Hoi­va­ko­ti halusi van­huk­sil­le mah­dol­li­suu­den tavata omai­sia, rat­kai­su­na lasi, mik­ro­fo­ni ja kaiutin – Useat suo­ma­lai­set van­hus­ten­ta­lot har­kit­se­vat "ta­paa­mis­tu­van" pe­rus­ta­mis­ta

Hoivakodeissa asuvat vanhukset eivät ole saaneet tavata omaisiaan yli kuuteen viikkoon. Helsinkiläinen hoivakoti ratkoo ongelmaa "tapaamistuvaksi" nimittämällään kontilla. Tapaamisten vähyys ja yksinäisyys ovat terveysriski, sanoo ikääntymisen tutkija.

Helsinki


Palvelukoti Wilhelmiinan toimitusjohtaja Minna Saranpää testasi "tapaamistupaa" keskiviikkona. Vastaavaa tapaamistilaa harkitaan useissa suomalaisissa hoivakodeissa.
Palvelukoti Wilhelmiinan toimitusjohtaja Minna Saranpää testasi "tapaamistupaa" keskiviikkona. Vastaavaa tapaamistilaa harkitaan useissa suomalaisissa hoivakodeissa.
Kuva: Arttu Laitala

Oma ovi hoivakodin asukkaalle, toisella puolella ovi omaisille ja keskellä konttia lasi, joka erottaa mikrofonein ja kaiuttimin varustetut tilat toisistaan.

Tällainen on vanhusten ja näiden omaisten tapaamisiin tarkoitettu kontti, jonka helsinkiläinen palvelukoti Wilhelmiina ottaa pian käyttöön pihallaan.

– Me itse kutsumme konttia "tapaamistuvaksi", sanoo Wilhelmiinan toimitusjohtaja Minna Saranpää.

Saranpää kertoo, että idea kontille tuli hoivakodin asukkaan omaiselta, joka oli nähnyt vastaavan kontin uutisvideossa Hollannista.

Idea jäi hautumaan joksikin aikaa, ja Saranpää alkoi selvittää kontin vuokraamista sen jälkeen, kun hän asioi venetarvikeliikkeessä, jossa asiakaspalvelu oli järjestetty vastaavan kontin avulla lasin läpi hygieenisesti.

Kontti asennettiin palvelukodin pihaan lopulta keskiviikkoaamuna.

"Läheisiä on kova ikävä"

Koronavirus sulki hoivakotien ovet omaisten vierailuilta jo yli kuusi viikkoa sitten.

Samalla keskeytyi valtaosa asukkaille järjestetyistä ryhmäohjelmista. Myös asukkaiden keskinäisiä kokoontumisia on vähennetty.

Wilhelmiinassa vapaa-ajan ohjelmaa on kyetty säilyttämään esimerkiksi niin, että ryhmäohjelmaa on korvattu yksilöllisellä ohjatulla toiminnalla, mutta omaisten tapaaminen ei ole ollut mahdollista.

Saranpää sanoo, että asukkaiden hyvinvoinnissa ei ole toistaiseksi juuri näkynyt laskua, mutta tapaamisrajoitukset surettavat vanhuksia.

– Monet asukkaat ovat kertoneet, että läheisiä on kova ikävä. Uskomme, että omaisten tapaaminen piristää asukkaita merkittävästi, Saranpää sanoo.

Saranpää sanoo toivovansa, että mahdollisuus tavata palvelukodissa asuvia vanhuksia tapaamistuvassa helpottaa myös omaisten huolta.

– Olemme saaneet paljon yhteydenottoja, joissa omaiset kertovat olevansa huolissaan iäkkäistä läheisistään.

Asukkaiden omaisilta on tullut Saranpään mukaan paljon kiitollista palautetta sen jälkeen, kun kontista tiedotettiin.

Palvelukoti Wilhelmiinan hoitajat Maarit Asikainen (vasemmalla), Taina Sehm ja Sara Ulmonen tutustuivat konttiin. Kolmikko seisoo ovella, josta tilaan tuodaan palvelutalon asukkaat.
Palvelukoti Wilhelmiinan hoitajat Maarit Asikainen (vasemmalla), Taina Sehm ja Sara Ulmonen tutustuivat konttiin. Kolmikko seisoo ovella, josta tilaan tuodaan palvelutalon asukkaat.

Vain oireeton voi saapua tapaamiseen

Ensimmäiset tapaamiset aloitetaan kontissa vapunpäivänä.

– Omaiset pääsevät nyt tekemään varauksia konttiin, aluksi kokeilemme puolen tunnin mittaisia tapaamisaikoja, Saranpää kertoo.

Palvelukodin asukkaita saa tulla tapaamaan konttiin vain, jos on terve, eikä ole altistunut koronavirustartunnalle, Saranpää toteaa.

Tapaamisen päätteeksi omaiset puhdistavat pinnat konttiin sijoitettavilla puhdistusaineilla. Asukkaat tilaan saattavat hoitajat tekevät saman palvelukodin asukkaille tarkoitetulla puolella tapaamistupaa.

Konttiyhtiö on saanut useita kyselyitä

Maailmalla vastaavia vanhusten ja omaisten tapaamistiloja on kokeiltu useissa maissa.

Wilhelmiina on ensimmäinen palvelutalo, joka kokeilee konttiratkaisua Suomessa. Saranpää kertoo saaneensa viime päivinä useita kyselyjä muista hoivakodeista.

Kontin toimittaneen yhtiön Algecon Suomen edustajat kertovat, että useat palvelutalot ovat kysyneet tapaamiskonttien perään sen jälkeen, kun Wilhelmiinan tapaamistuvasta kerrottiin julkisuudessa.

Yksinäisyys on terveysriski

Omaisten tapaamisten keskeytyminen voi pahimmillaan aiheuttaa vanhuksille terveyden ja toimintakyvyn heikentymistä, sanoo ikääntymisen tutkija Elisa Tiilikainen Itä-Suomen yliopistosta.

– Ihmissuhteilla on suuri merkitys iäkkäiden hyvinvoinnille, ja tutkimuksesta tiedetään, että yksinäisyys ja eristyneisyys voi lisätä esimerkiksi muistisairauksia, masennusta, ahdistuneisuutta ja heikentää kognitiivisia kykyjä.

Kontissa toteutetulla tapaamisella voi Tiilikaisen mukaan olla suuri merkitys paitsi vanhukselle myös tämän omaisille.

Tiilikainen toteaa, että tutkimushaastatteluissa monet vanhukset kertovat, että esimerkiksi viikoittaista omaisten tapaamista odotetaan kovasti.

– Monille tapaamiset ja niiden odottaminen tuovat iloa ja motivaatiota, joka vie arjessa eteenpäin.

Tutkimusten mukaan esimerkiksi videopuhelutkin ovat vanhuksille tärkeitä.

– Konttitapaamisessa läheisyyden tunnetta on vielä astetta enemmän, vaikka välissä onkin lasi, Tiilikainen sanoo.