaranna kenenkään oikeuksia.

Telia on luovuttanut paikkatietopalvelun kolmeksi kuukaudeksi valtion käyttöön. Lisää aiheesta.

18.30: Koronaviruksen kuolonuhrien määrä ylitti Suomessa 200:n

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa yhteensä 206 ihmistä, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) keskiviikkona. THL:n tiedossa olevien kuolemantapausten määrä nousi tiistaista seitsemällä.

Valtaosa kuolemantapauksista on tapahtunut Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella. Tarkempia tietoja on toistaiseksi saatavilla 149 kuolleesta. Kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta.

Sairaalahoidossa on koko maassa yhteensä 208 ihmistä, joista 51 on tehohoidossa. Varmistettuja koronavirustartuntoja Suomessa on THL:n tietojen mukaan yhteensä 4 906. Uusia varmistettuja tartuntoja ilmoitettiin keskiviikkona 166.

Valtaosa Suomen koronatartunnoista on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu keskiviikkoon mennessä yhteensä 113 koronavirustartuntaa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu nyt 89 koronavirustartuntaa.

18.20: Helsinkiläinen hoivakoti järjesti vanhuksille tapaamistuvan

Hoivakodeissa asuvat vanhukset eivät ole saaneet tavata omaisiaan yli kuuteen viikkoon. Samalla keskeytyi valtaosa asukkaille järjestetyistä ryhmäohjelmista. Myös asukkaiden keskinäisiä kokoontumisia on vähennetty.

Helsinkiläinen palvelukoti Wilhelmiina on järjestänyt vanhusten ja heidän omaistensa tapaamisiin tarkoitetun tapaamistuvan, jossa on mikrofoni, kaiuttimet ja suojalasi. Aiheesta lisää.

14.40 Län­si-Poh­jas­sa on kuollut kuusi iäkästä ihmistä ko­ro­na­tar­tun­taan

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on tähän mennessä kuollut yhteensä kuusi iäkästä henkilöä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Asiasta tiedotti keskiviikkoiltapäivänä Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä.

Pandemiatyöryhmän mukaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu keskiviikkoon mennessä yhteensä 113 koronavirustartuntaa.

https://www.lapinkansa.fi/lansi-pohjassa-on-kuollut-kuusi-iakasta-ihmista-ko/876717

14.34 Yli­tor­nion kun­nan­joh­ta­ja: Ko­ro­na­ti­lan­ne on huo­les­tut­ta­va ja epi­de­mia on toden teolla päällä

Ylitorniolla on paljon altistuneita eri tartuntaketjujen kautta. Meidän väki tekee hartiavoimin töitä. Testauksia on tehty runsaasti ja odotamme koronatestien tuloksia saapuvaksi tänään ja huomenna.

Nyt tarvitaan huolellisuutta ja sääntöjen noudattamista jokaiselta, jotta saamme viruksen pysäytetyksi. Kokoontumisia on vältettävä ja siten pitää huolta omasta ja läheisten terveydestä. Tilanne on huolestuttava, sanoo kunnanjohtaja Melaluoto.

https://www.lapinkansa.fi/ylitornion-kunnanjohtaja-koronatilanne-on-huolestu/876682

14.18 Suomessa todettu 166 uutta koronavirustartuntaa, kokonaismäärä nousi 4906:een

Suomessa on yhteensä 4 906 varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Uusia varmistettuja tartuntoja on 166.

Eilen uusia varmistettuja tartuntoja kerrottiin olleen 45 ja maanantaina 119.

Eniten varmistettuja tartuntoja (947) on edelleen 50–59-vuotiailla. Valtaosa Suomen koronatartunnoista on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

THL muistuttaa, että tartuntojen todellinen määrä on todennäköisesti varmistettujen tapausten määrää suurempi, sillä kaikkia lieväoireisia ei ole tähän asti testattu eikä oireettomien tartuntojen määrästä ole tietoa. Testattuja näytteitä on THL:n tilannekatsauksen mukaan yli 85 000.

Tautitapauksia on THL:n mukaan todettu tähän mennessä enemmän naisilla kuin miehillä: naisia sairastuneista on ollut hieman yli 52 prosenttia. Koronaviruksen aiheuttamissa kuolemantapauksissa luvut ovat kuitenkin päinvastaiset. THL kertoi eilen, että tarkempia tietoja on ollut toistaiseksi saatavilla 145 kuolleesta. Heistä 52 prosenttia on miehiä ja 48 prosenttia naisia.

THL kertoo mahdollisista uusista koronaan liittyvistä kuolemantapauksista myöhemmin tänään. Eilen kerrottiin kuudesta uudesta kuolemasta, jotka nostivat kokonaismäärän 199:ään.

