työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

Mielipide: Pel­ko­sen­nie­mi ei ole krii­si­kun­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­seu­ran­ta: Ro­va­nie­mel­lä jouk­ko­al­tis­tu­mi­nen Ca­ri­tak­sen vam­mais­pal­ve­luyk­si­kös­sä, Ro­va­nie­mel­lä uusia yö­ker­ho­al­tis­tu­mi­sia jo per­jan­tai­na – tar­tun­ta­ket­jus­sa 20 tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa vii­me­ai­kai­set tar­tun­nat enim­mäk­seen nuo­ril­la ra­jan­ylit­tä­jil­lä

16.25: Ro­va­nie­mel­lä jouk­ko­al­tis­tu­mi­nen Ca­ri­tak­sen vam­mais­pal­ve­lu­yk­si­kös­sä

Caritas Rovaniemi -vammaispalveluyksikössä on tapahtunut noin 40 henkilön altistuminen  koronavirukselle. Joukossa on niin henkilökuntaa kuin asukkaitakin. Altistumiset eivät koske vierailijoita tai yksikön ruokalassa asioineita.

Osa altistuneista asetetaan karanteeniin. Asiaan vaikuttaa muun muassa altistuneiden rokotussuoja. Kaikkiin altistuneisiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan tartunta liittyy Rovaniemen viikonlopun tartuntaketjuun. Ketjussa on todettu nyt yhteensä 20 tartuntaa.

Lue uutinen aiheesta: Ro­va­nie­mel­lä on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le jo per­jan­tai­na Kansan pubissa ja Half Moo­nis­sa – ket­jus­sa nyt 20 tar­tun­taa, läh­tei­tä mah­dol­li­ses­ti kaksi

15.45: Länsi-Pohjassa tartunnan saaneet enimmäkseen nuoria, 20–30-vuotiaita rajanylittäjiä

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä tiedottaa, että koronavirusepidemia on  sairaanhoitopiirin alueella perustasolla.

Viime viikolla alueella todettiin kuusi koronavirustartuntaa, joista viisi ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä. Kuluvalla viikolla on tähän mennessä todettu yksi tartunta.

Tartunnan saaneet ovat olleet pääsääntöisesti nuoria, 20–30 -vuotiaita rajanylittäjiä. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä yhtään koronapotilasta.

Vaikka epidemiatilanne on alueella rauhallinen, tulee koronaturvallisuustoimia, eli hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä, yhä noudattaa. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee jatkamaan myös maskin käyttöä kaikissa sosiaalisissa kontakteissa, joissa turvavälejä ei voida taata.

13.11: Suomessa 258 uutta tartuntaa

Suomessa on raportoitu 258 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 2 240 tartuntaa, mikä on 1 147 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Sairaalahoidossa koronavirukseen liittyvän taudin vuoksi on tällä hetkellä 43 ihmistä, joista kuusi on tehohoidossa.

12.40: Uusia altistumisia Rovaniemen tartuntaketjussa – altistumisia jo perjantaina

Rovaniemellä koronavirukselle on voinut altistua aiempien tietojen lisäksi myös perjantain ja lauantain välisenä yönä 2.–3.7. kello 24–01 Kansan pubissa ja samana iltana kello 24–04 yökerho Half Moonissa.

Myös aiemmin kerrottu altistumisaika on voimassa, eli lauantain ja sunnuntain välinen yö 3.–4.7. kello 24–03 Half Moonissa.

Kaikkia esitettyinä aikoina kyseisissä baareissa olleita kehotetaan menemään testeihin 3–5 päivän kuluttua altistumisesta.

Rovaniemen testauspisteet

Mehiläisen drive in -testauspiste

Osoitteessa Sairaalakatu 1.

Auki ma–pe klo 7.30–14.30 ja la–su klo 8.30–11.30.

Aikaa ei tarvitse varata.

Paikalle voi saapua autolla, kävellen tai pyörällä.

Kerro ilmoittautuessasi, että käytät Rovaniemen kaupungin järjestämää koronanäytteenottoa.

Terveystalon testauspiste

Sijaitsee kauppakeskus Revontulessa 1. kerroksessa.

Sisäänkäynti kauppakeskuksen eteläpäädystä omasta ulko-ovesta (Repolaisen leikkipaikka).

Aikaa ei tarvitse varata.

Avoinna ma–ti klo 7.20–14 ja ke–pe klo 7.20–13.

Lappican testauspiste

Osoitteessa Lapinkävijäntie 2, linja-autoasema, Nesteen puoleisella pihalla, Koronapiste -kontti.

Ajanvaraus vaaditaan.

Ajan saa soittamalla puhelinpalveluun p. 020 692 190 arkisin kello 8–12. Jätä takaisinsoittopyyntö.

Ensimmäisen testin jälkeen ajan voi varata myös sähköisen ajanvarauksen kautta www.lappica.fi.

Testauspiste avoinna arkisin ma-to 7.30-15.30 pe 7.30-14.30.

Uudet altistumiset kuuluvat aiemmin uutisoituun tartuntaketjuun, mutta ketjun alkupään tartuttajia on mahdollisesti kaksi. Toinen tartunnoista on peräisin Venäjältä, toisen tartunnan selvitystyö on kesken.

