Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Kainuun Var­tiuk­sen ra­jan­yli­tys­pai­kal­le saa­pu­nut tänään 18 tur­va­pai­kan­ha­ki­jaa

Sisäministeri Rantanen: Hallitus on valmiina tekemään uusia päätöksiä, jos tarve tulee.

Helsinki

Kainuussa Kuhmon Vartiuksen rajanylityspaikalle on saapunut tänään yhteensä 18 turvapaikanhakijaa, kerrotaan Kainuun rajavartiostosta.

– Vartiukseen tuli noin kymmenen hengen ryhmä oikeastaan välittömästi sen jälkeen, kun valtioneuvoston päätös julkaistiin, kertoi Kainuun rajavartioston apulaiskomentaja Tomi Tirkkonen STT:lle aiemmin iltapäivällä.

Toinen kahdeksan hengen ryhmä saapui rajanylityspaikalle Tirkkosen mukaan noin pari tuntia myöhemmin. Molemmat ryhmät liikkuivat apulaiskomentajan mukaan polkupyörillä.

– Kuusamon rajanylityspaikka on ollut rauhallinen. Siellä ei ole ollut havaintoja turvapaikanhakijoista, Tirkkonen sanoi viiden jälkeen iltapäivällä.

Hallitus kertoi iltapäivällä tehneensä päätöksen, että Suomi sulkee perjantain ja lauantain välisenä yönä Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikat Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella sekä Niiralan rajanylityspaikan Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella.

Lapin rajavartiostosta kerrottiin STT:lle aiemmin iltapäivällä, että rajanylityspaikoilla Sallassa ja Raja-Joosepissa on ollut hiljaista eikä tilanne rajalla ole muuttunut.

Vartiukseen saapuneista turvapaikanhakijoista kertoi aiemmin Yle.

"Jos se edellyttää lisätoimia, niitä tehdään"

STT kysyi sisäministeri Mari Rantaselta (ps.) eduskunnassa, missä vaiheessa ylittyy sellainen raja, että hallituksen on tehtävä uusia toimenpiteitä.

– Selvä on, että hallituksen tahtotila on se, että tämä ilmiö saadaan loppumaan. Jos se edellyttää lisätoimia, niitä tehdään, Rantanen sanoo.

Itärajan sulkeminen riippuu siitä, miten siirtolaisliikkeet ja Venäjän puoleiset operaatiot etenevät, Rantanen sanoo.
Itärajan sulkeminen riippuu siitä, miten siirtolaisliikkeet ja Venäjän puoleiset operaatiot etenevät, Rantanen sanoo.
Kuva: KIMMO BRANDT

Mahdollisten lisätoimien sisältöön Rantanen ei vielä halua ottaa kantaa. Hän kertoo hallituksen olevan tilanteen tasalla ja valmiina uusien päätösten tekemiseen, jos tarve tulee.

– Tässä on juuri tehty tämä edellinen päätös. Seuraavat tulevat sitä mukaa kun tarve vaatii ja viranomaiset tähän johtopäätökseen tulevat, että lisätoimia tarvitaan. Sitten niitä tehdään. – – Ilmiö on saatava loppumaan ja se ihmisvirta pois, hän kertoo.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo, että Suomi tulee sulkemaan koko itärajan liikenteeltä, jos tarve vaatii. Hän ei ota kantaa siihen, kuinka todennäköiseltä se tällä hetkellä näyttää, mutta päätöksiä tehdään tarvittaessa reaaliaikaisesti ja nopeasti.

– Se (koko rajan sulkeminen) riippuu siitä, miten siirtolaisliikkeet ja Venäjän puolelta tulevat operaatiot etenevät, Häkkänen sanoo STT:lle eduskunnassa.