Kau­pun­ki oh­jeis­taa: Sai­ras­ta lievät in­fek­tio-oi­reet kotona, ota yhteys päi­vys­tyk­seen vain kii­reel­li­sis­sä asiois­sa

Koronatestausta tehdään vain altistuneille tai ulkomailta palanneille riskiryhmään kuuluville ja hoitohenkilökunnalle.

Soita ensin! Koronaviruksen vuoksi terveysasemalle ei tule hakeutua ennen kuin on varannut ajan puhelimitse.
Soita ensin! Koronaviruksen vuoksi terveysasemalle ei tule hakeutua ennen kuin on varannut ajan puhelimitse.
Kuva: LEENA TALVENSAARI

Rovaniemen kaupunki ohjeistaa kaupunkilaisia ja työnantajia koronavirusepäilyjen varalta: Sairasta lievät infektio-oireet kotona ja ota yhteyttä päivystykseen vain kiireellisissä asioissa. Pandemiaksi laajentunut koronavirusepidemia aiheuttaa poikkeustoimia terveyskeskuksen toiminnassa.

Oireettomia ei testata

Koronavirusnäytteitä otetaan Rovaniemellä ainoastaan seuraavilla kriteereillä:

Iäkäs, yli 70-vuotias henkilö tai merkittävästi immuunipuutteinen henkilö, joka sairastuu hengitystieinfektion oireisiin kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus, ja jolla on kontakti tunnettuun koronaviruspositiiviseen, tai joka on tullut ulkomailta seitsemän vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

Sote-henkilöstö testataan, mikäli henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita ja kontakti koronaviruspositiiviselle henkilölle, tai on tullut ulkomailta seitsemän vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia ei testata.

Jos kriteerit täyttyvät, soita terveysasemien ajanvarausnumeroihin, niin saat ajan näytteenottoon ja tarkemmat ohjeet.

Soita aina ensin!

Älä mene terveysasemalle, vaan soita ensin! Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä, jos puheluun ei pystytä vastaamaan. Kuuntele ohjeet ja toimi niiden mukaan.

Älä ole yhteydessä päivystykseen muissa kuin päivystyksellistä hoitoa vaativissa asioissa. Kaikkien on tärkeää huolehtia siitä, että päivystyksessä kyetään huolehtimaan välitöntä hoitoa tarvitsevista. Ei ruuhkauteta päivystystä muilla asioilla.

Työnantajia kehotetaan sopimaan työntekijöiden kanssa omailmoitusjärjestelmästä akuuteissa hengitystieinfektioissa. Terveyskeskuksesta ei kirjoiteta jatkossa poissaolotodistuksia flunssan vuoksi, mikäli potilaan vaiva ei muuten edellytä vastaanottokäyntiä.

Terveyskeskuksesta ei kirjoiteta jatkossa poissaolotodistuksia flunssan vuoksi, mikäli potilaan vaiva ei muuten edellytä vastaanottokäyntiä.

Resurssit tarvitaan muuhun työhön poikkeustilanteen vuoksi.

Puhelinneuvonta koronavirusta koskevissa asioissa tapahtuu terveysasemien puhelinpalvelun kautta. Valitse valikosta: asiointi koronaan liittyen. Älä soita päivystykseen turhaan.

Kiireettömiä aikoja ei tarjolla

Terveysasemilta ei toistaiseksi anneta kiireettömiä aikoja. Resurssit menevät kiireellisten asioiden hoitoon.

Määräaikaistarkastusten kutsuja ei toistaiseksi lähetetä. Mikäli jo annettuja aikoja perutaan, tästä informoidaan erikseen.

Sairasta lievät hengitystieinfektiot kotona ja vältä tarpeettomia kontakteja muihin. Näin estät taudin leviämistä.

Ajanvaraus Rovaniemen kaupungin terveysasemille: Urheilukatu: p. 016 322 4600, Pulkamontie: 016 322 4610, Rinteenkulma: 016 322 4620.