Kes­ki­vii­kon päi­vit­ty­vä ko­ro­na­seu­ran­ta: Lapissa monta kuntaa ilman var­mis­tet­tu­ja tar­tun­to­ja, Län­si-Poh­jas­sa ja Lapissa ei uusia tar­tun­to­ja, mutta Län­si-Poh­jas­sa to­det­tiin epi­de­mian al­ka­neen, ko­ko­nais­kuol­lei­suus nousi Ruot­sis­sa

Päivän koronauutiset Lapista, Suomesta ja maailmalta.

-

13.30: Koronavirus on edennyt Länsi-Pohjan alueella epidemiavaiheeseen

Länsi-Pohjan alueella on koronavirus edennyt epidemiavaiheeseen.

Sairaanhoitopiirin alueellisen pandemiatyöryhmän mukaan epidemian katsotaan alkaneen, nyt kun tartuntaketjut ovat lisääntyneet, hoivakotitartuntoja on ilmennyt ja koronavirustapausten lukumäärä on viimeisen kahden viikon aikana kasvanut nopeasti.

13.06 Lapissa luultavasti monta kuntaa, jossa ei ole yhtään varmistettua tartuntaa.

Lapissa tartuntoja on yli viisi kappaletta THL:n tilastojen mukaan seitsemässä kunnassa. Kittilässä 26, Kolarissa 18, Ylitorniolla 16, Torniossa 31, Keminmaassa 5, Kemissä 37 ja Rovaniemellä 22.

THL ilmoittaa Lapin ja Länsi-Pohjan tartuntojen yhteiseksi määräksi 157. joka tarkoittaa sitä, että näiden seitsemän kunnan tartuntojen lisäksi on vain kaksi varmistettua tartuntaa Lapin muissa kunnissa.

Epävarmuutta tähän tilastoon tuo kuitenkin se, että THL ilmoittaa tartunnat kotikunnan, ei asuinkunnan mukaan, joten vaikka THL:n tilastojen mukaan kunnassa ei ole varmistettuja tartuntoja, kunnissa voi kuitenkin asua tartunnan saaneita, joiden kotipaikkakunta on toisessa kunnassa.

Sama toki pätee myös toisinpäin. Lappilaisia tartunnan saaneita voi asua muualla maassa.

Voit suurentaa alla olevaa karttaa niin näet kuntakohtaiset tilanteet:12.39 Lapissa ei uusia tartuntoja,  Suomessa koronatartuntoja 115 – yhteensä Suomessa on nyt 4  129 varmistettua tartuntaa

Suomessa on nyt 4 129 varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Uusia varmistettuja tartuntoja on 115.

Eilen tiistaina uusia varmistettuja tartuntoja ilmoitettiin 146.

THL kertoo tietoja mahdollisista uusista kuolemantapauksista myöhemmin tänään. Tiistaisten THL:n tietojen mukaan Suomessa on kuollut koronan vuoksi 141 ihmistä.

Koronavirukseen kuolleiden määrä nousi Suomessa tiistaina merkittävästi, koska Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus ilmoitti pitemmältä ajalta pääkaupunkiseudun hoivakodeista tautiin liittyviä kuolemantapauksia.

11.43 Dagens Nyheter: Kokonaiskuolleisuus noussut selvästi Ruotsissa koronaepidemian myötä

Ruotsissa tilastoitu kokonaiskuolleisuus on noussut selvästi koronaepidemian keskellä, kertoo Dagens Nyheter. Esimerkiksi Tukholman alueella kuolleisuuskäyrä osoittaa jyrkästi ylöspäin normaaliin keskivertotilanteeseen verrattuna.

Ruotsin tilastokeskuksen SCB:n mukaan maalis-huhtikuun vaihteessa olleen viikon aikana Tukholman läänissä kuoli 479 ihmistä, mutta pari viikkoa myöhemmin jo 727. Pelkästään Tukholman kunnan alueella nousu on ollut vieläkin jyrkempää.

– Maalis-, huhti- ja toukokuussa kuolleiden määrä yleensä kesän lähestyessä laskee. Nyt se on yhtäkkiä ampaissut korkeuksiin. On aika ilmeistä, että covid-19-tauti vaikuttaa kuolemantapauksiin, sanoo Tomas Johansson tilastokeskuksesta.

– En voi väittää havaitsevani mitään tasoittumista. Pikemminkin on niin, että kuolemantapaukset alkavat lisääntyä nyt myös muilla alueilla, väestötilastotieteilijä Johansson sanoo.

