Asuminen: Ro­va­nie­men Lai­naan­ran­nas­ta tulee entistä vih­reäm­pi – kau­pun­ki aloit­taa Ke­mi­joen rannan uu­dis­ta­mi­sen ensi kesänä

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus: KOK:n vä­läyt­tä­mä ve­nä­läis­ur­hei­li­joi­den paluu kan­sain­vä­li­siin ki­soi­hin on luo­ka­ton ehdotus

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kai­vos­yh­tiö osti kiis­tel­lyn ina­ri­lais­met­sän ja aikoo pe­rus­taa sinne suo­je­lu­alueen – vaikka kyse on pe­li­liik­kees­tä, se on myös ym­pä­ris­tö­te­ko

Pääkirjoitus // 6.5.2022

Lapissa tehtiin suojeluhistoriaa, kun kaivosyhtiö AA Sakatti Mining kertoi ostaneensa 2 910 hehtaaria metsää Inarin yhteismetsältä. Yhtiö aikoo tehdä ostoksestaan yksityisen luonnonsuojelualueen, missä yhteismetsän osakkailla säilyy metsästysoikeus (LK 5.5.).

Kyse on kiistellystä, Hammastunturin erämaa-alueen naapuriin sijoittuvasta metsäalueesta, jota yhteismetsä ei ole voinut hyödyntää metsätaloudellisesti sen jälkeen, kun alue määriteltiin IFL-metsäerämaaksi. Taustalla on kansainvälisten ympäristöjärjestöjen, kuten WWF:n ja Greenpeacen suosima FSC-metsäsertifiointi, jonka riskiarvioraportissa todettiin 2018, että metsätalous voi olla pohjoisessa riski poronhoidolle ja saamelaiskulttuurille.

Raportti sai suuret puunostajat jäädyttämään jo sovitut puukaupat Inarin yhteismetsän kanssa siitä huolimatta, että sen 1 600 osakkaan joukossa on sekä poronomistajia että saamelaisia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.