Ketjussa on keskiviikkoon mennessä todettu 16 tartuntaa. Osa tartunnoista on alustavia.

Lisäksi noin 60 ihmistä on asetettu karanteeniin.

Lue lisää: Ro­va­nie­mel­lä on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le jo vuo­ro­kaut­ta aiemmin Kansan pubissa ja Half Moo­nis­sa – ket­jus­sa nyt 16 tar­tun­taa, läh­tei­tä mah­dol­li­ses­ti kaksi

9.58: Länsi-Pohjassa yksi uusi tartunta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu keskiviikkona yksi uusi koronavirustartunta. Positiivinen testitulos todettiin ulkopaikkakuntalaisella rajanylittäjällä.

Tartunta on tämän viikon ensimmäinen. Viime viikolla tartuntoja todettiin sairaanhoitopiirin alueella yhteensä kuusi.

9.54: Yökerhosta alkaneen ketjun tartuntamäärä nousi kahteentoista

Rovaniemellä yökerho Half Moonista alkaneessa tartuntaketjussa on todettu keskiviikkoaamuun mennessä yhteensä 12 tartuntaa. Todetut tartunnat ovat vielä alustavia, ja tartuntoja varmistetaan paraikaa lisätestein.

Ketjun aloittanut tartunta on lähtöisin Venäjältä.

Yökerho Half Moonissa on voinut altistua koronavirukselle viime viikonloppuna. Altistuminen on voinut tapahtua lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 3.–4. heinäkuuta kello 24–03.

Kaikkia kyseisenä aikana baarissa olleita kehotetaan menemään testiin, vaikka oireita ei olisikaan. Testissä tulee käydä 3–5 päivän kuluttua altistumisesta, eli torstaina 8.7. tai perjantaina 9.7.

Myös niiden, jotka ovat jo ehtineet käydä alkuviikosta testissä, tulee mennä uudelleen testattavaksi torstain tai perjantaina aikana.

Lähikontakteja tulee välttää siihen asti, kunnes testitulos varmistuu. Oireisten on mentävä testiin välittömästi.

Lue lisää: Yö­ker­hos­ta al­ka­nees­sa ket­jus­sa nyt 12 tar­tun­taa Ro­va­nie­mel­lä – en­sim­mäi­nen tar­tun­ta läh­töi­sin Ve­nä­jäl­tä

Tiistain koronauutisia:

Norjan rajalla kulku vapautuu maanantaina, Ruotsin rajalla testausrumba jatkuu

Suomessa ensi maanantaina voimaan astuva matkustusmalli ei koske Pohjois-Norjan rajaseutua eli Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kuntia.

– Tämä tarkoittaa sitä, mikäli henkilö asuu tai oleskelee Norjan rajayhteisön kunnissa – kun hän tulee Suomeen, hänen ei tarvitse näihin terveysturvallisuustoimiin osallistua, sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoi tiistai-iltana tiedotustilaisuudessa.

Listaa päivitetään, luultavasti kahden viikon välein.

Ruotsin rajalla täyden koronarokotussarjan saaneet, puolessa vuodessa koronataudin sairastaneet ja alle 16-vuotiaat saavat tulla vapaasti. Muilta vaaditaan yhtä tai kahta testiä.

– Tässä korostaisin, että rokotukset ovat varmasti kaikista turvallisin maahantuloa ja matkustusta helpottava keino, Puumalainen sanoo.

Lue lisää: Del­ta­muun­nos sai hal­li­tuk­sen tiu­ken­ta­maan tur­val­li­sen maan mää­ri­tel­mää: Poh­jois-Nor­ja sopii jouk­koon, Ruotsi ei – Katso maa­nan­tai­na voimaan tulevat uudet ra­ja­toi­met

Taudin ilmaantuvuus on lähes kaksinkertaistunut kahdessa viikossa

Koronaviruksen ilmaantuvuus on Suomessa kaksinkertaistunut kahden viimeisen viikon aikana. Ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on nyt koko maassa lähes 40. Kaksi viikkoa sitten ilmaantuvuusluku oli hieman alle 20.

Väkilukuun suhteutettuna tartuntoja on nyt eniten Päijät-Hämeen alueella, jossa ilmaantuvuusluku on 70. Kaksi viikkoa sitten ilmaantuvuus oli alueella vähän alle 30. Luvut ovat pyöristettyjä.

Toiseksi suurinta taudin ilmaantuvuus on Uudellamaalla, jossa luku on 66. Suhteessa tartuntoja on runsaasti myös Kymenlaaksossa (59), Kainuussa (47), Varsinais-Suomessa (45) ja Etelä-Karjalassa (40).

Ainoat alueet, joissa koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on kahden viikon ajalta laskussa, ovat Keski-Pohjanmaa (ilmaantuvuusluku nolla), Itä-Savo (3), Lappi (3), Länsi-Pohja (3) ja Ahvenanmaa (7).

THL: Suomessa on todettu 222 uutta koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu 222 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu 2 182 tartuntaa, mikä on 1 106 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 96 791.

Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 41 ihmistä, joista tehohoidossa on yhdeksän.

8.7.2021 klo 10.20: Lisätty jutun faktaan tarkennuksia Lappica-testauspisteen tietoihin.