Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­seu­ran­ta: Ko­ro­na­vi­rus­ta va­paas­ti liik­keel­lä Län­si-Poh­jas­sa, Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä kah­dek­san tar­tun­taa, toista ko­ro­na­ro­ko­tus­ta ai­kais­te­taan

17.24 Lapin sairaanhoitopiirissä seitsemän uutta tartuntaa

Keskiviikkona Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu kahdeksan uutta tartuntaa. Kaikissa tartunnoissa tartuntaketjut ovat selvillä.

Sekä Sallassa että Muoniossa todettiin kummassakin yksi ulkopaikkakuntalaisen henkilön tartunta. Molemmissa tapauksissa tartunnan lähde on alueen ulkopuolella. Loput viisi tartuntaa todettiin Rovaniemellä paikkakuntalaisilla henkilöillä. Kaksi niistä liittyy rovaniemeläisen yökerhon jatkotartuntoihin ja tartunnan saaneet ovat olleet valmiiksi karanteenissa. Yksi liittyy Tornion kurssitoimintaan liittyvään tartuntaketjuun ja myös hän on ollut valmiiksi karanteenissa. Näiden lisäksi yhdellä paikkakuntalaisella todettiin alueen ulkopuolelta saatu tartunta ja toisella paikkakuntalaisella ulkomailta saatu tartunta.

Lisäksi Posiolla on todettu yksi koronavirustartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä. Tartunnanjäljitys on tehty ja altistuneet on määrätty karanteeniin.

14.17 Koronavirusta vapaasti liikkeellä Länsi-Pohjassa

Länsi-Pohjassa todettiin viime viikolla kuusi uutta koronavirustapausta. Kolmessa tapauksista tartunnanlähde oli tuntematon.

Tilanne tarkoittaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueellisen pandemiatyöryhmän mukaan sitä, että koronavirustautia on alueella vapaana liikkeellä.

Kuluvalla viikolla uusia tapauksia on ollut keskiviikkoon mennessä 10. Taudin saamisen riski on sairaanhoitopiirin mukaan olennaisesti pienempi, mikäli noudattaa koronaturvaohjeita.

Rokotteen hakeminen oman ikäryhmän mukana pienentää merkittävästi taudin riskiä ja suojaa vakavalta tautimuodolta. Kaksi rokotusta vaaditaan jatkossa vapaampaan matkusteluun Euroopassa, ja rokotteen ottaminen helpottaa myös Ruotsissa vierailuja, sillä rokotettua ei testata rajalla. Todistus rokotuksista on oltava mukana.

Koronaepidemia on Länsi-Pohjassa perustasolla. Sisärajavalvonta päättyy 25. heinäkuuta rajanylityspaikoilla. Terveysturvallisuustoimet jatkuvat rajalla ennallaan ja Rajavartiolaitos toimii edelleen tartuntatautiviranomaisten tukena rajalla tarkastaen terveystodistuksia.

Pandemiatyöryhmä muistuttaa, että rajanylittäjien on syytä etukäteen perehtyä vaadittaviin todistuksiin rajanylitysten sujuvoittamiseksi.

Tartuntatautilaki velvoittaa jatkotestiin ohjattuja kolmen–viiden päivän kuluttua maahan saapumisesta huolehtimaan itse testissä käymisestä oleskelu- tai kotipaikkakunnalla.

12.33 Suomessa 453 uutta koronatartuntaa – valtioneuvosto asettamassa ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheen alueille

Suomessa on raportoitu 453 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 3 900 tartuntaa, mikä on 1 628 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on yli 70, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli 41. THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 129, ja Päijät-Hämeessä, jossa se on yli 125. Luvut ovat pyöristettyjä.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä totesi tiistaina maakunnan olevan epidemian kiihtymisvaiheessa. Aikaisemmin maakunnassa vain Kajaanin kaupunki oli kiihtymisvaiheessa. Tiistaina myös Pirkanmaa siirtyi epidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen.

Pirkanmaan ja Kainuun lisäksi kiihtymisvaiheessa ovat Varsinais-Suomen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen maakunnat. Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ovat kiihtymisvaiheessa pääkaupunkiseutu, Keski- ja Itä-Uusimaa sekä Kerava.

11.35 Sallassa yksi uusi koronatartunta

Sallassa on tiistaina todettu yksi uusi koronatartunta. Tartuntaketjun ensimmäinen tartunta on saatu ulkopaikkakunnalla. Tartunnan saanut on määrätty eristykseen.

Tartunnalle altistuneet on kartoitettu ja heille on annettu jatko-ohjeet. Sallan vs. johtava lääkäri Ilari Rosenqvist muistuttaa tiedotteessa, että koronavirusrokotteen ottaminen on tärkeää.

11.05 Sallassa on mahdollista aikaistaa toisen rokotuksen ottamista

Sallalaiset voivat varata ajan tehosterokotukseen odotettua aikaisemmin, tiedottaa Sallan kunta.

Aikaistus onnistuu, koska Pfizer-Biontechin Comirnaty-rokotteita on hyvin tarjolla. Kuntalaiset voivat varata ajan aikaistettuun rokotukseen, kun ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään 8 viikkoa.

Ajan Comirnaty-rokotteelle voivat edelleen varata myös 16 vuotta täyttäneet perusterveet ja 12 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat kuntalaiset sekä vähintään 5 kuukautta Sallassa oleskelevat ulkopaikkakuntalaiset.

Moderna-rokotteen saaneiden tehosteannokset annetaan pääsääntöisesti aiemmin sovittuina rokotuspäivinä, mutta tehosterokotteen aikaistamista voi tiedustella soittamalla rokotepuhelimeen.

Sallalaiset voivat tehdä sähköisen ajanvarauksen osoitteessa salla.terveytesi.fi tai soittamalla rokotepuhelimeen arkisin ti-to kello 10–12 välillä numeroon 040 182 3086.