Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kenen valtaa tor­ni­ho­tel­li to­dis­taa?

Kirjoittaja ei halua tornihotellia Rovaniemen keskustaan. Arina kaavailee sitä Sokoksen liikerakennuksen paikalle.
Kirjoittaja ei halua tornihotellia Rovaniemen keskustaan. Arina kaavailee sitä Sokoksen liikerakennuksen paikalle.
Kuva: Iiro Kerkelä

Arina eli S-ryhmä suunnittelee Rovaniemen avustamana Lapinmaan kortteliin 18-kerroksista hotellia. Se kohoaisi kolme kertaa niin korkeana kuin lähimmät naapurinsa tai mikään keskustamme rakennus.

Kuvittelevatko hankkeen vetäjät, että sellainen hotelli houkuttelisi matkailijoita paikkakunnalle? Että se olisi matkailijan tavoittelema ainutkertainen kokemus? Uskoo, kuka haluaa.

Korkeimmalle ja näkyvimmälle paikalle kurottava rakennus on aina ollut hallitsemisen osoitus, vallan linnake. Tornion kaupungintalon korkeus on luonteva ratkaisu. Sitä ylemmäksi nousee vain kirkon torni, eikä aivan perusteettomasti.

Toinen keino vallan osoittamiseksi on hallintorakennuksen henkevyys ja arvokkuus, joka ilmenee korkeatasoisessa arkkitehtuurissa. Meillä se on Alvar Aallon hallinto- ja kulttuurikeskus, jota käydään ihailemassa maapallon äärilaidoilta asti.

Sen merkittävyyttä nykypäättäjämme eivät ymmärrä eivätkä arvosta, vaan ovat siirtäneet toimintansa vuosiksi liikekiinteistöjen nurkkiin eri puolille kaupunkia. Päättäjämme ovat alistuneet markkinavoimien juoksupojiksi ottamatta vastuuta, mitä yhteisön ja sen hengen ylläpitäminen edellyttää. Kaupungilla ei ole suuntaa eikä otetta kehityksestään.

Jos ydinkeskustaamme rakennetaan 18-kerroksinen hotelli, kenen valtaa se todistaa? Matkailunko? Rahanko? Vai todistaako se keskeisimmin valtakunnallisen S-ryhmän valtaa? Sillähän on varmistajansa lähes jokaisen kunnan ja kaupungin valtuustossa, usein jopa hallituksessa ja kaavoja käsittelevässä lautakunnassa.