Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­seu­ran­ta: Län­si-Poh­jas­sa kaksi ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä yksi uusi tar­tun­ta, huoli Poh­jois-Ruot­sin tar­tun­ta­mää­ris­tä kasvaa, Län­si-Poh­jas­sa jat­ket­tiin tiuk­ko­ja ko­koon­tu­mis­ra­joi­tuk­sia

18.42 Kittilässä yksi uusi tartunta, Länsi-Pohjassa kaksi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa tiistain jälkeen. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on todettu tähän mennessä kolme. Viime viikon tartunnoista 30 prosenttia oli peräisin Ruotsista. Kuluvan viikon tartunnoista kaikki kolme ovat tulleet länsirajan takaa.

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Se todettiin Kittilässä ja tartunnan saanut on karanteenissa jo oleva ulkopaikkakuntalainen henkilö.

Lapin sairaanhoitopiiri varoittaa Pohjois-Ruotsin huomattavista tartuntamääristä. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on jopa 20-kertainen Lapin sairaanhoitopiirin ilmaantuvuuslukuun verrattuna.

– Mikäli uudet virusvariantit leviävät Norrbotteniin, ne voivat levitä Suomeen rajaliikenteen kautta, muuttaen Lapin alueen epidemiatilannetta hyvinkin nopeasti, sairaanhoitopiiri varottaa.

Maarajojen osalta pohditaan testausten käyttöönottoa ja rajaliikenteeseen puuttumista. Lisäksi harkitaan muita toimenpiteitä, kuten sitä, pitäisikö esimerkiksi epidemian perusvaiheen alueilla toteuttaa kiihtymis- ja leviämisvaiheen rajoituksia.

18.39 Korona siirtää vanhojen tansseja ja penkkareita

Vanhojen tanssit ja penkkarit vietetään monessa lukiossa vasta ylioppilaskirjoitusten jälkeen.  Näin on päätetty esimerkiksi Torniossa, Kemissä ja Rovaniemellä. Pienissä lukioissa järjestelyt voivat olla joustavampia. Sodankylässä juhlat on tarkoitus pitää tavanomaiseen aikaan helmikuun toisella viikolla. Aiheesta lisää täällä.

15.16: Kokoontumisrajoitukset Länsi-Pohjassa jatkuvat pitkälle helmikuuhun

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella kokoontumisrajoitukset pysyvät ennallaan.

Lapin aluehallintovirasto kieltää Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä.

Määräys on voimassa 18. helmikuuta saakka, ja se koskee Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion kuntia. Aiheesta lisää täällä.

14.11: Kittilän kunta on aloittanut rokottamisen

Kittilän terveyskeskus on aloittanut koronavirusta vastaan rokottamisen 7. tammikuuta.

Rokottaminen on aloitettu työntekijöillä, jotka joutuvat alttiiksi koronavirukselle. Hoivakotien työntekijöiden ja asukkaiden rokottaminen toteutetaan rokotteiden saapumisjärjestyksessä.

Rokotusten järjestämisestä kuntalaisille informoidaan tarkemmin myöhemmin keväällä.

13.59: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri: Vältä kaikkea matkustamista oman alueen ulkopuolelle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa nykyisten suositusten ja rajoitusten voimassaoloa 18. helmikuuta saakka.

Viikolla 1 koronavirusnäytteitä otettiin sairaanhoitopiirissä yhteensä 698, joista 25 oli positiivisia. Kuluvan viikon aikana on todettu kolme uutta tartuntaa. Tiistaina todettiin yksi tartunta ja keskiviikkona kaksi.

Epidemiatilanne on viime viikkojen aikana heikentynyt, mutta leviämisvaiheen kriteerit eivät vielä Länsi-Pohjassa täyty.  Tartuntojen lähteet on pääsääntöisesti pystytty jäljittämään ja sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä yhtään koronapotilasta.

30 prosenttia tartunnoista oli viikolla 1 peräisin Ruotsista. Kuluvan viikon tartunnoista kaikkien jäljet ovat myös Ruotsista.

Rajat ylittävää matkustamista ulkomaille ei lainkaan suositella. Myös kotimaassa matkustaminen tulee rajata vain välttämättömiin tilanteisiin. Oman alueen ulkopuolelle matkustamista tulee välttää.

SM-tason ryhmäkilpaurheilu suositellaan keskeytettäväksi 18. helmikuuta asti. Kunnat tekevät liikuntapaikkojen käytöstä ja niiden sulkemisesta omat päätöksensä. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintoja rajoitukset eivät koske.

12.03: Suomessa 324 koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 324 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 3 477, mikä on 511 tartuntaa vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Koko pandemian aikana tartuntoja on varmistettu Suomessa yhteensä 39 335.

THL kertoo myöhemmin päivällä muun muassa koronaviruksen vuoksi sairaalassa olevien potilaiden määrän. Tiistaihin mennessä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia oli yhteensä 602.