Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­seu­ran­ta: Norr­bot­te­nis­sa uusia ko­ro­nauh­re­ja, Hal­li­tus neu­vot­te­lee ko­ro­na­ti­lan­tees­ta, Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä yhden viikon il­maan­tu­vuus 9,3, kahden viikon 31,6, Län­si-Poh­jas­sa kahden viikon il­maan­tu­vuus 96,9

19.42 Ruotsin Norrbottenissa uusia koronauhreja

Ruotsin Norrbottenissa on keskiviikkona ilmoitettu kolmesta uudesta koronauhrista. Kaikkiaan tautiin on keväästä saakka menehtynyt 99 ihmistä.

Uusia tartuntoja Norrbottenissa tuli ilmi 114. Koronapotilaita on sairaalahoidossa yhteensä 45, joista neljä tarvitsee tehohoitoa.

Region Norrbotten sekä Norrbottenin lääninhallitus ovat kiristäneet alueellisia koronarajoja. 

17.48 Järjestöt tyrmäävät hallituksen esitysluonnoksen matkailun avaamiseksi

Hallituksen esitysluonnos on erittäin monimutkainen ja vaikeasti ymmärrettävä sekä mahdoton toteuttaa käytännössä, sanotaan seitsemän järjestön hallitukselle lähettämässä kirjelmässä.

17.47 Hal­li­tus neu­vot­te­lee ko­ro­na­ti­lan­tees­ta ja kes­kus­te­lee val­mius­lais­ta

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Säätytalolla, että keskiviikon neuvotteluissa on käytössä oikeudellinen arvio valmiuslain tarpeesta. Marinin mielestä kiihtymisvaiheen alueilla on rajoituksissa kiristämisen varaa, ja esimerkiksi aikuisten harrastusten rajoittamista kannattaa harkita. Hallitus ei suunnittele maskipakkoa.

14.52 Lapin sairaanhoitopiirissä yksi uusi tartunta

Lapin sairaanhoitopiiri on edelleen perusvaiheessa.

Sairaanhoitopiirissä on todettu yksi uusi tartunta. Tartunta liittyy Rovaniemen vastaanottokeskuksen tartuntaketjuun. Kyseisessä tapauksessa altistuneita on vähän.

Kahden edellisen viikon (viikot 46 ja 47) perusteella ilmaantuvuusluku on 31,6/100 000 asukasta.

Edellisen viikon (viikko 47) perusteella ilmaantuvuusluku on 9,4/100 000 asukasta.

Kahden viikon ilmaantuvuus on 31,6.

Sairanhoitopiiristä muistutetaan, että vaikka tilanne on sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä rauhallinen, on kaikkia turvallisuusohjeita nyt erittäin tärkeää noudattaa tarkasti, sillä muualla maassa on alueita, joissa tilanne on vakava.

14.18 Länsi-Pohja: Kontrollinäytteille ei ole tarvetta, ne vain kuormittavat testilaboratorioita turhaan

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin mukaan osa alueen työnantajista on vaatinut koronaan sairastuneilta työntekijöiltään negatiivisen testituloksen, ennen kuin nämä voivat palata töihin. Kontrollinäytteet ovat turhia, sillä testi voi antaa väärän positiivisen tuloksen vielä viikkojen kuluttua paranemisesta, sairaanhoitopiiristä todetaan.

–Koronainfektion sairastanut ja siitä parantunut, oireeton henkilö ei ole enää tartuntavaarallinen, vaikka testitulos olisi positiivinen. Häntä ei voida myöskään positiivisen näytteen perusteella asettaa tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Näin ollen kontrollinäytteiden tutkiminen vain kuormittaa laboratorioita turhaan, tiedotteessa sanotaan.

14.07 THL: Suomessa todettu neljä uutta koronakuolemaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa viimeisen vuorokauden aikana, kertoo THL.

Tänään on ilmoitettu 363 uutta tapausta koko maassa.

3.42 Oulussa paljon tartuntoja

Kartonkitehtaaksi muutettavalla Oulun Stora Enson tehdastyömaalla on ilmennyt parin viime viikon aikana koronavirustartuntojen rypäs, joka on johtanut myös altistumisiin tartunnalle.

Stora Enson Suomen viestintäjohto eivät kerro tarkemmin, kuinka monesta tartunnasta tai altistumisesta on kyse. Mäkitalon mukaan Oulun kokonaistilanteessa tähän asti alle 10 prosenttia tartunnoista liittyy Stora Enson ryppääseen.

THL raportoi keskiviikkona keskipäivällä antamissaan tartuntaluvuissa Ouluun peräti 32 uutta koronatartuntaa. Luku on selvästi suurempi päiväluku kuin aiemmin viikkoihin.


