Ko­ro­na­vi­rus­epi­de­mia alkanut Län­si-Poh­jas­sa – ra­joi­tus­ten nou­dat­ta­mi­nen nyt eri­tyi­sen tär­keää, pan­de­mia­työ­ryh­mä muis­tut­taa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä epidemian katsotaan nyt alkaneen.
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä epidemian katsotaan nyt alkaneen.
Kuva: Henripekka Kallio

Länsi-Pohjan alueella on koronavirus edennyt epidemiavaiheeseen. Sairaanhoitopiirin alueellisen pandemiatyöryhmän mukaan epidemian katsotaan alkaneen, nyt kun tartuntaketjut ovat lisääntyneet, hoivakotitartuntoja on ilmennyt ja koronavirustapausten lukumäärä on viimeisen kahden viikon aikana kasvanut nopeasti.

Epidemiavaiheeseen siirtymisestä huolimatta taudin esiintyminen vapaasti väestössä on työryhmän mukaan edelleen vähäistä. 

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on 22.4.2020 mennessä todettu yhteensä 91 positiivista koronavirusnäytettä. Viimeksi kuluneen vuorokauden sisällä uusia positiivisia tapauksia ei ole tullut. Osa annetuista näytteistä kuitenkin odottaa vielä vastausta.

– Alueella todetut tartunnat kuuluvat pääosin kolmeen laajaan altistus- ja tartuntaketjuun. Altistuneet pyritään edelleen jäljittämään ja asettamaan karanteeniin. Tähän mennessä tehtyjen toimenpiteiden ansiosta kaksi aiempaa tartuntaketjua on sammumassa, pandemiatyöryhmä toteaa tiedotteessa.

Länsi-Pohjan alueellisen pandemiatyöryhmän mukaan nyt on erityisen tärkeää noudattaa tehtyjä rajoitustoimia.

Sauvosaaren sairaala infektiosairaalana

Epidemia-aikana Kemin kaupungin Sauvosaaren sairaala on sairaanhoitopiirin kaikkien kuntien käytössä infektiosairaalana potilaille, jotka eivät tarvitse erikoissairaanhoitoa.

Muusta syystä vuodeosastohoitoa tarvitsevat kemiläiset hoidetaan toistaiseksi muiden kuntien terveyskeskusosastoilla. Kemiläisiä pyritään sijoittamaan ensisijaisesti Keminmaan ja Tornion vuodeosastoille ja toissijaisesti Simon, Tervolan ja Ylitornion vuodeosastoille.