kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Kansien vä­lis­sä: Tal­vi­nen luonto kutsuu tut­ki­maan

Rovaniemen kirjaston työntekijät esittelevät kirjaston kokoelmia ja toimintaa.

Helena Haavisto ja Tuula Uus-Leponiemi: Idealipas – Talvi

-

Miten tarhamehiläiset lämmittelevät keskellä talvipakkasta? Mihin riekko tarvitsee lunta?

Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Helena Haaviston ja Tuula Uus-Leponiemen teos Idealipas – Talvi (2021). Teos on luontokirjan ja puuhaoppaan sekoitus, jonka tietoiskut ja lukuisat puuhavinkit kannustavat lapsia ja perheitä tutkimaan talvista luontoa yhdessä, kaikilla aisteilla.

Luonto on talvellakin täynnä jännittäviä yksityiskohtia, eikä niitä tutkiakseen aina tarvitse lähteä kotipihaa kauemmas. Jo kotiovelta astuttuaan voi ihmetellä, miten lumi syntyy ja muuttuu sään mukana. Luupin läpi katsottuna talvimaisema avautuu uudella tavalla: miltä lumikiteet mahtavat näyttää, kun katsoo oikein läheltä?

Kirjan tietoiskuissa tutustutaan muun muassa eläinten talveen. Miksi karhu nukkuu ja siili vaipuu horrokseen? Mistä eläimet löytävät talvella ruokaa? Kuvien avulla tunnistetaan eläinten jälkiä.

Askartelu- ja puuhakirjana teos on runsaudensarvi. Talvipäiviin sopivia askartelu- ja leikkivinkkejä riittää taatusti kevääseen asti. Vinkit ovat omiaan noin 5–6-vuotiaille ja alakouluikäisille lapsille. Tarvikkeiksi riittävät usein luonnon omat materiaalit, kuten kävyt, oksat ja pihlajanmarjat. Jäästä ja lumesta syntyy kauniita lyhtyjä ja veistoksia. Lopulta vain mielikuvitus on rajana.

Löytyypä teoksesta ohjeet myös oman kuusen istutukseen. Ehkä ensi jouluna kotia voisikin koristaa omin käsin istutettu joulupuu?

Suvi IivariLasten ja nuorten osasto
Lue myös nämä

Lukuvinkkejä lasten talvipäiviin

1. Reetta Niemelä: Miljan talvi

2. Ville Hytönen: Ötökkämaan talvi

3. Päivi Arenius: Muumiperhe talvella

4. Suvi Vehmanne: Lapsen oma talvikirja

5. Katariina Heilala: Muumipeikon retket

6. Mauri Kunnas: Koiramäen talvi

7. Tuuli Hypén: Veikka ja talvi

8. Hannele Lampela: Prinsessa Pikkiriikin talvi

9. Axel Scheffler: Pete ja Pulmu: talvipäivä

10. Hannu Hirvonen: Päivä pulkassa