Tähtijuttu: Kan­sal­lis­puis­to kas­vat­ti Sal­la­tun­tu­rin ve­to­voi­maa

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Mainos Black Friday -tarjouksena Lapin Kansa Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Kah­dek­san ällää ja yksi eximia – Tor­nio­lai­nen Miia Ka­ri­luo­to toivoo hyvän to­dis­tuk­sen avaavan ovet suoraan yli­opis­toon

Torniolaisella Kariluodolla on jo yksi opiskelupaikka kemiakilpailussa menestymisen ansiosta.

Kesällä kahdeksan laudaturin ylioppilas Miia Kariluoto suunnittelee ottavansa lähinnä rennosti. Ovet Helsingin yliopiston eläinlääketieteelliseen tiedekuntaan aukeavat hyvin todennäköisesti pelkän todistuksen avulla.
Kesällä kahdeksan laudaturin ylioppilas Miia Kariluoto suunnittelee ottavansa lähinnä rennosti. Ovet Helsingin yliopiston eläinlääketieteelliseen tiedekuntaan aukeavat hyvin todennäköisesti pelkän todistuksen avulla.

Torniolaisen Miia Kariluodon kelpaa tänä keväänä juhlia ylioppilaslakkiaan. Tutkintotodistuksessa komeilee mehevä saalis: kahdeksan laudaturia ja yksi eximia.

Vastaavaan tulokseen ei ole tänä keväänä yltänyt kovin moni. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan kevään 2020 ylioppilaista 11 henkilöä sai vähintään 8 laudaturia. Paras tulos kirjoitettiin Tampereella, jossa yksi abiturientti kirjoitti kymmenen laudaturia.

Kariluodon kahdeksan laudaturin saaliskin on melkein yhdeksän. Englannin kielen eximia jäi vain kolmen pisteen päähän laudaturista.

– Tavoitteena oli saada aika paljon laudatureja, ja ihan hyvin meni, Tornion yhteislyseon lukion oppilas Kariluoto sanoo.

Yhdeksästä kirjoitetusta aineesta Kariluoto kirjoitti jo viime syksynä ruotsin, kemian ja biologian. Nyt keväällä olivat vuorossa matematiikka, fysiikka, yhteiskuntaoppi, ranska ja englanti.

Tämän kevään abiturientit joutuivat tekemään ylioppilaskokeensa nopeutetussa aikataulussa.

Kariluotoa se ei kuitenkaan juuri häirinnyt.

– Toki se aiheutti jonkin verran ylimääräistä stressiä. Mutta olin aloittanut kirjoituksiin valmistautumisen jo hyvissä ajoin, joten ei aikataulu sitä lukemista radikaalisti muuttanut.

Kariluodon toiveissa on aloittaa syksyllä eläinlääketieteen opinnot.

Kotona tällä hetkellä asustavilla kahdella koiralla ja kolmella kissalla on ollut vaikutusta asiaan.

– Olen aina pitänyt eläimistä, ja eläinlääketiede vaikuttaa muutenkin mielenkiintoiselta alalta.

Poikkeuskevään takia eläinlääketieteelliseen valitaan 75 prosenttia opiskelijoista pelkän ylioppilastodistuksen perusteella, joten Kariluodon mahdollisuudet päästä sisään laudaturin papereillaan ovat varsin hyvät.

Jos eläinlääketieteellisen ovet eivät jostain syystä aukenisi, on Kariluodolla periaatteessa varma paikka myös Aalto-yliopistossa bioinformaatioteknologian koulutusohjelmassa.

Kariluoto sijoittui valtakunnallisessa kemiakilpailussa kymmenen parhaan joukkoon, joten paikka Aalto-yliopistossa irtosi jo pelkällä kisasuorituksella.

Sijoittuminen kemiakilpailussa tiesi alun perin Kariluodolle myös kisamatkaa Kemian olympialaisiin Istanbuliin, mutta kisamatka peruuntui koronaepidemian takia.

Hyvän opintomenestyksen taustalla on Kariluodon mukaan yksinkertaisia asioita.

– Minulla ei ole hirvittävän aikaa vieviä harrastuksia, ja tykkään tosi paljon opiskelusta. Omassa lukiossa on tosi paljon mukavia opettajia, jotka myös kannustavat opiskelemaan, hän sanoo.

Fakta

Kevään ylioppilaat

Keväällä 2020 ylioppilaaksi valmistuu noin 25 100 henkilöä.

Ylioppilaista 11 sai vähintään 8 laudaturia.

Paras arvosanapistemäärä on 76, jonka sai yksi henkilö.

Kokelaille lasketaan pisteet tutkinnon arvosanojen perusteella: laudatur (7), eximia cum laude approbatur (6), magna cum laude approbatur (5), cum laude approbatur (4), lubenter approbatur (3), approbatur (2) ja improbatur (0).

"Tavoitteena oli saada aika paljon laudatureja, ja ihan hyvin meni."
Miia Kariluoto