Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kek­si-pal­kin­to jaetaan kah­dek­san­nen kerran

Torniolaisen Arto Junttilan Väylän pyörre -nettisivusto jakaa KEKSI- musiikkipalkinnon jo kahdeksannen kerran ja voittaja julkistetaan tämän vuoden loppuun mennessä. Tänä vuonna ehdokkaita on täysi tusina ja musiikkikirjo laaja. Ehdokkaina on niin yksittäisiä artisteja, yhtyeitä kuin musiikkitapahtumiakin.

Yksi ehdokkaista on Meri-Lapin ykkösfestivaali Satama Open Air Kemistä, joka on vakiinnuttanut asemansa merilappilaisena musiikkitapahtumana. Se on Markku Könkään Eventworksin kruununjalokivi, jonka menestys on synnyttänyt ympärilleen tapahtumaperheen, viimeisimpänä torniolaisen Twin City-festivaalin paluun.

Meri-Lapista löytyy myös paljon musiikillista lahjakkuutta. Paljon aikaansaava on pitkään jo omaa musiikkia tehnyt persoonallinen laulaja-lauluntekijä Teemu Ylinikka, joka muistetaan myös muun muassa rokkibändeistä Slap Betty! ja Roisto.

Pitkä soittotaival on myös takana torniolaisella Tapani Ollosella. Yli kaksikymmentä vuotta hän on  kulkenut roots-musiikin kivikkoista tietä ja pyörittänyt omaa Free Ride-bändiään  ja sille biisejä tehnyt. Viimeisin tymäkkä rocksinkku on nimeltään Damage done. Keikoilla häntä on kuultu myös Duo Medicine Menin kanssa ja kitaristina useammallakin torniolaisella levyjulkaisulla.

Tänä vuonna Väylän Pyörre onnittelee ja muistaa myös nimeämisellä pyöreitä vuosia juhlineita. Muoniossa 70-vuotta täytti taidemaalari Veli Koljonen, josta olisi voinut tulla myös menestyvä muusikko, mutta hän valitsi toisin. Pohjoisen radioaalloilta hänet tunnetaan parhaiten isänsä Vilhon luontohenkisten laulujen esittäjänä. Maailman pimeimmällä festivaalilla Saariselän Kaamosjazzilla on tullut 40 vuotta täyteen ja 60-vuotias Jukka Tarkiainen järjesti omat Jukka-festit Sodankylään. Oli taidetta, elokuvia,videoita ja tietysti musiikkia, sillä mieshän muistetaan ympäri Eurooppaa kiertäneistä yhtyeistä Jalla Jalla ja Desert Planet.

Nuorta nousevaa polvea edustaa Keksi-ehdokkaissa Tina alias Tiina Nyyssönen Kemijärveltä, joka pääsi Voice of Finlandin finaaliin vuonna 2017, opiskelee musiikinopettajaksi ja eka sinkku Pisarat tuli tänä vuonna ulos. Tätä päivää on myös Linnuntiet (ft. Carita), joka on ruotsinsuomalaista iskelmällistä räppiä. Sen esittäjä Rajahurrit tulee Haaparannalta.

Lisäksi ehdolla on kaksi kuoroa, Tarja Vanhalan johtama Melodonnat Torniosta ja Noemi Lehikoisen johtama  Naiskuoro Revontulet Pellosta.

Rovaniemeltä ehdolla on laulaja Jarkko Honkanen, joka tuoreella Sydän-albumillaan on kääntänyt uuden lehden urallaan ja sanoittanut kaikki laulunsa itse ja aisaparikseen säveltäjäksi hän on saanut oululaisen Esa Elorannan ja taustalle muitakin nimimiehiä. Alkuvuodesta heidän yhteistyön hedelmänä julkaistiin myös lappilaistarina  Balladi kadonneelle, jonka lauloivat levylle Pate Mustajärvi ja Nina Tapio. Toinen Lapin pääkaupungin Keksi-ehdokas on The Bilebändi, taitava coveryhtye ja väsymätön lappilainen viihdyttäjä, yksityisjuhlista ravintoloihin ja erilaisiin tapahtumiin.

Voittajan valinnan tekee eri puolilta Lappia ja Tornionlaaksoa koottu asiantuntijaraati: Yrjö Koskenniemi Torniosta, Irene Määttä Pellosta, Hannele Kenttä Haaparannalta, Jukka Rajala Muoniosta, Risto Koskinen Kemistä, Sami Karvonen Ylitorniolta, VeePee Salmi Rovaniemeltä ja Sami Mikko Juhani Aikioniemi Kemijärveltä.