Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 9. päivän luukku tästä

Kulttuuri: Nyt se on varmaa – teat­te­rin toi­min­ta jatkuu Kemissä

Kä­si­de­si­mur­to­ja ja stres­siä etä­ope­tuk­ses­ta – Rans­ka­lai­set nuoret ja Rans­kas­sa ollut ro­va­nie­me­läi­nen vaih­to-opis­ke­li­ja ker­to­vat maan ko­ro­na­on­gel­mis­ta

Poikkeusolot koskettavat lähes kaikkia maailman maita. Millaista karanteenielämä on ranskalaisten nuorten ja Ranskassa vaihdossa olleen rovaniemeläisen vaihtarin näkökulmista?

-
Kuva: Anni Koikkalainen

Jade Lazare, 16, sai pienen paniikin, kun hänen sairaanhoitajaäitinsä sairastui koronaan. Perheen onneksi kukaan muu ei saanut tartuntaa, mutta äidin joutuessa viikon huone-eristykseen, huoli hänen mielenterveydestään kasvoi. Neljän seinän sisällä oleminen on ollut kaikille raskasta, mutta maaseudulla asuminen mahdollistaa lain rikkomisen.

– Ulos mennessä on oltava valtion lupalappu poliisien varalta. Kaupassa käynti on sallittua vain yhdeltä perheenjäseneltä. Kotipaikassani valvontaa ei juuri ole, joten pellolle voi onneksi mennä urheilemaan.

Jade Lazare kokee jatkuvan perheen kanssa oleilun uuvuttavaksi.
Jade Lazare kokee jatkuvan perheen kanssa oleilun uuvuttavaksi.
Kuva: Albumikuva

Lazaren äiti parani koronasta, mutta jälkitarkkailu kuten kuumeen mittaus jatkuu.

Kesätyöt olivat Manon Boissinotin, 16,  toteutumaton haave. Ranskassa alaikäisten on vaikeaa päästä kesätöihin, mutta tänä vuonna Boissinot lupasi itselleen yrittää. Koronan vuoksi kesätyöhaku kuitenkin peruuntui.

Kotona istuminen on tylsää, mutta kavereihin voi onneksi pitää yhteyttä Skypen ja Snapchatin avulla. Apea tunnelma selätetään sarjoja katselemalla, lukemalla ja kokkaamalla.

– Tanssitunnit on peruttu, mutta harjoittelen yksin kotona. Positiivista tässä tilanteessa on se, että roskia on kaduilla vähemmän.

Koulua miten sattuu

Manon Boissinotille karanteeniaika tuntuu ylimääräiseltä lomalta.
Manon Boissinotille karanteeniaika tuntuu ylimääräiseltä lomalta.
Kuva: Albumikuva

Ranskassa etäopiskelu on nuorten mukaan kaoottista. Viikossa järjestetään yksi historia-maantiedon videotunti, mutta muissa aineissa opetusta ei ole lainkaan. Kotitehtävät annetaan monisteina ja ne määrittävät todistuksen arvosanat, sillä kokeita ei järjestetä. Toisen vuoden lukiolainen Boissinot kokee koulun olevan karanteenin pahin puoli.

– Kotiopiskelu on minulle vaikeaa, koska en ole motivoitunut. Istuisin mieluummin luokassa kuuntelemassa opettajaa.

Ranskan lukioiden abiturienteilla ei ole tietoa valmistumisesta. Loppukokeita ei järjestetä, joten mahdollisuutta korottaa numeroita ei ole. Opiskelijat eivät tiedä pääsevätkö he ensi vuonna yliopistoon.

Tieto ja turvallisuus niin ja näin

Nuorten mielestä Ranska ei toiminut tarpeeksi nopeasti koronan leviämisen ehkäisemiseksi. Ulkonaliikkumiskielto asetettiin vasta 17.3., mikä oli heidän mielestään liian myöhään. Sairautta vähäteltiin niin koulun kuin median toimesta, mikä vaikutti kansalaisten asenteeseen.

Korona levisi salakavalasti, kun turvavälit olivat mitättömiä ja poskipusuja annettiin huoletta. Karanteeni asetettiin vasta sitten, kun tilanne oli pahimmillaan. Tällä hetkellä Ranskassa tartunnan saaneita on 159 877 ja 21 340 kuolleita. Aktiivisesti sairaita on nyt 97 880.

Lazarelle tilanne oli vaikea, sillä hän joutui muuttamaan koulun asuntolasta miltei välittömästi.

– On käsittämätöntä, ettei hallitus antanut mitään informaatiota, ja sitten yhtäkkiä koko elämä muuttui.