12.37 Luottamus talouteen romahtanut koko EU:ssa

Luottamus talouteen on romahtanut huhtikuussa sekä euromaissa että laajemmin koko EU:ssa, käy ilmi EU-komission talousindikaattoreista. Luottamusta kuvaavat indikaattorit ovat lähes yhtä matalalla kuin suuren taantuman aikaan maaliskuussa 2009.

Työllisyysodotuksia kuvaava indikaattori on vajonnut mittaushistoriansa alhaisimmalle tasolle.

Suurista euromaista lasku on ollut merkittävää esimerkiksi Hollannissa, Espanjassa, Saksassa ja Ranskassa.  Komission tietojen mukaan myös Suomessa luottamus on laskenut kaikilla aloilla. Erityisen jyrkkää lasku on ollut palvelujen ja vähittäiskaupan osalta.

12.14 Kemijärvi Soi järjestetään vuonna 2021

Kemijärvi Soi heinäkuussa joudutaan perumaan koronapandemian vuoksi. Historian ensimmäinen Kemijärvi Soi -kesäfestivaali oli tarkoitus järjestää Ahvensalmen kentällä. Tapahtuma tullaan järjestämään kesällä 2021, jolloin ajankohta on 23.-24. heinäkuuta.

12.00 Kulmuni IS:lle: Ravintoloita auki jo toukokuussa?

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni sanoo Iltasanomille, että ravintolat voisivat avata ovensa jo ennen toukokuun loppua, kunhan suojaväleistä huolehditaan. Ravintolat voisivat olla auki päiväsaikaan.

11.43 Toisessakin ruokamarketissa Ylitorniolla karanteeni

Osa Ylitornion S-Marketin henkilökunnasta on asetettu karanteeniin koronavirusaltistusten vuoksi.

Aiemmin tällä viikolla koronavirustartunta todettiin Ylitornion toisen ruokakaupan, K-Supermarketin henkilökuntaan kuuluvalla. Toistakymmentä K-kaupan henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä on joutunut varotoimenpiteenä kotikaranteeniin.

S-Market on tänään avoinna supistetuilla aikatauluilla kello 8–15. Arinan toimialajohtajan Mikko Polson mukaan kauppa on todennäköisesti loppuviikon suljettu.

https://www.lapinkansa.fi/myos-ylitornion-s-marketin-henkilokuntaa-on-joutun/876257

11.18 Alkot saattavat rajoittaa asiakasmäärää aattona

Koronavirustilanne vaikuttaa useisiin vapunajan palveluihin ja näkyy myös liikenteessä.

Suurin osa ruokakaupoista on auki vapunaattona kello 18:aan asti. Pienet kaupat ja kioskit saavat kuitenkin olla avoinna myös juhlapäivinä ja vapunaattona iltakuuden jälkeen.

Vapunpäivänä alle sadan neliömetrin kokoiset kaupat saavat olla auki. Myös useimmat haja-asutusalueiden päivittäistavarakaupat ja huoltoasemien yhteydessä olevat, enintään 400 neliön kokoiset kaupat saavat olla auki vapunpäivänä. Muut päivittäistavarakaupat ovat suljettuina.

Alkot ovat auki vappuaattona torstaina iltakuuteen. Vapunpäivänä perjantaina Alkot ovat suljettuina.

Vappuaattona Alkon asiakasmäärät ovat perinteisesti kolminkertaiset normaaliin torstaihin verrattuna. Koronasuojautumisen ja siihen liittyvän ruuhkariskin vuoksi Alko saattaa rajoittaa aattona myymälöissä kerrallaan asioivien määrää. Vappuaaton kiireisimmät tunnit ovat yleensä kello 15–18.

Alko lisäksi suosittaa asioimaan mieluummin yksin kuin ryhmissä. Turvaväleistä on syytä pitää huolta myös silloin, jos joutuu odottamaan Alkon myymälän ulkopuolella.

https://www.lapinkansa.fi/koronatilanne-muuttaa-vapunajan-palveluita-alkot-s/876253


10.20 Pa­la­taan­ko kou­lui­hin vielä tänä ke­vää­nä?

Kysymykseen, palataanko kouluihin vielä tänä keväänä, voidaan kuulla vastaus jo tänä iltana.

Hallituksen neuvottelut kouluista alkavat tiettävästi kello 17, jolloin käynnistyy hallituksen iltakoulu. Hallitus on kertonut linjaavansa kouluista ennen vappua.

Tietoa odotetaan tuhansissa kodeissa, sillä Tilastokeskuksen mukaan peruskoulua kävi viime vuonna 564 100 oppilasta.

