pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Maastopalot: So­dan­ky­läs­sä sam­mu­te­taan ku­lo­tuk­ses­ta ka­ran­nut­ta maas­to­pa­loa– "Nyt tikut pois, ruo­hik­ko­pa­lo­va­roi­tus voi­mas­sa koko La­pis­sa"

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kai­vos­yh­tiö osti kiis­tel­lyn ina­ri­lais­met­sän ja aikoo pe­rus­taa sinne suo­je­lu­alueen – vaikka kyse on pe­li­liik­kees­tä, se on myös ym­pä­ris­tö­te­ko

Pääkirjoitus // 6.5.2022

Lapissa tehtiin suojeluhistoriaa, kun kaivosyhtiö AA Sakatti Mining kertoi ostaneensa 2 910 hehtaaria metsää Inarin yhteismetsältä. Yhtiö aikoo tehdä ostoksestaan yksityisen luonnonsuojelualueen, missä yhteismetsän osakkailla säilyy metsästysoikeus (LK 5.5.).

Kyse on kiistellystä, Hammastunturin erämaa-alueen naapuriin sijoittuvasta metsäalueesta, jota yhteismetsä ei ole voinut hyödyntää metsätaloudellisesti sen jälkeen, kun alue määriteltiin IFL-metsäerämaaksi. Taustalla on kansainvälisten ympäristöjärjestöjen, kuten WWF:n ja Greenpeacen suosima FSC-metsäsertifiointi, jonka riskiarvioraportissa todettiin 2018, että metsätalous voi olla pohjoisessa riski poronhoidolle ja saamelaiskulttuurille.