Ennakkoäänestyksen loppukiri käyntiin: Reilu vii­den­nes lap­pi­lai­sis­ta ää­nes­tä­nyt, pel­lo­lai­set kär­jes­sä, me­ri­lap­pi­lai­set ovat ak­ti­voi­tu­neet – tiis­tai­na vii­mei­nen en­nak­koää­nes­tys­päi­vä

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Kemin tai­de­mu­seo mukaan Tai­de­tes­taa­jat-hank­kee­seen – covid-19 ja lo­mau­tuk­set se­koit­ti­vat museon suun­ni­tel­mat.

Covid-19 ja lomautukset sekoittivat museon suunnitelmat.

Koululaisten kevätnäyttelyä jää tältä vuodelta pitämättä. Kuvassa näyttelyn satoa vuodelta 2017.
Koululaisten kevätnäyttelyä jää tältä vuodelta pitämättä. Kuvassa näyttelyn satoa vuodelta 2017.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Kemin taidemuseo lähtee mukaan Taidetestaajat-hankkeeseen, joka tuo museoon kahdeksasluokkalaisia aina Ranualta saakka. Kemin taidemuseon intendentti Tanja Kavasvuo kertoo, että yhteensä noin 550 lappilaiskoululaista koskettava hanke oli määrä käynnistää syksyllä.

Korona ja Kemin vaikea taloudellinen tilanne sotki suunnitelmia. Kaupunki ilmoitti lopettavansa palkanmaksun osalle työntekijöistä, aloitti yt-neuvottelut ja lomautti porukan.

Nyt hanketta päästään valmistelemaan näillä näkymin vasta syksyllä.

Taidetestaajat on kulttuurin suurhanke, jossa kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset pääsevät korkealaatuisille taidevierailuille. Hanke alkoi lukuvuonna 2017–2018, ja joka vuosi noin 60 000 nuorta ja heidän noin 5 000 opettajaansa ovat saaneet mahdollisuuden vierailla kahdessa valmiiksi sovitussa kulttuurikohteessa. Toinen kohde on ollut omassa maakunnassa ja toinen yleensä pääkaupunkiseudulla. Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ovat tarjonneet kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen käynnit esimerkiksi oopperaan, teatteriin, konserttiin tai taidenäyttelyyn.

Kemin taidemuseo valikoitui kasiluokkalaisten vierailukohteeksi avoimen haun kautta.nHaussapainotettiin taiteellisesti laadukkaan sisällön lisäksi nuorille suunnattua yleisötyötä, eli mitä taidelaitos tarjoaa elämyksen syventämiseksi.

– Oppilaat saavat ennakkomateriaalia näyttelystä. Museossa he tutustuvat näyttelyihin ja taiteilijan työhön ja tutustuvat näyttelyyn lisätyn todellisuuden avulla vr- ja ar-tekniikkaa hyödyntäen, Kavasvuo kertoo.


Covid-19 laittoi näyttelykalenterit uusiksi kaikissa museoissa. Esimerkiksi Kemin taidemuseoon ripustettiin torniolaisen Jouko Alapartasen näyttely, mutta sitä ei ehditty avata.

– Joukon näyttely on ripustettuna ja meillä oli tarkoitus julkaista näyttely verkkoon, mutta lomautusten vuoksi se jäi tekemässä.

Keväällä Kemin taidemuseolla piti toteuttaa myös jokavuotinen Kemin koululaisten kevätnäyttely. Kesänäyttelyssä oli määrä esitellä kemiläisten kansantaiteilijasisarusten Riku ja Mirjam Raution teoksia.

– Sekin yhteisnäyttely siirtyy tulevaisuuteen.

Jouko Alapartasen näyttelynavajaisten myötä museolla oli tarkoitus avata taidelainaamo. Periaatteessa lainaamon pyörittämiseen ei olisi ollut poikkeustilan sanelemia esteitä, mutta henkilökunnan lomautus torpedoi tämän hankkeen.

– Tällä hetkellä myös verkkonäyttelyille olisi kysyntää ja opettavat tarvitsisivat taidekasvatusmateriaalia, mutta kaikki nämä työt ovat jäissä, Kavasvuo summaa.