pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Kan­san­edus­ta­ja Mäenpää ei saa syy­tet­tä vie­ras­la­ji­pu­hees­taan – he ää­nes­ti­vät syy­te­lu­paa vastaan

Syyttämislupa ei saanut taakseen vaadittua määräenemmistöä.


Juha Mäenpää ei saa syytettä.
Juha Mäenpää ei saa syytettä.
Kuva: Mauri Ratilainen

Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) ei saa syytettä vuosi sitten eduskunnassa pitämästään puheenvuorosta. Siinä hän rinnasti turvapaikanhakijat vieraslajeihin.

Syyttämislupa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan olisi vaatinut taakseen vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä. Sitä vastaan äänesti perjantaina 54 kansanedustajaa.

Syyttämisluvan myöntämisen puolesta äänesti 121. Poissa oli 24.

Syyttämislupaa vastaan äänestivät perussuomalaiset, kristillisdemokraatit sekä kuusi keskustan kansanedustajaa, neljä kokoomuksen kansanedustajaa, Liike Nytin Hjallis Harkimo ja oman eduskuntaryhmän Ano Turtiainen.

Keskustan kansanedustajista syyttämislupaa vastaan äänestivät Hannu Hoskonen, Tuomas Kettunen, Pasi Kivisaari, Mikko Kärnä, Juha Pylväs ja Mikko Savola. Kokoomuksesta samoin tekivät Janne Heikkinen, Wille Rydman, Janne Sankelo ja Heikki Vestman.

Eduskunnan kieltäydyttyä syyttämisluvasta valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on kertonut tekevänsä syyttämättä jättämispäätöksen syyteoikeuden puuttumisen takia.

Perustuslain mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden takia, ellei eduskunta ole siihen suostunut vähintään viiden kuudesosan enemmistöllä. Säännös on tehty turvaamaan kansanedustajan sananvapautta.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kansanedustajan syytesuojasta äänestettiin nykyisen, vuonna 2000 voimaan tulleen perustuslain aikana.