Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Kolumni: Mikä on metsä?

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kai­vos­ten jät­ti­hyö­dyt ul­ko­mail­le

”Suomessa toimiva kaivos tuo jättihyödyt”, kirjoittaa Pekka Suomela (LK.10.11.). Tuohan se ulkomaiden kaivosyhtiöille, ei meille.

Kaivosyhtiön tilikirjojen mukaan Sodankylän Kevitsalta on viety malmeja hiekkarikasteena 2012–2021 yhteensä 2,17 miljardin euron arvosta. Nikkeliä, kuparia ja kultaa hiekan mukana on mennyt ilmeisesti jo yli 5 miljardin arvosta.  Kaivoslakimme on velvoittanut kaiken kenkättäviksi, mutta kaivosyhtiö on kirjannut maksaneensa niistä – ulkomaille – jo 810 miljoonan euron ”jättihyödyt” sinne.

Valtio myi Kevitsan kaivosyhtiölle. Malmit menivät 0-hintaan, kuten kaivoslaki säätää, joten kaivosyhtiö ei maksa nyt mistään mitään. Rakennusten kiinteistövero, joka 0,6–0,7 miljoonaa euroa, on ainut yhtiön Sodankylään maksama tulo ja vero. Verotettavaan tulokseen, yhteisöveron maksuun, ei kaivos ole vielä yltänyt.

Mediassa Kevitsaa mainostettiin jo 2019 miljoonien yhteisöveron maksajana (LK 6.11.2019).

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.