Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Kaupan lo­gis­tiik­ka­kes­kuk­set lakkoon ensi vii­kol­la, il­moit­taa PAM – Kaupan liitto rau­hoit­te­lee: Ruokaa riit­tää, ei tar­vit­se hamst­ra­ta

Lakot koskisivat esimerkiksi kaikkia Keskon logistiikka- ja alueterminaalitoimintoja sekä kaikkia Lidlin jakelukeskuksia.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoitti kolme vuorokautta kestävistä lakoista kaupan logistiikkakeskuksissa.
Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoitti kolme vuorokautta kestävistä lakoista kaupan logistiikkakeskuksissa.
Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoo aloittavansa kolmen vuorokauden poliittisen lakon kaupan logistiikkakeskuksissa ensi viikolla 14. helmikuuta alkaen. PAMin mukaan lakko koskee noin 10 000:ta työntekijää.

PAMin hallitus kertoo päättäneensä uusista lakoista vastalauseena Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnittelemiin työelämäheikennyksiin. PAMin mukaan työntekijöiden aseman heikentämisen lisäksi muutokset muuttaisivat suomalaisen työmarkkinamallin entistä enemmän työnantajia suosivaksi.

Lakot koskisivat esimerkiksi kaikkia Keskon logistiikka- ja alueterminaalitoimintoja, kaikkia Lidlin jakelukeskuksia ja PostNordin Turun logistiikkakeskus. Lisäksi lakkoon menee liuta muita logistiikkakeskuksia.

PAMiin kuuluu noin 190 000 jäsentä. Suurin osa heistä työskentelee kaupan alalla, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla.

Kaupan liitosta sanotaan, että kaupat pyrkivät varautumaan tilanteeseen ennakolta eikä syytä hamstraamiseen ole.

– Ruoka- ja päivittäistavara eivät lakon aikana lopu kaupoista, mutta yksittäisiä tuotteita saattaa puuttua tai valikoima olla tavallista suppeampi, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo tiedotteessa.

Kaupan liitto valittaa syntynyttä tilannetta.

– Suunnitellut poliittiset lakot ovat erittäin harmillisia paitsi asiakkaille, myös yrittäjille, yrityksille ja työpaikoille.

Paikallista sopimista halutaan hillitä

Hallitus on suunnitellut esimerkiksi ensimmäisen sairauslomapäivän muuttamista palkattomaksi, lakko-oikeuden rajoittamista ja työntekijän irtisanomisen helpottamista. Lisäksi se haluaa laajentaa paikallista sopimista.

PAMin mukaan esimerkiksi paikallisen sopimisen laajentaminen työehtosopimusten ulkopuolella oleviin yrityksiin osuu pahiten jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleviin työntekijöihin. Alalla työskentelee PAMin mukaan paljon nuoria ja maahanmuuttajia, minkä lisäksi yksin työskenteleminen on yleistä ja työntekijöiden vaihtuvuus suurta.

– Herää väistämättä kysymys, kuka siellä sopisi asioista muiden puolesta ja kuinka tasapuolisista sopiminen olisi, kun heikommin sopiminen nyt laajenisi kokonaan liittojen tuen ja valvonnan ulkopuolella oleviin yrityksiin. Onkin perin erikoinen ajatus, että hallitus tietää työmarkkinaosapuolia paremmin, minkälainen paikallinen sopiminen sopii millekin toimialalle, sanoo PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Paikallisella sopimisella tarkoitetaan työpaikkatasolla tapahtuvaa sopimista työsuhteesta ja sen ehdoista, ilman sitovia työehtosopimuksia.