Suurin on lapsista ja nuorista on käynyt etäkoulua 18. maaliskuuta lähtien, jolloin poikkeusjärjestelyt astuivat voimaan. Etäkoulua on pyöritetty tänään keskiviikkona tasan kuusi viikkoa.

https://www.lapinkansa.fi/palataanko-kouluihin-viela-tana-kevaana-tietoa-odo/876189

9.32 Finnair uskoo lentoliikenteen elpymisen alkavan heinäkuussa

Lentoyhtiö Finnairin vertailukelpoinen liiketulos tammi-maaliskuussa painui 91,1 miljoonaa euroa tappiolle, kun se vuotta aiemmin oli 16,2 miljoonaa euroa tappiota. Yhtiön liikevaihto laski 16 prosenttia vertailukaudesta ja oli 561,2 miljoonaa euroa. Finnair arvioi, että se operoi koronavirustilanteen vuoksi nykyistä minimiverkostoaan koko huhti-kesäkuun ajan. Yhtiö kuitenkin arvioi, että lentoliikenteen elpyminen alkaa vaiheittain heinäkuun alusta.

8.58 Korona tappoi ison osan hoitokodin asukkaista Yhdysvalloissa

68 sotaveteraania on menehtynyt koronaviruksen levittyä veteraanien hoivakotiin Holyoken kaupungissa Massachusettsin osavaltiossa Yhdysvaltojen koillisrannikolla. Nyt viranomaiset selvittävät, miksi koronavirus pääsi leviämään hoivakodissa niin pahasti. The Guardianin mukaan hoivakodissa on ollut pulaa henkilökunnasta ja työntekijät ovat jatkuvasti liikkuneet apuun muihin yksikköihin. Samalla he ovat saattaneet kuljettaa tautia mukanaan. Viranomaiset selvittävät, saivatko asukkaat asianmukaista hoitoa. Syyttäjä pohtii, onko tapauksesta syytä nostaa kanne. Lue lisää.

8.36 Kaksi viidesosaa hotelleista sulki ovensa

Sekä ulkomaisten että kotimaisten matkailijoiden yöpymiset Suomessa vähenivät jyrkästi maaliskuussa. Yöpymisiä oli yhteensä miljoona, liki 47 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista.

Koronaviruksesta johtuvan tilanteen vuoksi ulkomaalaisten yöpymiset vähenivät Suomessa viime vuoden maaliskuuhun verrattuna 53 prosenttia.

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset majoitusliikkeissä puolestaan vähenivät liki 45 prosenttia viime vuodesta.

Maaliskuun tiedot ilmoittaneista hotelleista 40 prosenttia ilmoitti sulkeutuneensa jo ennen kuun loppua.

8.18 Vuokra-asuntojen kysyntä vauhdikasta

Asuntoa etsiviä vuokralaisia on runsaasti liikkeellä, tiedottaa Suomen Vuokranantajat. Vuokraussivusto Vuokraovi.comin datan perusteella näyttää siltä, että huolta vuokramarkkinoiden hidastumisesta koronaviruskriisin takia ei kannata kantaa liikaa. Kevät näyttää jopa vilkkaammalta kuin yleensä. Vuokraovi.comin käyttäjämäärä oli huhtikuun toiseksi viimeisellä viikolla kaikkien aikojen korkein. Etuovi.com ja Vuokraovi.com tavoittivat yhdessä huhtikuun vilkkaimmalla viikolla 1,45 miljoonaa käyttäjää. Yhteydenottoja vuokranantajille lähetettiin 11 % enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

8.12 Yhdysvalloissa koronavirus tappanut enemmän kuin Vietnamin sota

Koronavirus on nyt vaatinut enemmän yhdysvaltalaisia kuolonuhreja kuin Vietnamin sota. Virusta seuraavan Johns Hopkinsin yliopiston mukaan koronavirukseen on kuollut Yhdysvalloissa yli 58 300 ihmistä. Vietnamin sodassa 1960- ja 1970-luvuilla kuoli Yhdysvaltain kansallisarkiston mukaan 58 220 amerikkalaista.

8.08 Ikäihmisille seuraa kesällä?

Lapin aville on koronaviruskriisin alettua tullut paljon vähemmän ilmoituksia mahdollisista epäkohdista kuin ennen kriisiä.

Hoivakodeissa odotetaan kesää. Jos korona pysyy rauhallisena, on toivoa, että esimerkiksi Rovaniemellä omaiset voisivat käydä tapaamassa läheisiään ulkoilujen aikana. Turvaväleistä pidettäisiin kiinni, mutta tapaamiset olisivat kevään jälkeen suuri ilo. Lue lisää.