Lakko alkaa:: Tänään alkava lakko su­pis­taa hiih­to­kes­kus­ten au­ki­olo­ai­ko­ja ja sulkee osan rin­teis­tä – lakon pii­ris­sä hissit ja vä­li­ne­vuok­raa­mot

Hirvilaskuri: "Hen­ki­ses­ti ollaan jo tal­vi­te­loil­la"– huo­mat­ta­va osa Lapin hir­ven­kaa­to­lu­vis­ta jäänee käyt­tä­mät­tä, katso tuoreet saa­lis­lu­vut hir­vi­las­ku­ris­ta

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Kainuun etä-ää­nes­tyk­ses­tä syntyi kohu kes­kus­tan puo­lue­ko­kouk­ses­sa – puo­lue­sih­tee­ri Pirk­ka­lai­nen va­kuut­taa: Vaa­li­sa­lai­suus säilyy

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen rauhoittelee kohua vaalisalaisuudesta. Arkistokuva.
Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen rauhoittelee kohua vaalisalaisuudesta. Arkistokuva.
Kuva: Kimmo Penttinen

Keskustan 78. puoluekokous pyörähti käyntiin tutuin menoin Oulussa.

Pientä säröä tunnelmaan saatiin heti avajaispäivänä, kun puhe kääntyi Kainuun piirijärjestöjen äänestystapaan.

Koronavirustilanne on pahentunut Kainuussa. Sen takia keskustan puoluehallitus päätti aiemmin tällä viikolla, että puoluekokousedustajille tarjotaan henkilökohtaisen etäosallistumisen mahdollisuus kokoukseen.

Käytännössä Kainuun edustajat äänestävät tekstiviestillä puheenjohtaja- varapuheenjohtajavaalissa.

Oulussa heräsi epäilyjä siitä, onko vaalisalaisuus vaarassa. Ääntenlaskijathan näkevät, mistä numerosta viesti tulee, ja ketä siinä äänestetään.

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen vakuuttaa Lännen Medialle, että vaalisalaisuus on turvassa.

– Kukaan keskustan organisaatiosta ei käsittele ääniä. Tämän takaamiseksi olemme hankkineet ulkopuolisilta yhteistyökumppaneilta palvelun, hän sanoo.

– Vaalisalaisuus säilyy myös määrällisesti, koska koko Kainuu äänestää tekstiviestein, eli yksittäisiä ääniä ei voida jäljittää, hän jatkaa.

Ohjenuorana puolueella on ollut terveysnäkökulmien lisäksi se, että järjestödemokratia toteutuu. Koronan takia puoluekokous jouduttiin hajauttamaan Ouluun ja viiteentoista etäpisteeseen ympäri Suomen.

Nyt kainuulaisille muovattiin malli, jonka mukaan he voivat äänestää, ja jossa demokratia toteutuu.