12.30 Länsi-Pohjassa neljä uutta tapausta tällä viikolla, ilmaantuvuusluku on Suomen toiseksi korkein

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on tavattu neljä uutta koronatapausta tällä viikolla. Ilmaantuvuusluku on 96,9 per 100000 asukasta. Se on maan toiseksi korkein.

12.21 Tapausmäärät taittumassa Länsi-Pohjassa – "Tiukat rajoitukset edelleen tarpeen"

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla 27 uutta koronatapausta. Yli neljä tartuntaa viidestä onnistuttiin jäljittämään, ja 75 prosenttia uusista tapauksista oli jo ennestään karanteenissa, kertoo Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä.

Suositus yli kymmenen hengen kokoontumisten välttämisestä on silti voimassa  13. joulukuuta saakka.

–Vaikka tartuntamäärien kasvu on hidastunut, on edelleen vaarana, että epidemiatilanne kääntyy nopeasti huonompaan suuntaan, tiedotteessa todetaan.

Työryhmän mukaan väestö toimii suositusten mukaisesti ja ansaitsee siitä kiitoksen.  Esimerkiksi kasvomaskin käyttö on lisääntynyt.

Länsi-Pohjassa voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

Kaikki yli kymmenen hengen tapahtumat ja kokoontumiset suositellaan siirrettäväksi myöhempään ajankohtaan. Suositus on voimassa 13.12.2020 asti. Mikäli yleisötapahtumaa ei voida siirtää, tulee tapahtuman järjestämisessä noudattaa Lapin Aluehallintoviraston ohjeita. Tapahtuman järjestäjän on valvottava ohjeiden noudattamista. Tapahtumissa, joita ei voida siirtää, suositellaan vahvasti turvavälien huomioimisen lisäksi käyttämään kasvomaskia.

Yli 18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvat ryhmämuotoiset harrastustoiminnat suositellaan keskeytettäväksi 13.12.2020 saakka.

Etätyötä ja etäkokouksia suositellaan työtehtävien niin salliessa ja jos ne työnantajan linjauksen mukaan ovat mahdollisia.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata. Erityisesti riskiryhmien on syytä muistaa maskin käyttö. Kirurgista suu-nenäsuojainta suositellaan terveydenhuoltohenkilöstölle kaikessa potilastyössä, mikäli turvavälit eivät toteudu. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita. Sosiaalihuollon ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä suositus henkilökunnan ja vierailijoiden suu-nenäsuojainten käytöstä on ollut voimassa jo aiemmin ja jatkuu entisenlaisena.

Vierailujen rajoittaminen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ja niihin rinnastettavissa toimipisteissä. Vierailuista on sovittava toimintayksikön kanssa. Vierailijoiden on oltava oireettomia ja heitä voi olla 1-2 kerrallaan. Vierailulla käytetään kasvomaskia. Myös käsihygieniasta ja turvaväleistä tulee huolehtia. Toimintayksiköt vastaavat vierailujen turvallisesta suunnittelusta ja toteuttamisesta. Näihin saa tarvittaessa neuvoja ja tukea Länsi-Pohjan keskussairaalan infektiontorjuntayksikön hygieniahoitajilta.

Ravitsemusliikkeiden aukioloaikojen suhteen noudatetaan valtioneuvoston linjauksia. Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee vahvasti, että epidemian kiihtymisvaiheessa alueen anniskeluravintolat lopettaisivat anniskelun kello 22.00 ja sulkisivat ovensa viimeistään kello 23.00.

Rajat ylittävää matkustamista ulkomaille ei lainkaan suositella.

Rajayhteisöön kuuluvat ja päivittäinen työmatkaliikenne voi asioida Haaparannalla tai ylittää länsirajan ilman omaehtoisen 10 vuorokauden karanteenin suositusta. Länsi-Pohjassa rajayhteisöön kuuluvat Tornion ja Ylitornion asukkaat. Muiden kuntien asukkailla omaehtoisen karanteenin suositus on voimassa.

Influenssarokotusta suositellaan aivan kaikille (6 kk vanhemmille), kansallisen rokotusohjelman kohderyhmien lisäksi erityisesti myös asiakastyössä toimiville. Koska sekä influessa että koronavirus ovat liikkeellä samaan aikaan, influenssarokotus voi suojata molempien tautien vakavilta muodolta.

Ennaltaehkäisy: Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä antaa suosituksia, joiden tarkoitus on turvata väestön terveydentila, terveydenhuollon toimintakyky, ennaltaehkäistä ja rajoittaa koronavirusepidemian leviämistä.

Oireisena pysy kotona, tee Omaolo-testi ja mene tarvittaessa koronavirustestiin. Huolehdi aina käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku. Vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

Muiden sairauksien hoito: Huolehdi olemassa olevan sairautesi hoidosta ja hakeudu tutkimuksiin ja hoitoon pitkäkestoisten oireiden kanssa.

