kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kai­vos­yh­tiö osti kiis­tel­lyn ina­ri­lais­met­sän ja aikoo pe­rus­taa sinne suo­je­lu­alueen – vaikka kyse on pe­li­liik­kees­tä, se on myös ym­pä­ris­tö­te­ko

Pääkirjoitus // 6.5.2022

Lapissa tehtiin suojeluhistoriaa, kun kaivosyhtiö AA Sakatti Mining kertoi ostaneensa 2 910 hehtaaria metsää Inarin yhteismetsältä. Yhtiö aikoo tehdä ostoksestaan yksityisen luonnonsuojelualueen, missä yhteismetsän osakkailla säilyy metsästysoikeus (LK 5.5.).

Kyse on kiistellystä, Hammastunturin erämaa-alueen naapuriin sijoittuvasta metsäalueesta, jota yhteismetsä ei ole voinut hyödyntää metsätaloudellisesti sen jälkeen, kun alue määriteltiin IFL-metsäerämaaksi. Taustalla on kansainvälisten ympäristöjärjestöjen, kuten WWF:n ja Greenpeacen suosima FSC-metsäsertifiointi, jonka riskiarvioraportissa todettiin 2018, että metsätalous voi olla pohjoisessa riski poronhoidolle ja saamelaiskulttuurille.

Raportti sai suuret puunostajat jäädyttämään jo sovitut puukaupat Inarin yhteismetsän kanssa siitä huolimatta, että sen 1 600 osakkaan joukossa on sekä poronomistajia että saamelaisia.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi