Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kai­vosalan kes­kus­te­lu ha­ko­teil­lä

Veikko Vuontisjärvi on kirjoittanut näkemyksiään kaivosalan toiminnasta (LK 17.12.). Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela tyrmää näkemykset katteettomina (HS 21.12.).

Kaivosjohtaja asuu pääosin Sodankylässä. Kaivoksella on noin 800 henkilöä töissä, heistä 68 prosenttia Sodankylästä. Kaivos on maksanut kiinteistöveroa 8,7 miljoonaa ja kiinteistöveroa miljoona euroa. Kaivosten perustamiskustannukset ovat 800–1 200 miljoonaa euroa. Ne pitää ottaa huomioon, kun kaivosten tuotosta puhutaan. Lisäksi kaivokseen sijoitetulle pääomalle tulee saada kohtuullinen tuotto. Selvä riskitekijä toiminnassa on metallien hintavaihtelu. Kaivosyhtiöitä onkin mennyt konkurssiin.

Kaivospaikkakuntien Kittilän ja Sodankylän verotulot ovat asukasta kohden Lapin korkeimpia. Sodankylän 2018 tilinpäätöksen mukaan kunnallisveron tuotto oli noin 26 miljoonaa euroa sekä kiinteistö- ja yhteisöveron tuotto 10,3 miljoonaa euroa. Verotulot ovat asukasta kohden noin 180 euroa suuremmat kuin Inarissa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.