Katri Kulmuni on huo­lis­saan, miten jul­ki­suus­myl­lä­kät vai­kut­ta­vat nuorten haluun lähteä po­li­tiik­kaan – "Onko kaikki tämän ar­vois­ta?"

Kulmuni paljasti puoluevaltuuston puheessaan, että soitto Matti Vanhaselle sisälsi maanittelua.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni toivoo, ettei politiikka näyttäydy nuorille liian raakana tai pelaamisena.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni toivoo, ettei politiikka näyttäydy nuorille liian raakana tai pelaamisena.
Kuva: Arttu Laitala

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on huolissaan siitä, miten monet julkisuusmylläkät vaikuttavat nuorten uskallukseen lähteä mukaan politiikkaan.

Kulmuni kertoo, että viestintäkohun keskellä hänellä on ollut päällimmäisenä mielessään myös kysymys, onko kaikki ollut tämän arvoista. Hän totesi puoluevaltuuston avauspuheessa, että viime viikot eivät ole olleet parhaita viikkoja.

Hän toivoo, ettei politiikka näyttäydy nuorille liian raakana tai pelaamisena. Kulmuni haluaakin vastata omaan kysymykseensä, että hänen osaltaan vastaus on, että kaikki on ollut sen arvoista.

– Asioihin vaikuttaminen, maailman muuttaminen on itsessään liian arvokas asia turmeltavaksi.

Kulmuni erosi viime viikon perjantaina valtiovarainministerin tehtävästä viestintäkoulutuskohun takia, mutta hän ilmoitti jatkavansa puolueen puheenjohtajana.

Kulmuni toisti hakevansa jatkoa puolueen puheenjohtajana

Kulmunin tilalle valtiovarainministeriksi nimitettiin konkaripoliitikko Matti Vanhanen. Kulmunin mukaan oli tärkeää, että uusi ministeri saatiin nimitettyä nopeasti.

– Kerron avoimesti, ettei Matilla juuri ollut hinkua tehtävään. Hän varmasti olisi toivonut, etten olisi hänelle soittanutkaan.

Kulmunin mukaan puhelu Vanhaselle sisälsi maanittelua ja taivuttelua.

– Vastuuntuntoisena isänmaan miehenä Matti lopulta suostui sillä ehdolla, että hänen ei tarvitse kantaa vastuuta kaikesta, ainoastaan rahakirstusta.

Aluksi Vanhasen ei ollut tarkoitus olla vetovastuussa keskustan hallitustyöstä – ainoastaan valtiovarainministerin tehtävästä. Lopulta Vanhanen kuitenkin saatiin taivuteltua myös tähän työhön.

– Pidän näin muodostunutta lopputulosta hyvänä. Hallitustyön jatko on aito ja toivomme todella parasta hallituksen työlle. Keskustan sitoutumisen tasosta kertoo se, että Matti on mukana, Kulmuni sanoo.

Kulmuni halusi vielä kerran ampua alas huhut siitä, ettei hän syksyn puoluekokouksen jälkeen olisi halukas jatkamaan puolueen puheenjohtajana.

– Haen jatkoa. Työni on vielä kesken, Kulmuni sanoi.

"Ratkaisut löytyvät usein keskeltä"

Kulmunin mukaan Suomessa on nähtävissä merkkejä, että Suomeen muodostuisi kaksi blokkia, oikeisto ja vasemmisto. Hänen mukaansa kehitys ei ole mitenkään hyvä.

– En pidä tätä jakolinjaa  suomalaista todellisuutta vastaavana. Jako päinvastoin vääristää keskustelua ja on saanut ylipäätään aivan liian suuren roolin yhteiskunnallisessa keskustelussa, hän sanoo.

Kulmuni sanoi pitävänsä tärkeänä, että kehitykselle saadaan vastavoima yhteisiä ja toimivia ratkaisuja hakevista keskikentän puolueista.

– Ratkaisut löytyvät usein keskeltä, mutta vain avoimen keskustelun kautta.

Kulmunin mukaan yhteiskunnallisen keskustelun jakolinjat näkyvät myös hallitustyössä, ja tuntuu, että keskustaan on ladattu puolen Suomen odotukset.

Kulmunin mukaan hallituksessa keskustan näkökulma eroaa vasemmistosta, mutta hän ei näe tässä mitään ongelmaa, kunhan neuvotteluiden jälkeen saavutetut ratkaisut ovat kaikkien hyväksyttävissä.

Hän pitää tätä asetelmaa yhtenä merkkinä blokkiutumisesta.

– Suurimmat erot löytyvät käsityksessä taloudesta, mutta uskon yhteisen tahtotilan ratkaisujen aikaansaamiseksi löytyvän, Kulmuni sanoi.