-
Kuva: Anni Koikkalainen

Boissinot ja Lazare kokevat olonsa nyt turvallisiksi, mutta hygienian puute mietityttää heitä. Paniikki ei näy vessapaperin hamstraamisena, mutta kauppoihin on murtauduttu suojamaskien ja käsidesin vuoksi. Ranskalaisten yleishygienia on heidän mukaansa huono, mutta korona pakottaa kansan pesemään käsiä ja aivastamaan hihaan.

Vaihtarielämä päättyi kuin seinään

Rovaniemeläinen Viola Forest, 18, ehti viettää kuusi kuukautta vaihtovuodestaan Ranskan Parthenayssa, kun hän palasi takaisin Suomeen 21.3. Kaikki vaihto-ohjelmat oli keskeytetty, mutta informaatio maiden välillä ei kulkenut, mikä pitkitti kotimatkaa. Suomi yritti saada vaihto-opiskelijoita Ranskasta pois, mutta ulkonaliikkumiskiellon vuoksi matka maaseudulta Pariisiin oli vaivalloinen.

– Viimeiset viikot kotikaranteenissa olivat hullunmelskettä, koska vaihdoin perhettä samaan aikaan. Kaikki oli sekaisin ja kukaan ei tiennyt mitä tapahtuu. Kommunikaation puutteen vuoksi huhut liikkuivat, mikä aiheutti stressiä.

Pariisin Charles de Gaullen lentokentän turvatoimet olivat tarkat, mutta Helsinki-Vantaan toiminnasta Forest yllättyi.

– Suomessa ulkomailta tulevia ei eristetty toisistaan mitenkään, eikä työntekijöillä ollut maskeja. Karanteeniin ei pakotettu ketään, mutta jäin sellaiseen vapaaehtoisesti kahdeksi viikoksi.

Viola Forest haluaisi palata Ranskaan vielä tänä vuonna.
Viola Forest haluaisi palata Ranskaan vielä tänä vuonna.
Kuva: Albumikuva

Karanteeniaikana Ranskassa Forest piti yhteyttä kavereihinsa puhelimen ja Skypen välityksellä. Host-perheen huolenpito oli liikuttavaa ja auttoi jaksamaan. Säännöllisten ruoka-aikojen ja unirytmin ylläpitäminen oli vaikeaa kulttuuri- ja aikaeron vuoksi, mutta se oli tärkeää kotiutumisen kannalta. Karanteenissa tekemistä ei ollut paljon, mutta kävelylenkit auttoivat Forestia pitämään pään kasassa.

– Odotin innolla uuden lukiojakson alkua, sillä Ranskassa ollessani ikävöin suomalaista koulujärjestelmää. Ollessani karanteenissa Ranskassa opiskelu oli vaikeaa rajallisen kielitaidon vuoksi, mutta onneksi host-isäni auttoi.

Forest on tyytyväinen Suomen valtion ja asukkaiden toimista koronaa vastaan. Hän arvostaa nopeaa ja järeää toimintaa, mikä ei Ranskassa toteutunut. Suomen rajat suljettiin 19.3., minkä hän kokee aikaiseksi toiminnaksi tartuntalukuihin verrattuna. Suomessa informaatio kulkee, eikä tilanteen vakavuutta tarvitse arvailla. Vessapaperin hamstraamista hän ei kuitenkaan ymmärrä.

– Suomalaiset valittavat liikaa siitä, että täällä ei ole valmistauduttu hyvin. Kun asiat laittaa perspektiiviin niin ymmärtää, miten hyvin täällä kaikki toimii. Opiskelijoiden kannattaisi olla kiitollisia etäopiskelun toimivuudesta ja siitä, että ylioppilaskirjoitukset järjestettiin.

Tästä on kyse

Koronaohjeet opiskelijoille

Ulkomailla opiskelevan kannattaa seurata ulkoministeriön ohjeistusta ja ottaa tarvittaessa yhteys suurlähetystöön. Suomeen voi palata oman harkinnan mukaan, mutta turhaa matkustusta on vältettävä.

Lukioiden vaihto-opiskeluohjelmat on lähes kokonaan keskeytetty, ja tulevia kevään vaihtoja ei järjestetä. Suomi pyrkii saamaan ulkomailla oleskelevat vaihto-opiskelijat takaisin.

Kahden viikon karanteenia suositellaan kaikille ulkomailta palaaville.

Kulujen korvaamisesta voi tiedustella vakuutusyhtiöltä ja korvauksia voi hakea force majeure -menettelyn kautta. Tukikelpoisuus arvioidaan tapauskohtaisesti.

Lähde: Valtioneuvosto, Kela, Opetushallitus