Keskiviikkona ukkostaa: Koko maassa nyt poik­keuk­sel­li­sia hel­tei­tä – ­kes­ki­viik­ko­na etenkin Länsi- ja Luo­teis-Lap­piin luvassa vaa­ral­li­sen voi­mak­kai­ta uk­kos­puus­kia

Kolumni: So­vin­non te­ke­mi­nen on pro­ses­si

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Kansien vä­lis­sä: Esiin miehen var­jos­ta

-

Rovaniemen kirjaston työntekijät esittelevät kirjaston kokoelmia.

Marjut Paulaharju: Jenny Paulaharju: maankiertäjän perintö. (SKS kirjat, 2022)

Moni tunnistaa varmasti Samuli Paulaharjun (1875–1944) nimen ja on ehkä lukenut hänen kirjojaankin. Samuli oli kansanperinteen kerääjä, joka tallensi tarinoita vanhoista tapahtumista, tavoista ja loitsuista.

Vähemmän tunnettu on hänen toinen vaimonsa Jenny Paulaharju (1878–1964, os. Simelius), joka kuitenkin on merkittävä suomalainen tiedenainen. Hän kulki Samulin rinnalla tämän pitkillä matkoilla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa yli 20 vuoden ajan.

Lukkarin tyttärestä kasvoi Oulun kuuromykkäin koulun opettaja ja Samulin opastuksella taitava kansanperinteen kerääjä. Jenny lähti rohkeasti koluamaan myös Lapin kyliä ja haastattelemaan paikallisia asukkaita.

Jennyn elämä ei noudattanut aikansa naiselle sopivaksi katsottuja kaavoja. Hän avioitui vasta nelikymppisenä eikä tyytynyt jäämään kotiin miehensä reissatessa pitkin maita ja mantuja. Voimakastahtoinen Jenny oli ristiriitainen persoona, joka herätti monenlaisia tunteita kaikissa kohtaamisissaan ihmisissä.

Elinaikanaan Jenny jäi omasta tahdostaan taustalle, miehensä ja tämän elämäntyön varjoon. Tämän elämäkerran myötä hänen merkittävä työnsä opettajana ja kansanperinteen kerääjänä saa onneksi lisää näkyvyyttä.

Heidi JuopperiRevontuli-kirjasto
Listalla

Tiedenaisista kertovia kirjoja

1. Marie Benedict: Rouva Einstein

2. Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa

3. Elizabeth Gilbert: Tämä kokonainen maailmani

4. Margot Lee Shatterly: Hidden figures: varjoon jääneet

5. Naisten aika: valkoinen varis ja muita oppineita naisia

6. Marjo T. Nurminen: Tiedon tyttäret: oppineita eurooppalaisia naisia antiikista valistukseen

7. Susan Quinn: Marie Curie: elämä

8. Aili Simojoki: Jenny Paulaharju: Samulin rinnalla

9. Suomen naisen vuosisadat. 4, Tiennäyttäjät

10. Tiedenaisia: suomalaisia tutkimuksen ytimessä.