Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Kesän hel­tei­set päivät tar­koit­ta­vat vai­kei­ta olo­suh­tei­ta koi­ril­le ja muille eläi­mil­le – paksu turkki on tukala, mutta myös ly­hyt­kar­vais­ta kaveria pitää tark­kail­la

Lemmikin omaan arvostelukykyyn ei kannata luottaa sokeasti, sillä monet eläimet hakeutuvat auringonpaahteeseen vaikkei se olisi viisasta, eläinsuojeluyhdistys huomauttaa.

Lyhytkuonoiset koirat ovat erityisessä vaarassa lämpöhalvaukselle helteellä, sillä läähättäminen voi olla niille pään rakenteen vuoksi työläämpää. Tämän vuoksi niille voi olla vaikeaa säädellä omaa ruumiinlämpötilaansa. Kuvituskuva.
Lyhytkuonoiset koirat ovat erityisessä vaarassa lämpöhalvaukselle helteellä, sillä läähättäminen voi olla niille pään rakenteen vuoksi työläämpää. Tämän vuoksi niille voi olla vaikeaa säädellä omaa ruumiinlämpötilaansa. Kuvituskuva.
Kuva: Zoltan Balogh

Kesän helteiset päivät voivat aiheuttaa tukalia hetkiä koirille, etenkin niille, joilla on runsas karvapeite. Myös karvattomat, vaalea- ja lyhytkarvaiset koirat ovat vaarassa, sillä aurinko voi tehdä pahaa jälkeä koiran paljaalle tai huonosti suojatulle iholle.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa tiedotteessaan, etteivät koirat pysty hikoilemaan samalla tavalla kuin ihmiset, vaan ne laskevat ruumiinlämpötilaansa läähättämällä sekä tassujen kautta hikoilemalla. HESY huomauttaa kuitenkin, ettei lemmikin omaan arvostelukykyyn ei kannata luottaa sokeasti, sillä monet eläimet hakeutuvat auringonpaahteeseen vaikkei se olisi viisasta.

Jos eläimen ruumiinlämpötila nousee olosuhteiden vuoksi liian korkeaksi, se voi saada lämpöhalvauksen. Lämpöhalvauksen riski on suurin kaikista nuorimmilla ja vanhimmilla eläimillä ja koirista etenkin lyhytkuonoisilla roduilla. Sairaat ja ylipainoiset lemmikit ovat myös erityisessä vaarassa, HESY huomauttaa.

Lämpöhalvauksen voi tunnistaa koiran raskaasta läähätyksestä, oksentelusta, uupumuksesta ja nopea sydämen sykkeestä. Jos koira on jo liikkumaton tai apaattinen, tilanne on jo vakava.

Lämpöhalvauksen saanut koira pitää siirtää välittömästi viileään ja varjoisaan sisätilaan. Koiran päälle tulee laittaa ensiapuna kylmiä ja märkiä pyyhkeitä kaulan alueelle, nivusiin, kainaloihin ja vatsan alle. Koiran tassuja, vatsanalusta ja korvalehtiä pitää valella viileällä vedellä ja koiraa voi hieroa kevyesti. Ensiavun jälkeen koira tulee viedä eläinlääkärille tarkastettavaksi.

Lemmikki altistuu lämpöhalvaukselle yleensä, jos se jää kuumaan autoon. HESY muistuttaa, ettei lemmikkiä saa jättää hetkeksikään valvomatta pysäköityyn autoon. Lämpötila voi nousta vaarallisen korkeaksi, vaikka sää olisi pilvinen ja varjossa oleva auto voi päätyä paahteeseen nopeasti, kun varjo siirtyy.

Eläimen kuumaan autoon jättävä henkilö syyllistyy eläinsuojelurikokseen. Jos koira tai muu eläin on yksin autossa lämpimällä säällä, tulee tapauksen todistajan yrittää löytää omistaja mahdollisimman, esimerkiksi pyytämällä kaupan infotiskiä kuuluttamaan omistajaa.

Jos omistajaa ei löydy nopeasti, pitää ottaa yhteyttä poliisiin, joka voi tarvittaessa murtautua autoon rikkomalla ikkunan.

Ohjeita lemmikistä huolehtimiseen helteellä

1. Puhdasta ja raikasta vettä tulee olla aina lemmikin saatavilla. Juomaveden voi pitää viileänä laittamalla jääpaloja kulhoon.

2. Älä jätä lemmikkiä autoon tai kytkettynä suoraan auringonpaahteeseen.

3. Turkin leikkaus saattaa helpottaa joitakin koirarotuja. On hyvä kuitenkin muistaa, että turkki myös suojaa auringolta sekä hyönteisiltä. Älä leikkaa koiraa aivan karvattomaksi.

4. Pitkät ja rankat lenkit vilpoisemmille päiville. Nauttikaa mieluummin yhteisestä köllöttelyhetkestä puiden varjossa.

5. Lenkkeile varhain aamulla tai myöhään illalla. Muista ottaa vesipullo mukaan lenkille.

6. Älä luota lemmikin omaan arvostelukykyyn. Vie eläin pois auringonpaahteesta, vaikka se hakeutuisi sinne itse.

7. Viilennä koiran oloa märillä pyyhkeillä tai pyyhkeeseen käärityllä kylmäpakkauksella. Älä laita kylmäpakkausta sellaisenaan suoraan koiran iholle. Eläinkaupoista löytyy myös erilaisia kylmiä alustoja ja viilennysliivejä ja -huiveja. Voit myös järjestää koiralle pienen kahluualtaan omalle pihalle.

8. Suojaa koiran vähäkarvaisia ja kaljuja kohtia lapsille tarkoitetulla aurinkorasvalla, jossa on korkea suojakerroin. Varmista, että koira ei nuole rasvattuja kohtia ennen kuin rasva on imeytynyt.

9. Tarjoa uimisesta pitävälle koiralle uimamahdollisuuksia. Muista hyvä pyyhekuivaus hot spot -ihotulehduksen välttämiseksi.

10. Kuuma asvaltti voi polttaa pahasti anturoita, joten käpälät pitää suojata rasva- tai vahakerroksella.

Lähde: Helsingin eläinsuojeluyhdistys