Kemi läm­mi­te­tään pian turpeen sijasta puulla – Kar­ja­lah­del­le on tulossa uusi iso läm­pö­kes­kus

Kemin kaupungin palveluista lämmitys tuottaa eniten ilmastopäästöjä, kertoo Kemin Energia ja Vesi Oy:n kaukolämpöjohtaja Jani Peurasaari. Uuden lämpölaitoksen avulla turve voidaan korvata Kemissä suurimmaksi osaksi vähäpäästöisemmällä energiapuulla.
Kemin kaupungin palveluista lämmitys tuottaa eniten ilmastopäästöjä, kertoo Kemin Energia ja Vesi Oy:n kaukolämpöjohtaja Jani Peurasaari. Uuden lämpölaitoksen avulla turve voidaan korvata Kemissä suurimmaksi osaksi vähäpäästöisemmällä energiapuulla.
Kuva: Henripekka Kallio

Kemin Energia ja Vesi Oy suunnittelee rakentavansa Karjalahden lämpökeskuksen viereen toisen, lähes yhtä suuren lämpökattilan. Arviolta yli 10 miljoonan euron investoinnilla yhtiö aikoo vähentää ratkaisevasti turpeen käyttöä kaukolämmön tuotannossa.

Karjalahdelle vuonna 2006 valmistunut lämpökeskus käyttää polttoaineena turvetta ja puuta, eikä turpeen osuutta voi laskea kattilassa alle puoleen. Uudessa kattilassa pääpolttoaine olisi energiapuu, ja Kemin Energia ja Vesi voisi sen myötä vähentää turpeen käyttöä kahdella kolmasosalla nykyisestä.

Uusi 20 MW:n lämpölaitos on parhaillaan luvitettavana. Kemin Energia ja Vesi Oy toivoo pääsevänsä rakentamaan sen ensi vuonna. Pohjatöitä tehdään jo nykyisen lämpövoimalan vieressä.

– Olemme varmistelemassa, että voimme vähentää turpeen käyttöä, perustelee yhtiön toimitusjohtaja Anne Salo-oja.

Omavaraisuus paranisi

Jos Kemin Energian ja Veden aikeet toteutuvat, yhtiö ajaa ensi vuoden jälkeen uutta biolämpölaitosta täydellä teholla, ja vanha lämpölaitos jätetään tukemaan uutta biokattilaa. Investointi parantaisi yhtiön omavaraisuutta, ja talven huippukuormilla käytetyt pienet öljykattilat voitaisiin jättää varavoimaksi.

Kemiläisten koteja ja käyttövettä on lämmitetty myös ostamalla vara- ja huippuvoimaa Metsä Groupin Pajusaaren tehtailta. Metsä Group suunnittelee Pajusaareen uutta, massiivista biotuotetehdasta, mutta sieltä yli jäävä lämpö näyttäisi nykysuunnitelmien valossa päätyvän sähkömarkkinoille.

"Iso taloudellinen kysymys"

Turpeen polttoa on vähennettävä EU:n päästökaupan takia. Energiaturve on kallistunut päästöoikeuksien mukana.

– Tämä on iso taloudellinen kysymys: päästöoikeuksien hinta on noussut nelinkertaiseksi puolessatoista vuodessa, Salo-oja sanoo.

Salo-ojan mukaan yhtiön laskelmat näyttävät tällä hetkellä siltä, että kemiläisten energialaskuja ei tarvitse korottaa uuden lämpökeskuksen rakentamisen takia. Korotuksia olisi kuitenkin luvassa, mikäli kaukolämpö tuotettaisiin jatkossakin pääosin turpeella nykyisessä 26 MW:n kattilassa.

Uusi lämpökattila vähentäisi turpeen käyttöä Kemissä noin 20 000 tonnilla vuodessa.

Kysynnän väheneminen näkyy markkinoilla

Turpeen kysynnän väheneminen näkyy jo selvästi markkinoilla, kertoo turveteollisuutta edustavan Bioenergia ry:n toimialapäällikkö Hannu Salo. Hänen mielestään turpeen polttoa ei tarvitse vähentää uudella kansallisella sääntelyllä, niin kuin hallitus on aikonut.

– Turpeen kysyntä menee kyllä aikanaan nollaan päästökaupan myötä, Salo sanoo.

Esimerkiksi Tornion Voiman käyttämästä polttoaineesta noin puolet on yhä turvetta.

– Jos tulevaisuuteen katsotaan, turpeen osuus tulee automaattisesti vähenemään, yhtiön toimitusjohtaja Aki Hakulinen sanoo.

Tornion Voimalla on Outokummun terästehtaan kyljessä uudehko sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos, jossa turpeen osuutta voidaan joustavasti pienentää nykyisestä. Hakulisen mukaan turpeen osuutta on jo vähennetty aiemmasta.

– Turve pysyy kuitenkin meillä vielä toistaiseksi polttoaineena. Meillä on Tervolassa oma turvetuotantoaluekin, Hakulinen huomauttaa.

Tausta

Päästökauppa toimii viimein

EU:n päästökauppa kärsi vuosia valuvioista, joiden vuoksi järjestelmä ei ohjannut taloutta tehokkaasti vähähiiliseen suuntaan.

Päästöoikeuksien hinnat ovat nousseet voimakkaasti sen jälkeen, kun EU:ssa saatiin sovittua päästökaupan korjaamisesta.

Turve aiheuttaa energiantuotannossa paljon ilmastopäästöjä esimerkiksi puuhun verrattuna, joten turpeen polttajat joutuvat ostamaan paljon päästöoikeuksia. Päästöoikeuksien kallistuessa riittävästi puhtaammat polttoaineet tulevat lopulta halvemmaksi.

Pohjois-Suomessa turveteollisuuden suurimmat toimijat ovat Turveruukki ja Vapo.