Kemin uusi kau­pun­gin­joh­ta­ja Matti Ruot­sa­lai­nen: "Kau­pun­ki ei tee kaikkea kau­pun­ki­lais­ten puo­les­ta, vaan mah­dol­lis­taa kun­ta­lais­ten oman te­ke­mi­sen".

Matti Ruotsalaisen taustalla näkyy Meripuisto. - Olen ollut siellä nuorena kesätöissä työskennellessäni kaupungin puistopuolella.
Matti Ruotsalaisen taustalla näkyy Meripuisto. - Olen ollut siellä nuorena kesätöissä työskennellessäni kaupungin puistopuolella.
Kuva: Taina-Nuutinen-Kallio

Kemin kaupungin tuore kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen päätyi kunta-alalle sattumalta.

Alunperin Ruotsalaisesta piti tulla aineenopettaja.

– Innostuin opiskelusta ja opiskelin monia aineita pitemmälle. Intresseissäni oli opiskella monipuoliseksi aineenopettajaksi, olla hyvä tuote opettajamarkkinoille.  Minulla on viiden eri aineen aineenopettajan pätevyys: historian, yhteiskuntaopin, filosofian, psykologian ja elämänkatsomustiedon. Ajattelin, että kalastan kesät ja opetan talvet.

Toisin kävi. Ruotsalainen päätyi töihin yliopistolle, jossa hän pääsi kehittämistehtäviin.

– Kehittäminen, hallinnointi ja johtaminen alkoi kiinnostaa.

Iitin halli-malli

Ruotsalainen on työskennellyt muun muassa sivistystoimenjohtajana, josta hänen tehtäväntä laajentuntuivat koskettamaan laajemmin yleistä hyvinvointia.

– Hyvinvoinnin teema on muuttunut viimeisen 15 vuoden aikana rajusti. Ennen hyvinvointi oli yhtä kuin liikunta ja terveys, Ruotsalainen toteaa.

Hänen mukaan tällä hetkellä hyvinvointi on ajatuksena laajempi.

– On helpompi sanoa, mikä ei ole hyvinvointia. Hyvinvointipalveluita ovat myös kulttuuripalvelut, kuten kirjastot.

Ruotsalainen sanoo, että nykyinen linjaus kunta-alalla on hyvinvoinnin suhteen se, että kunta tai kaupunki ei tee asioita asukkaiden puolesta, vaan mahdollistaa oman tekemisen. Hän ottaa esimerkiksi Iitin kunnan.

– Kyläläiset halusivat alueensa asukkaille monitoimihallin. He saivat kunnalta tontin ja taustainfran. He itse talkoilla ja yritysten tuella rakentaa päräyttivät kuntaan hallin, jonka kävi vihkimässä silloinen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Iiitin halli toimii esimerkkinä nykyaikaisesta – vai onko se vanhanaikaista – tyylistä toimia, Ruotsalainen pohtii.

– Jokainen voi pohtia, kumpi on helpompaa: se että pyytää vai se, että tekee, hän jatkaa.

Ruotsalainen kertoo kuulleensa, että urheilutila-asioissa on Kemissä kokonaisuudessaan kehitettävää.

– Minun on samaan hengenvetoon todettava, että meillä on edelleen kymmenen miljoonaa alijäämää täytettävänä. Kaikki halut, toiveet ja tarpeet täytyy suhteuttaa edellytyksiin, hän muistuttaa.

Teatteri ympärivuotiseksi?

Ruotsalainen on työskennellyt Kemissä nyt nelisen viikkoa, ja hän on jo ehtinyt tutustua kaupungin toimintaan ja muun muassa teatterin tilanteeseen.

– Teatteri on kieltämättä haastava tilanne. Riittävän suurta katsomotilaa ei ole, sisäilmaongelmia on. Teatteria tulee olla jatkossa Kemissäkin, mutta onko se nykymuotoista vai muun muotoista. Teatterin väeltä on bongannut sellaisen ajatuksen, että voisiko teatteri tarjota ohjelmapalveluja esimerkiksi matkailulle. Toiminta voisi olla ympärivuotista: tarvitseeko teatterin olla suljettuna kesäisin? Näkisin Kemin vahvana kesämatkailukaupunkina myös. Meillä on erityisen hyvät elementit.

Mahdollisuuksia ja riskejä

Myös Torniossa vaihtuu kunnanjohtaja. Keminmaassa on jo jonkin aikaa työskennellyt virkaatekevä kunnanjohtaja ja Ylitornion kunnanjohtaja jää eläkkeelle, joten uusi vetäjä on haussa. Keväällä on vaalit, jossa myös luottamushenkilöt menevät ehkä uusiksi.

Ruotsalainen pitää vaihtuvuutta mahdollisuutena, joka sisältää myös riskejä.

– Jos valtavasti historiatietoisuutta poistuu. Tässä on riskinä, että samoja virheitä tehdään uudelleen, hän pohtii.

“Arvostan suorapuheisuutta”

30 vuotta sitten Kemistä poismuuttanut Matti Ruotsalainen arvostaa kemiläisissä ja merilappilaisissa suorapuheisuutta.

– Nautin siitä, että ihmiset puhuvat asioista niiden oikeilla nimillä.

Hän kertoo, että virkamiehille esitetään monenlaisia toiveita ja pyyntöjä.

– Virkamiehen pitää olla tasapuolinen.

Matti Ruotsalaista häiritsee se, että kemiläisessä keskustelussa korostetaan ongelmia ja haasteita.

– Mitalin kääntöpuoli on se, että unohdetaan, mitä hienoa ja hyvää on saavutettu. Esimerkiksi tämä upea sisäsatama.