Onnettomuus: SVT: Kii­ru­nas­sa ka­don­nut moot­to­ri­kelk­kai­li­ja löytyi kuol­lee­na

Pääkirjoitus: Kemin kohtalo osoit­taa, että kuntien ra­hoi­tus­poh­ja ri­kot­tiin sote-uu­dis­tuk­ses­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kaksi tai­tei­li­jaa kuin kaksi kotkaa – Reidar Sä­res­tö­nie­meä ja Kalervo Palsaa muis­tel­laan Ro­va­nie­mel­lä Rei­da­rin kuo­lin­päi­vä­nä

RallaGroup on kittiläläinen kokoonpano, johon kuuluvat Elina Alatörmänen, Sarianna Kivilahti ja Elina Koivuniemi.
RallaGroup on kittiläläinen kokoonpano, johon kuuluvat Elina Alatörmänen, Sarianna Kivilahti ja Elina Koivuniemi.

Särestöniemi-museon johtaja Anne Koskamo ja kittiläläinen yhtye RallaGroup uppoutuvat kuvin, sanoin ja sävelin Reidar Särestöniemen ja Kalervo Palsan elämään esityksessä ”Me olimme kaksi kotkaa” – kuulokuvia Reidarista ja Palsasta.

Esitys nähdään Rovaniemellä päivänä, jolloin Reidar Särestöniemen kuolemasta tulee kuluneeksi 40 vuotta.

Esityksessä RallaGroupin uudelleensovittamat vanhat kittiläläiset laulut kutoutuvat yhteen taiteilijoiden tarinan kanssa. Esityksessä on kolme teemaa: nuoruus, rakkaus ja taiteilijan tie. Samat koskettavat teemat toistuvat Ralla Groupin lauluissa.

Erilaiset elämänkohtalot

Kahden kittiläläisen taiteilijan Reidar Särestöniemen (1925–1981) ja Kalervo Palsan (1947–1987) elämänkohtalot olivat hyvin erilaiset, mutta heitä yhdisti ystävyys ja pohjoinen mielenmaisema. Toisen maalaukset hehkuvat väreissään, kun taas toisen paletti hehkuu synkkyyttä.

Särestöniemi varttui vakaassa ja turvallisessa ympäristössä, kun taas Palsa näki lapsesta lähtien viinankäyttöä ja väkivaltaa. Molemmilla oli sisäinen pakko taiteen tekemiseen. Taide oli molemmille myös pakokeino ahdistuksesta.

Reidar samaisti itsensä luontoon, hän oli punapartainen jänkä, loppuunajettu susi tai keväästä riemuitseva ilves. Reidar käsitteli teoksissaan elämänsä kipukohtia, iloja ja suruja ja otti myös kantaa luonnon puolesta.

Palsa puolestaan halusi hätkähdyttää taiteellaan. Hän kuvasi kaunistelematta yhteiskunnan ja ihmisen raadollista ja pimeää puolta.

Reidar Särestöniemen ja Kalervo Palsan ystävyys syveni yhteisen ystävän, pellolaisen kirjailijan Timo K. Mukan kuoleman jälkeen. Reidarin kuoltua Palsa pohdiskeli: ”Käsitän nyt jälkeenpäin, että Reidar oli minun parini, me olimme kaksi kotkaa.”

Esitys nähdään Rovaniemellä osana kaupungin kulttuuritoimiston TÄ! -kulttuuriklubien sarjaa.

TÄ! -kulttuuriklubi: ”Me olimme kaksi kotkaa” - Kuulokuvia Reidarista ja Palsasta to 27.5. klo 20 Mondella. Esitykseen otetaan enintään 50 henkilöä. Liput ennakkoon NetTicketistä ja Osviitasta 8/11 e, ovelta 12/15 e.