12.00 Suomessa 363 uutta tartuntaa

Suomessa on raportoitu 363 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Viimeisen kahden viikon aikana on raportoitu 4 307 tartuntaa, mikä on 1 340 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Yhteensä tartuntoja on Suomessa todettu 22 652.

Maanlaajuisesti eniten uusia tartuntoja raportoitiin Helsingissä, jossa niitä oli 116.

THL kertoo koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvät kuolemantapaukset sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrät kolmesti viikossa, maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Tiistain koronauutisia:

Tartunnat kasvussa Norrbottenissa

Koronatartuntojen määrä on Region Norrbottenin virallisten tietojen mukaan jatkanut nousuaan erityisesti Luulajassa, Bodenissa ja Piteåssa.

Tiistaina kerrottiin todetun 213 uutta tartuntaa, eli keväästä alkaen yhteensä 4429 koronatartuntaa on todettu Norrbottenissa.

Tällä hetkellä sairaalahoidossa on 43 henkilöä, joista neljä on tehohoidossa.

19.30 Ruotsissa 17 000 uutta koronavirustartuntaa

Ruotsissa on raportoitu perjantain jälkeen 17 265 uutta koronavirustartuntaa, kansanterveysviranomainen kertoi tiistaina. Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia maassa on 94.

Tautitapaukset ovat olleet Ruotsissa viime viikkoina jyrkässä kasvussa. Yhteensä tartuntoja on 10 miljoonan ihmisen maassa yli 225 000 ja kuolleita 6 500.

Valtionepidemiologi Anders Tegnell luonnehti tilannetta vakavaksi.

19.17 Finnair ei suunnittele koronarokotetodistuksen vaatimista

Lentoyhtiöistä ainakaan Finnair ja saksalainen Lufthansa eivät toistaiseksi suunnittele vaativansa matkustajilta koronarokotetodistuksia.

Finnairin viestinnästä kerrottiin STT:lle tiistaina, ettei yhtiö ole tehnyt asiasta päätöstä. Lufthansa viestinnästä puolestaan sanottiin, ettei yhtiö ainakaan toistaiseksi suunnittele vaativansa matkustajiltaan koronarokotetodistusta.

15.01 Suomessa 353 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on raportoitu 353 uutta koronavirustartuntaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi tiistaina. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 182 tartuntaa, mikä on 1 238 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä koronavirustartuntoja on Suomessa raportoitu 22 289. Parantuneita arvioidaan olevan noin 15 300 eli yli 75 prosenttia todetuista tartuntatapauksista.

Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on tähän mennessä tiedossa kaikkiaan 384. THL kertoo koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvät kuolemantapaukset sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrät kolmesti viikossa.

THL:n mukaan tartuntojen määrä on ollut kasvussa etenkin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Viimeisten kahden viikon aikana alueella on todettu 2 560 tartuntaa, kun edellisen kahden viikon aikana tartuntoja oli 1 614. Husin alueella koronaviruksen ilmaantuvuusluku on ollut yli 150 tartuntaa 100 000 asukasta kohti. Koko Suomessa ilmaantuvuus on noin 73 tartuntaa 100 000 asukasta kohti.

13.00 Lapin sairaanhoitopiirin 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 31,6, uusia tapauksia Kittilässä, Muoniossa, Sodankylässä ja Rovaniemellä

Lapin sairaanhoitopiirissä on viimeisen kahden viikon aikana tavattu 37 uutta koronatapausta. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on nyt 31,6, ja viime viikon ilmaantuvuusluku on 9,4. Infektioylilääkäri Markku Broas luonnehtiikin Lapin tilannetta rauhalliseksi.

Lapin sairaanhoitopiirissä otettiin viikon 47 aikana yhteensä 2832 koronatestiä, joista noin 1100 on ollut pika-antigeenitestejä. Positiivisten osuus oli 0,39 %.

Koronavirus on todettu Kittilässä yhdellä ja Muoniossa kahdella ulkopaikkakuntalaisella matkailijalla.

Sodankylässä todettiin yksi tapaus. Kyse on aiemmin karanteeniin asetetun henkilön lähipiiristä.

Rovaniemellä on todettu yksi tapaus, jonka alkuperä ei ole tiedossa.

Viikonloppuna paljastununeiden Korkalovaaran koulun ja vastaanottokeskuksen tartuntatapausten alkuperän jäljittäminen on vielä kesken.

12.36 Länsi-Pohjassa kaksi uutta tartuntaa

Maanantain jälkeen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kaksi uutta tartuntaa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on yhä kiihtymisvaiheessa.