Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ke­hi­te­tään yhdessä mat­kai­lu­kau­pun­kia

Havainnekuvassa näkyy Arinan Rovaniemelle kaavailema tornihotelli.
Havainnekuvassa näkyy Arinan Rovaniemelle kaavailema tornihotelli.
Kuva: Arina

Harmitti, ettemme Lapinmaa-hankkeen infotilaisuudessa osanneet riittävän selkeästi esitellä hyötyjä rovaniemeläisille. Pahoittelut tästä.

Rovaniemi on matkailukaupunki, jossa moni saa suoraan tai välillisesti elantonsa matkailusta. Kaupungin vetovoimatekijät houkuttelevat vierailemaan maailman ääristä ja lähempääkin. Yötön yö, revontulet, joulupukki, nykyiset maamerkit sekä lappilainen vieraanvaraisuus ja aitous vetävät puoleensa.

Rovaniemellä onkin suomalaiskaupunkien korkeimpia hotellien käyttöasteita ja jopa niin, että majoituskapasiteetin puute muodostaa ajoittain esteen matkailulle ja sen kehittymiselle.

Pohjoissuomalaisten yhdessä omistaman Osuuskauppa Arinan tehtävä on kehittää palveluja paikallisille asiakasomistajille ja vierailijoille. Investointi- ja rakentamispäätökset tehdään ainoastaan asiakkaiden hyödyksi ja alueen elinvoiman kehittämiseksi.

Kaupungin tehtävä on mahdollistaa ja edesauttaa yrittäjien ideoita kaavoituksella. Yrittäjien roolia kaupungin kehittämisessä ei voi aliarvioida. Ilman rohkeita visionäärejä nykyiset vetovoimatekijät eivät olisi nähneet päivänvaloa. Arvostan heitä valtavasti. Lisäksi jokainen hanke tarvitsee saumatonta yhteistyötä ja taloudellisia resursseja.

Lapinmaa-hanke on pitkäjänteisen yhteistyön esimerkki. Sen vaativuutta kuvaa, että 2016 käynnistynyt suunnittelu on tuottanut yli 50 versiota, joista on vihdoin löydetty toteuttamiskelpoinen esitys keskustan rajalliselle tontille.

Jospa niin sanottu Vanha Lapinmaa – kiinteistön, tornihotellin, ravintoloita, ruokakaupan ja pysäköintitilat muodostava kokonaisuus – voisi tulevaisuudessa toimia yhtenä maamerkkinä, josta Rovaniemi tunnistetaan.

Uskon, että Rovaniemen parhaat palat paljastuvat kattoravintolan ja hotellihuoneiden ikkunoista. Jokisuistoa, vaaramaisemia, yötöntä yötä ja revontulia kelpaa katsella ja esitellä vierailijoille, ja rovaniemeläisille staycation-majoittujillekin. Kehitetään yhdessä ja rohkeasti Lapin pääkaupunkia kaupunkilaisille ja vieraillemme.

Kirjoittaja on Osuuskauppa Arinan toimitusjohtaja.