Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kai­vos­ten jät­ti­hyö­dyt ul­ko­mail­le

”Suomessa toimiva kaivos tuo jättihyödyt”, kirjoittaa Pekka Suomela (LK.10.11.). Tuohan se ulkomaiden kaivosyhtiöille, ei meille.

Kaivosyhtiön tilikirjojen mukaan Sodankylän Kevitsalta on viety malmeja hiekkarikasteena 2012–2021 yhteensä 2,17 miljardin euron arvosta. Nikkeliä, kuparia ja kultaa hiekan mukana on mennyt ilmeisesti jo yli 5 miljardin arvosta.  Kaivoslakimme on velvoittanut kaiken kenkättäviksi, mutta kaivosyhtiö on kirjannut maksaneensa niistä – ulkomaille – jo 810 miljoonan euron ”jättihyödyt” sinne.

Valtio myi Kevitsan kaivosyhtiölle. Malmit menivät 0-hintaan, kuten kaivoslaki säätää, joten kaivosyhtiö ei maksa nyt mistään mitään. Rakennusten kiinteistövero, joka 0,6–0,7 miljoonaa euroa, on ainut yhtiön Sodankylään maksama tulo ja vero. Verotettavaan tulokseen, yhteisöveron maksuun, ei kaivos ole vielä yltänyt.

Mediassa Kevitsaa mainostettiin jo 2019 miljoonien yhteisöveron maksajana (LK 6.11.2019).

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita