Ke­mi­joen Helmen ko­ti­lai­tu­ri unohtui jokeen suur­tul­van ar­moil­le – "Ti­lan­ne näyttää ru­jom­mal­ta kuin se onkaan"

Laituri saadaan omistajan mukaan korjattua hetkessä ja jokiristeilijä pääsee seilaamaan juhannuksen jälkeen.

Kemijoen Helmen kotilaituri unohtui jokeen suurtulvan ajaksi. Viime perjantaina vesi oli alkanut jo laskea.
Kemijoen Helmen kotilaituri unohtui jokeen suurtulvan ajaksi. Viime perjantaina vesi oli alkanut jo laskea.
Kuva: Anni Kavander

Moni tulvaa tarkkaillut ohikulkija on saattanut kiinnittää huomionsa tulvaveden upottamaan laituriin Pohjanhovin rannassa. Laituri on ollut virtausten riepottelemana koko suurtulvan ajan.

Laiturin omistaa safariyritys Arctic Lifestyle ja se toimii jokiristeilijä M/S Kemijoen Helmen kotisatamana. Yksi pala laituria on seilannut Kirkonjyrhämälle.

Arctic Lifestylen toimitusjohtaja Juha-Pekka Mikkola, miksei laituria kerätty pois?

– Kyseessä on inhimillinen unohdus. Korona on aiheuttanut tänä keväänä paljon hässäkkää eikä kukaan muistanut, että laiturimme on yhä paikallaan joessa.

– Kun asia huomattiin, tilasimme paikalle hinausauton nostamaan laiturin pois vedestä. Saimme hinausajan kuitenkin liian myöhään. Vesi oli ehtinyt jo nousta eikä laiturille voinut enää mennä turvallisesti.

– Viime vuonna tulva ei käynyt lähelläkään laituria, joten tänä keväänä asia unohtui kokonaan. Teräsrakenteisen laiturin perustukset on kuitenkin kiinnitetty betoniin, joten sitä ei kovakaan virtaus saa liikkeelle. Laituri on ollut paikallaan myös talvella.

Yksi pala laiturista pääsi irti ja seilasi Kirkonjyrhämälle. Muuten laituri on pysynyt yhtenä kappaleena ja on jykevästi kiinni betonissa.
Yksi pala laiturista pääsi irti ja seilasi Kirkonjyrhämälle. Muuten laituri on pysynyt yhtenä kappaleena ja on jykevästi kiinni betonissa.
Kuva: Anni Kavander
Millaisessa kunnossa laituri nyt on?

– Tilanne näyttää rujommalta kuin se oikeasti onkaan. Laiturissa on kiinni neljä terassielementtiä, jotka on hitsattu kiinni kevyesti, jotta ne voitaisiin tarpeen tullen nostaa nopeasti pois. Nämä hitsaussaumat ovat pettäneet ja virta on heitellyt osia vähän sinne tänne. Yksi elementti pääsi irti ja myös jokunen pintalauta on mennyt rikki.

– Kun vesi laskee, liikkuneet elementit nostetaan taas paikalleen ja lautoja vaihdetaan uusiin. Siihen tuskin menee kolmea tuntia kauempaa.

– Kemijoen Helmi risteilee jälleen tänä kesänä ja liikennöinti alkaa juhannuksen jälkeisenä torstaina.

Myös Lapland Safariksella on kesäisin laituri Pohjanhovin rannassa. Rovaniemen aluepäällikkö Jyrki Karonen, missä laiturit nyt ovat?

– Lapland Safariksen kaikki laiturit talvehtivat Ounaspaviljongin venelaituripoukamassa, missä ne ovat suojassa kevään tulvavirtauksilta ja mahdollisilta jään liikkumisen aiheuttamilta tuhoilta. Ounaspaviljongin käyttö laitureiden säilytyksessä perustuu Rovaniemen kaupungilta saatuun lupaan.

– Laituripaikkamme Kemijoen rannassa on jäätelökioskin kohdalla, jossa siis tällä hetkellä on pelkät kiinteät alasvievät portaat.