Ka­ran­tee­ni ris­ki­mais­ta tu­le­vil­le pa­kol­li­sek­si van­keu­den uhalla – Skop­jes­ta Turkuun saa­pu­neel­la len­nol­la 24 ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa, myös Hel­sin­ki-Van­taal­la todettu useita tar­tun­to­ja

Ministeri Kiuru: Kaikille riskimaista tuleville tulee pakolliset karanteenit ja mahdollisuus asettaa pakolliseen koronavirustestiin. Ruotsi on yksi riskimaista.

Ruotsi on yksi riskimaista, joten sieltä Suomeen saapuvilla on edessä mahdollinen pakkotestaus ja -karanteeni.
Ruotsi on yksi riskimaista, joten sieltä Suomeen saapuvilla on edessä mahdollinen pakkotestaus ja -karanteeni.
Kuva: Jussi Leinonen

Pohjois-Makedoniasta Skopjesta lauantaina saapuneella lennolla oli 24 koronavirustartuntaa, kertoi Turun kaupungin hyvinvointialan toimialajohtaja Riitta Liuksa maanantaina valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.

Turussa tehtiin lauantaina koronavirustesti 157 matkustajalle. Suuri tartuntojen määrä yksittäisellä lennolla järkytti päättäjät ja viranomaiset.

Käytännössä lähes kaikki Suomen uudet koronavirustartunnat on johdettavissa ulkomailta tulleisiin tartuntoihin.

– On pettymys, että riskimaihin on matkustettu enemmän kuin suositukset olisivat antaneet myötä, totesi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Matkustamiseen tiukennuksia

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi maanantai-illan tiedotustilaisuudessa, että maahantulon käytäntöjä tiukennetaan.

Jokainen riskimaahan lähtenyt joutuu hallintopäätöksellä kahden viikon pakolliseen karanteeniin, jonka rikkominen on rikos.

Terveydensuojelurikkomuksesta voi Kiurun mukaan saada enintään kolme kuukautta vankeutta tai sakkoja.

Kaikki riskimaista saapuvat voivat myös joutua lentoasemalla pakolliseen koronavirustestiin.

Riskimaiksi luokitellaan kaikki maailman maat, joita hallitus ei erikseen ole määritellyt turvallisen matkustamisen maiksi. Määritelmä voi tiukentua, jos niin sanotuissa turvallisissa maissa tulee lisää tartuntoja.

Lisäksi lentoyhtiö pakotetaan kertomaan sellaiset matkustajat, jotka tulevat lentokoneella riskimaasta, mutta vaihtavat konetta turvallisessa maassa.

Toimet kaikille rajoille

Uudet käytännöt koskevat korona-ajan kansainvälisten lentokenttien Turun ja Helsinki–Vantaan lisäksi myös satamia ja maarajojen ylityspisteitä.

Esimerkiksi Ruotsista tuleville on edessä pakkokaranteeni ja lisäksi mahdollinen pakkotestaus.

– Tämä toiminta laajenee mahdollisimman pian kaikille rajoille, sanoo Kiuru.

Pakkotestausta ei aiota tehdä kaikille matkustajille, mutta viranomaiset etsivät suurimman riskin lennot tai yksittäiset matkustajat, jotka pakotetaan koronavirustestiin.

Sekä Kiurun että liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan lentoliikenteen pysäyttäminen toimena olisi lainsäädännöllisesti ongelmallinen, koska valtavalla määrällä suomalaisia on oikeus palata Suomeen.

Helsinki-Vantaalla takana viikko valvontaa

Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi, että Helsinki-Vantaan lentokentälle perustettiin koronatatestauspiste viime maanantaina.

Pistokoe Bukarestin lennolle ei täysin onnistunut, sillä kolmannes matkustajista kieltäytyi tuolloin vapaaehtoisesta koronavirustestistä. Tältä lennolta testiin suostuneiden keskuudesta ei löytynyt tartuntoja.

Aronkytö kuitenkin kertoo, että muista viikon aikana tehdyistä pistokokeista on löytynyt koronavirustartuntoja.

Tiistaina Romaniasta saapuvan lentokoneen kaikki matkustajat on tarkoitus testata.

Pistokokeella uhan jäljille

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri avasivat lauantaina 8. elokuuta Turun lentoasemalle terveysneuvontapisteen.

Turun lentoaseman kautta on tullut runsaasti uusia koronavirustartuntoja Balkanilta.
Turun lentoaseman kautta on tullut runsaasti uusia koronavirustartuntoja Balkanilta.

Kyseisessä pisteessä testattiin kaikki 157 Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun saapunutta matkustajaa. Kaikki matkustajat suostuivat vapaaehtoisiin testeihin lauantai-iltana.

Turun Sanomat uutisoi ensimmäisenä maanantaina, että Skopjen-lento toi Balkanilta runsaasti uusia koronavirustartuntoja.

Kaikkien Pohjois-Makedoniasta tulevien kuuluu jäädä 14 vuorokauden karanteeniin.

Turun kaupunki kertoi, että Turussa on todettu useita positiivisia koronavirustartuntoja Balkanilta saapuvilta matkustajilta jo ennen lauantain joukkotestauksen tulosta.

Uutista päivitetty kello 20.40.

Uutista päivitetty kello 21.55.