tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ke­min­maa­han ve­det­tä­vä kau­ko­läm­pö­put­ki ei pilaa ul­koi­lu­reit­te­jä

Keminmaan Energia ja Vesi oy rakentaa kaukolämmön siirtoputken Metsä Groupin tehdasalueelle kahden vuoden aikana.

Moottoritieltä erkaneva patovalli on suosittu ulkoilureitti keminmaalaisten keskuudessa.
Moottoritieltä erkaneva patovalli on suosittu ulkoilureitti keminmaalaisten keskuudessa.
Kuva: Jussi Saarela

Keminmaan Energia ja Vesi oy ilmoitti heinäkuun alussa pyrkivänsä aloittamaan kaukolämmön siirtoputken rakentamisen Kemin Metsä Groupin tehdasalueelle ensi vuonna. Uutinen on herättänyt alueen asukkaissa myös kysymyksiä siitä, miten putken rakentaminen vaikuttaa alueen ulkoilureitteihin.

–Moottoritieltä erkaneva patovalli on suosittua lenkkeilyaluetta vuoden ympäri. Onko alueella vielä mahdollista lenkkeillä, kun kaukolämmön siirtoputki on rakennettu ja otettu käyttöön, Lounais-Lapin lukija kyselee.

Putki vedetään Keminmaan Lassilasta moottoritiesillan rakenteita pitkin Kemijoen yli, ja sen jälkeen Vallitunsaaresta patovallia pitkin Pajusaaren teollisuusalueelle. Keminmaan Energia ja Vesi oy:n kaukolämpövastaava Mikael Palosaari vakuuttaa, ettei putken rakentaminen vaikuta alueen käyttöön ulkoilureittinä.

–Täältä Isohaarasta päin katsottaessa patovallin oikealla puolella on liuska, joka nousee siihen ylös, mihin lenkkeilypolku on muodostunut. Putki on tarkoitus sijoittaa siihen luiskaan, joka sitten täytetään. Eli se nousee samalle tasolle, missä polku nyt kulkee. Käytännössä siis ulkoilupolku vain levenee siltä osin.

-

Alue ennallistetaan

Putken rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi vuoden kesällä hankkeen kilpailutuksen jälkeen. Putki pyritään saamaan valmiiksi vuoden 2023 lopulla, samoihin aikoihin, kun Metsä Fibren biotuotetehdas valmistuu.

–Emme oikeastaan halua olla siellä yhtään aikaisemmin, sillä tuollainen kaukolämpöputki pitää kuitenkin pitää lämpimänä. Siitä tulee häviötä, jos putki vedetään sinne liian aikaisin odottamaan, eikä sieltä päin saadakaan lämpöä. Teemme vuosittain aina vähän matkaa eteenpäin, jolloin investointi ei ole kerralla niin suuri, vaan voimme jakaa kuluja useammalle vuodelle, Palosaari selittää.

Patovallin kohdalle päästään rakentamaan kesällä 2023. Alueella liikkuminen voi olla rajoitettua lähinnä rakennusaikana työkoneiden takia, mutta työn valmistuttua alue kunnostetaan ennalleen.

–Kyllä tiet jäävät yleensä parempaan kuntoon sen jälkeen, kun yhtiö on tehnyt infrasaneerauksia tai uudisasennuksia. Kulkemisen kannalta ne eivät missään nimessä jää ainakaan huonompaan kuntoon. Yleensä tiet paranevat ja niillä on parempi kulkea, kun sinne tuodaan käytännössä uudet murskeet, huomauttaa Keminmaan Energia ja Veden toimitusjohtaja Jukka Kuula.

Kaukolämpöputkesta tulee noin viisi kilometriä pitkä. Sen valmistuttua Keminmaan Energia ja Vesi luopuu kokonaan omasta kaukolämpötuotannostaan. Kunnan tytäryhtiön Keminmaan teollisuuskylässä sijaitseva kaukolämpölaitos ajetaan alas vuoden 2024 alussa.