Kuolleisuus on jo lisääntynyt myös koko valtakunnan mittakaavassa. Johanssonin mukaan huhtikuussa Ruotsissa kuolee keskimäärin noin 250 ihmistä päivässä, mutta tämän vuoden huhtikuussa luku on ollut jo useina päivinä yli 350.

– 21. maaliskuuta lähtien kuolemantapauksia on ollut tänä keväänä koko ajan enemmän kuin edeltävien viiden vuoden aikana keskimäärin, Johansson sanoo.

Johanssonin mukaan on hyvin mahdollista, että kuolemia aiheuttavat myös muut sairaudet, joiden takia ei hakeuduta ajoissa hoitoon koronaepidemian ruuhkauttamiin sairaaloihin.

10.45 Marin: Yritystukien jakokriteereitä on syytä muuttaa

Viime päivinä voimalla julkisuuteen nousseet ongelmat yritystukien kohdentamisessa nousevat nekin tänään esiin. Pääministeri Marinin mukaan Business Finlandin jakokriteereitä on syytä muuttaa.

– Erityisesti kiinteiden kulujen osuus tuista on ollut melko vähäinen, ja sen takia iso osa yrityksistä ei ole voinut hyödyntää tukia sillä tavalla kuin hallitus olisi halunnut.

Marin haluaa, että myönnetyt tuet käydään huolella läpi, mistä myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) eilen kertoi.

10.30 Stora Enso lo­maut­taa pa­pe­ri­teh­tail­taan Kemissä 100

Metsäyhtiö Stora Enso lomauttaa tilapäisesti osan Kemin Veitsiluodon ja Oulun paperitehtaiden henkilöstöstään.

Koronapandemian vuoksi kopio- ja painopaperien kysyntä on heikentynyt. Tilanteen johdosta Stora Enson Veitsiluodon Kemin paperitehtaalla lomautetaan tilapäisesti kopiopaperia tekevän paperikoneen ja sen toimintaan liittyviä työntekijöitä kolmeksi kahden viikon jaksoksi.

https://www.lapinkansa.fi/stora-enso-lomauttaa-paperitehtailtaan-kemissa-100/801935

10.28 Lapin AVI sel­vit­ti: Mie­len­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lut toi­mi­vat myös poik­keus­ti­lan­tees­sa

Mielenterveys- ja päihdehoidon palvelut toimivat Lapissa lähes normaalisti poikkeustilanteesta huolimatta, tiedottaa Lapin aluehallintovirasto (AVI).

AVI teki huhtikuun alussa kyselyn mielenterveys- ja päihdehoidon järjestämisestä toimialueellaan. Kysely lähetettiin alueen kuntiin ja kuntayhtymiin.

https://www.lapinkansa.fi/lapin-avi-selvitti-mielenterveys-ja-paihdepalvelut/801930

Alkukesän tapahtumien toteutuminen näyttää kulttuuriministerin mukaan hyvin epätodennäköiseltä

Kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk.) mukaan alkukesän isojen tapahtumien järjestäminen näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Hän toivoo, että hallitus tekisi tänään päätöksiä tapahtumien osalta.

Hallitus arvioi tänään sitä, millä tavalla ja millä aikataululla koronaviruksen leviämistä estäviä rajoituksia voisi alkaa purkaa. Pöydällä ovat niin kesätapahtumia koskettava kokoontumisrajoitus kuin koulujen avaaminen. Vielä on kuitenkin epävarmaa, tekeekö hallitus jo tänään päätöksiä koulujen osalta.

10.00 Hal­li­tus aloitti neu­vot­te­lut ko­ro­na­ra­joi­tus­ten jat­kos­ta

Pidetäänkö kouluissa kevätjuhlia vai tiukennetaanko kokoontumisrajoituksia entisestään? Muun muassa näistä saatetaan saada illalla uutta tietoa, kun hallitus kertoo uusista linjauksistaan koronaepidemian hillinnässä.

Neuvottelut rajoitusten mahdollisesta purkamisesta ja toisaalta kiristämisestä alkavat pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla aamulla ja niitä jatketaan koko päivän. Hallitus pitää tiedotustilaisuuden noin kello 19.30.

Hallitus on korostanut, että päätöksiä tehdään terveysviranomaisten suositusten perusteella. Vertailukohtia haetaan myös muista Pohjoismaista.

– Yksi iso kysymys on, miten vappua saadaan vietettyä niin, että ihmiset välttävät edelleen fyysisiä kontakteja, kommentoi neuvotteluihin saapunut sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

https://www.lapinkansa.fi/pidetaanko-kouluissa-sittenkin-kevatjuhlat-ja-mill/801890