kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

tähtijuttu: Yhden lähtö tarjosi toi­sel­le kodin – ta­voi­tim­me kolmen muut­ta­jan ketjun ja kur­kis­tim­me kuntien väes­tö­en­nus­tei­siin

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kan­sal­lis­mai­se­maan­ko tuu­li­myl­ly­jä???

Olimme veljeni kanssa heinäkuun alkupäivinä kuvissa näkyvien kultaniittyjen lähellä kalareissulla Tornionjoella. Paikka sijaitsee Ylitornion Pekanpäässä. Sai taas ihailla kuinka kaunis Suomen luonto on. Illasta aamun ”purjehdimme” joella. Välillä verkkoa heittäen. Yö oli ihan tyyni ja lämmin. Oli niin tyyntä että syöpäläiset olivat jo joella kimpussa. Rantahietikolla piti vierailla välillä, ettei päätyisi surullisenkuuluisiin tilastoihin. Silloin sääsket entisestään innostuivat mielestään makeimman paikan kimppuun. Piti kestää ja aatella että ne ovat tainneet olla ensimmäisiä asukkaita täällä ennen meitä. Ja nehän kuuluvat kesään.

Historia kertoo että Tornionlaaksoon on tullut ihmisasutustakin jo viimeisen jääkauden jälkeen. Eli  jo varhaisen kivikauden 9000-5000 eKr aikoihin. Asutusta syntyi mm. kaakosta Venäjän suunnalta tulevien metsästäjäkeräilijäyhdyskuntien pohjalta. Eli aika kauan näitä maisemia on asuttaneet myös ihmiset.

Kun ilta alkoi muuttua yöksi ruotsalaisetkin laittoivat päitänsä siiven alle. Silloin tuli melkoisen hiljaista. Lokit ja sorsat pitivät jonkin verran ääntään. Vuennonkosken rauhoittava pauhu kuului vaimeasti.  Silloin alkoi miettiä että mitä näille seuduille on ihminen ahneudessaan tekemässä ja jo tehnyt.

Varsinkin kun joella käänsi katseen itä-etelä suuntaan, niin siellä ei ollut enää niin kaunista katseltavaa. 400 kV voimalinja joka menee Vuennonkosken yli Ruotsiin. Kitkiäisvaaran tuulimyllyt joita on 8kpl erottuivat vielä paremmin metsän yläpuolelle. Siellä ne seisoivat tyhjän panttina, koska ei tuullut. Nämä yksisilmäiset ”gygloopit” vilkuttivat kirkasta valoaan ja ilmaisivat olemassaolostaan.

Tuli mieleen, että lähiseuduille Karhakkamaan kansallismaisemiin noiden näkyvien myllyjen lisäksi on suunniteltu liki 50 kpl paljon korkeampia myllyjä. Nehän näkyisivät meille vielä paremmin. Tulipahan siinä kaverit mieleen, jotka kalastavat 20-30 km alempana. Hehän eivät enää voisi ihailla tällaisia maisemia niin kuin me. Vaan näkisivät tuulimyllymetsikön auringonlaskun suunnalla.

Miksi pitäisi kansallismaisema pilata ja tuoda teollisuuslaitoksen omainen kokonaisuus jokilaaksoon? Kyllähän Suomen maasta löytyy lääniä muualtakin. Ja tuulee se etelässäkin. Kaiken lisäksi niiden tuotto on noinkin satunnaista. Jos ei tuule ei tule energiaa, eikä niitä varmaan voi käyttää kovilla myrskyilläkään. Ja silloin, kun energialle olisi eniten tarvetta ei yleensä tuule. Elikkä talvipakkasilla.

Kotimaisuus astekin ja samalla suomalaisten työllistäminen taitaa olla aika pientä näissä ympyröissä.

Esimerkiksi Saksa ei ole enää hedelmällinen maaperä  uusien myllyjen istutuksiin. Ovat keksineet että tehdäänpä sitten niitä Suomeen. Täällähän ei ilmastohumpassa aatella kuinka paljon ne tuottaa. Eikä varsinkaan sitä kuinka suurta ympäristötuhoa ne aiheuttavat.

Aikoinaan vieraitten valtioiden asukkaat purjehtivat Amerikkaan ja maa valloitettiin. Tunkeuduttiin intiaanien pyhille maille ja ryöstettiin luonnonvarat ja tuhottiin luontoa. Amerikan alkuasukkaita kohdeltiin enemmän kuin huonosti mikä oli tietenkin väärin. Ei otettu heidän mielipiteitään millään lailla huomioon. Nyt on meidän ”alkuasukkaiden” pyhille maille porukkaa tunkeutumassa enimmäkseen vierailta mailta. Ja tuhoamassa luontoa. Vaikuttaa että samat tahot jotka murehtivat n. 200 vuotta vanhoja asioita Amerikassa ovat sallimassa omien ”alkuasukkaitten” luonnon pilaamisen. Voiskohan joku murehtia meän kohtaloa muutaman sadan vuoden päästä jos hanke toteutetaan? Kun ei tällä hetkellä oteta asukkaiden mielipiteitä juurikaan huomioon.

Kunpa meidän päättäjillä olisi järki päässä ja miettisivät kannattaako näin arvokasta sekä kaunista jokilaaksoa ja vaaramaisemia pilata ja tehdä alueesta teollisuuden omaista maisemaa. Koska myllyjen energiantuotanto on niin mitätöntä suhteessa siihen miten arvokasta menetetään. Enemmänkin kannattaisi ajatella tulevaisuutta ja matkailua. Ja ottaa omien asukkaiden hyvinvointi huomioon.

PAAVALI